Médianapló

Médianapló - Nagyisten vagy kisisten?

2022. augusztus 20. 10:28 - Zöldi László

Az énekesnőnek beszólt egy másik celeb. Fluor Tomi ezt mondta Tóth Gabiról: „Ha tudtam volna, hogy 7 milliós rolexszel jár a kereszténység, kicsit jobban hittem volna Istenben.” Épületes vitájuk végigviharzott a világhálón. Na, ez az, ami szót sem érdemel ebben a rovatban. Van viszont valami, ami elgondolkoztatott belőle. 

Az idézet a hvg.hu-n látott napvilágot, és a szerkesztőség nagy kezdőbetűvel írta az istent, holott a fanyalgó celeb még kicsivel adta közre a Twitteren. A változtatás helyes, mert a két isten között az a különbség, hogy akiről úgy vélik: ő teremtette a világot, azt nagy i-vel szokás írni. Akik viszont nem hisznek benne, de megemlítik, kis i-vel írják. Ha tehát Tomi celeb azt pedzegette, hogy kicsit jobban hitt volna benne, akkor szerencsésebb lett volna, hogy a nagy kezdőbetűt választja. Csakhogy van egy másik íratlan szabály is.

Ha idézünk valamit valahol, az eredeti lelőhelynek megfelelően kéne közreadni. Nem akarom eldönteni, helyesen cselekedett-e a szerkesztőség, amikor helyesbítette egy celeb pontatlanságát. Beérem azzal, hogy tudatosítok egy ellentmondást. Vannak például szekularizált szavaink, amelyekben az isten kisbetűvel írandó. Az istenadta, az istenbizony, az istenes, az istenfélő, az istenhozzád, az istenhívő, az isteni, az istenigazából, az istenít, az istennő, az istenség, az istentagadó, az istentelen, az istentisztelet vagy éppen az istenuccse. A legutóbbinál tetten érhető a nagybetűből kisbetűbe való átfejlődés.

A furcsa szó az Isten engem úgy segéljen! esküszövegből származik. A nádorok és kancellárok így fejezték ki azonosulásukat a hatalommal az uralkodó és a papok jelenlétében. De az állam és egyház szétválasztásával a hosszú és értelmes mondat kiürült, lerövidült, és lett belőle egy szólás. A bejegyzésem utáni összeállításban van egy idézet, amely szintén az átfejlődést tükrözi. Hende Csaba Fidesz-politikus az országgyűlési választás előtt egy szombathelyi körzetben szembe találta magát Ungár Péter ellenzéki politikussal.

Csúfondáros mondandójában az istenbizony kifejezést használta, mely Bizony Istenként még  esküforma volt. Azt jelentette, hogy „Ez az állítás olyan igaz, mint az, hogy van Isten.” Az évszázadok múlásával megkopott, a szekularizációval pedig kiszabadult a vallási bíróságok hatásköréből. Manapság állandósult szókapcsolatként egybeírjuk, ráadásul az istent immár kisbetűvel. Ettől persze az istenhívő Hende Csaba vasárnap délelőttönként még beülhet a szombathelyi templom istentiszteletére. 

 

Tíz mondat az istenekről

 

Biztos, hogy több isten van. Egy nem bírná. (Tar Sándor író, Magyar Narancs, 1998. július 23.) 

Orbán és Isten között az a különbség, hogy az isten nem akar Orbán lenni. (Hofi Géza humorista, Kisalföld, 2001. március 3.)

Miután a történelmet előzékenyen átengedte Istennek, a Fidesz a médiában tör a mindenható szerepére. (Jakus Ibolya újságíró, HVG, 2010. június 19.)

A média átveszi azt a szerepet, amit Isten töltött be a lelkünkben. (Pálffy István KDNP-politikus, Napló, 2013. február 15.)

Szerencsére ez az istenáldotta tehetség vezeti az országot. (Szikora Róbert zenész Orbán Viktorról, 24.hu, 2020. június 29.)

Ez a világjárvány Isten büntetése. (Szikora Róbert zenész, Bors Online, 2020. november 10.)

Nálunk az alaptörvény Istennel kezdődik. (Pilhál György újságíró, Magyar Nemzet, 2020. november 14.)

A hívek imádságát kell Isten elé vinnem. Előfordulhat, hogy egyik nap Orbánért, a másik nap Gyurcsányért imádkozom. (Hodász András katolikus pap, 24.hu, 2021. március 14.)

Istenbizony, ha így folytatja, akkor megmondom a mamájának. (Hende Csaba Fidesz-politikus Ungár Péterről és Schmidt Máriáról, Nyugat.hu, 2022. március 2.)

Ha tudtam volna, hogy 7 milliós rolexszel jár a kereszténység, kicsit jobban hittem volna istenben. (Fluor Tomi celeb Tóth Gabi celebről, Twitter.com, 2022. augusztus 18.)

komment
süti beállítások módosítása