Médianapló

Médianapló - Katinka vesszőfutása

2022. augusztus 21. 09:39 - Zöldi László

Figyelemre méltó cikk jelent meg az ellenzék egyetlen napilapjában. Vincze Attila értelmezte Hosszú Katinka sorsát, aki a Rómában megrendezett Európa-bajnokságról helyezésekkel tért haza. A sportújságíró szerint „Társaival szemben kivételezett helyzetet harcolt ki magának a szövetségben és a politikai térben is. Ő az úszás Tóth Gabija.” (Népszava, 2022.08.19.) Értékítéletében van igazság, olimpiai bajnoknőnk pályafutását mégis más nézőpontból közelíteném meg.  

Amerikában megtanulta a nemzetközi érintkezés nyelvét, és kitanulta a marketing-fogásokat. Eladható portékát csinált magából azzal, hogy az uszodai edzések egyhangúságát fölcserélte a világjárással. Edzőpartnerül a világ legjobb úszóit használta. Ha egy versenyen 8-10 számban indult, akkor nem mindig ő győzött ugyan, de eszményi körülmények között gyakorolta mind a négy úszásnemet. A mezőny legjobb vegyesúszója lett. Külföldön kereste a pénzt, itthon pedig minden és majd’ mindenki a kezére játszott.

Közben telt-múlt az idő. Elérte a harmincat, és jött az a fránya koronavírus, amely szüneteltette a világjárást. Mire túljutottunk a járványon, a legjobb számaiban is hátrébb szorult. Pedzegette a befejezést, Rómában mégis arról számolt be az újságíróknak, hogy az Aréna sportszer-gyár a két év múlva esedékes párizsi olimpiáig hosszabbított vele szerződést. Arról kezdett beszélni, hogy talán ki kéne tartani Párizsig.

Egy másik olimpiai bajnokunkat, Pars Krisztián kalapácsvetőt negyvenen túl is meg-meghívják másodosztályú nemzetközi versenyekre. S bár tíz méterrel kevesebbet dob hajdani önmagánál, a hangosbeszélő bemondhatja, hogy olimpiai bajnok is van a mezőnyben. Némi túlzással azért fizetik, hogy gratuláljon a győzteseknek. Hosszú Katinkának ettől a sorstól kellene megkímélni önmagát. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy mint annyi élsportolónk (és politikusunk), ő sem képes a megfelelő időben visszavonulni.

A címbéli vesszőfutás egyébként azt jelenti, hogy két sor áll fel, és a katonák kezében fűzfa- vagy puskavessző. A elítélt oda-vissza fut köztük, meztelen hátára pedig záporoznak az ütések. Jancsó Miklós Szegénylegények című filmjében nem katonát, hanem tetőtől talpig meztelen lányt ütlegelnek, ettől még drámaibb a kiszolgáltatottság. A kétperces jelenet föllelhető a világhálón, és tanítják a rendezőképzésben. Háromszoros olimpiai bajnokunk, Katinka valaha annyira kiemelkedett a habokból, hogy a vízen is tudott járni. Félő, hogy most már inkább a vesszőfutás vár rá.

 

Tíz mondat a visszavonulásról

 

Egy magára valamit is adó politikusnak ezek után le kell vonnia a szükséges konzekvenciákat, s „illik” visszavonulnia. (Gyurcsány Ferenc ifjúságszervezeti vezető, Népszabadság, 1990. február 23.)

Debrecenben több mint 1200 hallgatóm van, ami az egyetem történetében is példátlan. Én azt kívánom a politikai élet mai szereplőinek, hogy legyen hová visszavonulniuk. (Pozsgay Imre volt MSZMP-politikus, egyetemi tanár, Vas Népe, 1996. május 14.)

Horn Gyula nem vonult teljesen vissza. (Keleti György szocialista politikus, 24 Óra, 1998. szeptember 5.)

Többeket az tart meg a nagypolitikában, mert nincs hová visszavonulni. Medgyessynek van. (Popper Péter pszichológus, Dunaújvárosi Hírlap, 2001. május 22.)

Amikor tényleg vissza kellett volna vonulnom, eltévesztettem a tempót. (Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a 2008-as népszavazásról, hvg.hu, 2013. szeptember 16.)

Ez Magyarország - a tények visszavonulnak az indulatok elől. (Szele Tamás újságíró, Facebook.com, 2017. szeptember 26.)

Ha Angela Merkel visszavonul a kancellárságtól, 2019 nyarától Orbán Viktor lesz az Európai Tanács legrégebbi tagja, az európai politika doyenje. (Mráz Ágoston Sámuel politológus, Magyar Idők, 2018. december 29.)

Ha államfői minőségében voltak is kritikusai, azt senki sem vitathatja, hogy félig visszavonultan is a magyar sport legtekintélyesebb vezetője. (Novák Miklós sportújságíró Schmitt Pálról, Magyar Nemzet, 2019. december 28.)

A Fidesznek ajándék, hogy Gyurcsány sosem vonult vissza. (Lakatos Júlia politológus, ATV, 2021. június 18.)

Mindenki megértené, ha Parragh úr sűrű bocsánatkérések közepette visszavonulna a közéletből. (Salamon Lajos, a Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke a katáról, Népszava, 2022. május 27.)                

komment
süti beállítások módosítása