Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki képviselőket megrontja-e a magas fizetés?

2022. augusztus 13. 10:11 - Zöldi László

A 70 éves Demszky Gábor kórházi ágyán állított ki erkölcsi bizonyítványt az országgyűlés ellenzéki politikusairól. A volt budapesti főpolgármester azt mondta a fizetésüket háromszor is fölemelő honatyákról és honanyákról, hogy „Demoralizál az a nagyon magas fizetés, amit fölvesznek.” Ezt úgy fordítanám magyarra, hogy az ellenzéki politikusok jó pénzért érzik rosszul magukat. A bejegyzésem utáni összeállításban nemcsak Demszky értékítélete olvasható, hanem egy rejtélyes mondat is.

A választási vereség után, 2018. június 17-én a magyar szocialisták egy pécsi ügyvédet választottak a lemondott elnök helyére. Tóth Bertalan első dolga volt figyelmeztetni a parlamenti képviselőcsoport rakoncátlankodó tagjait. A kormánypártok az alapdíjat 748-ról 989 ezerre javasolták emelni, ez azonban horzsolta néhány szocialista politikus társadalmi igazságérzetét. Nemmel voksoltak. Az újdonsült pártvezető pedig körlevélben fejtette ki, hogy nem lehet egyszerre tiltakozni a fizetésemelés ellen, majd zsebre vágni a plusz pénzt. Volt azonban egy nyomós érve is.

Az ellenzéki pártok működését is befolyásolni óhajtó parlamenti többség olyan csalafinta módon hozta őket csapdahelyzetbe, hogy a frakciók állami támogatását összekapcsolta a képviselők fizetésemelésével. Márpedig ha az újdonsült elnök bizonyítani akart a pártépítéssel, akkor ráncba kellett szednie a frakcióból kiszavazókat. Az eredményt tudjuk. Tóth Bertalan néhány hete, az újabb választási vereség után levonta a következtetést. Bejelentette, hogy nem indul az esedékes elnökválasztáson, a frakcióvezetést azonban megtartja. Azon tűnődöm, vajon miért ragaszkodik hozzá.

Jelenleg a képviselői alapdíj 1 millió 316 ezer forint. Ehhez jön egy bizottsági tagság esetén 263 ezer (1.579 ezer), kettő esetén 526 ezer (1.842 millió forint). A bizottsági alelnökök 658 ezer pluszt kapnak (összesen 1.974 milliót), a bizottsági elnökök épp úgy 921 ezret, mint a jegyzők és a frakcióvezető-helyettesek (2,237 millió forintot). Ami pedig Tóth Bertalan országgyűlési funkcióját illeti, nála a kettes szorzó érvényesül. Bruttó 2,632 millió forint tehát a havi jövedelme.

Tegnapi hír, hogy egy közvélemény-kutatás szerint az MSZP belépett az egyszázalékos pártok közé. Holott az elnöki pártépítés szándékát már nem is akadályozta némely képviselők társadalmi igazságérzetből fakadó rakoncátlankodása.             

 

Tíz mondat az ellenzéki politikusokról

 

Bejutottak a parlamentbe, most van négy évig fizetésük. (Dömsödi Gábor pásztói polgármester, az LMP országgyűlési képviselőjelöltje, Hír TV, 2018. július 2.)

Olyan nem lehet, hogy valamivel egy képviselő nem ért egyet, de a fizetésemelést muszáj hazavinnie. (Tóth Bertalan, az MSZP újdonsült elnöke, Magyar Idők, 2018. július 20.)

Ha az ellenfelem pénzt akar adni, akkor elfogadom, és ellene fordítom. (Szanyi Tibor szocialista politikus, ATV, 2018. július 20.)

Az ellenzéki politikusok az általuk diktatúrának nevezett rendszertől kapnak fizetést. (Pityinger „Dopeman” László rapper, ATV, 2019. január 15.)

Ez az az ellenzék, amelyiknek az első dolga volt, hogy a saját fizetésemelését megszavazza. (Majtényi László alkotmányjogász, az ellenzék volt köztársasági elnökjelöltje, atv.hu, 2019. január 18.)

Maradtok tovább pénzért pofozóbábnak? (Lattmann Tamás alkotmányjogász, Facebook.com, 2022. március 30.)

Minden kudarc után jobban élnek, mint előtte. (Ruff Bálint kommunikációs szakember, 444.hu, 2022. április 6.)

A Fidesz kompromittálni akarja az ellenzéket a folyamatosan emelkedő képviselői fizetésekkel. (Vásárhelyi Mária szociológus, Facebook.com, 2022. április 28.)

A fizetésemelés az a fajta jövedelem, amit én beadok a pártba, hogy a baloldal ne múljon ki. (Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, ATV, 2022. április 28.)

Demoralizál az a nagyon magas fizetés, amit fölvesznek. (Demszky Gábor volt SZDSZ-politikus, volt budapesti főpolgármester, Klubrádió, 2022. augusztus 9.)

komment
süti beállítások módosítása