Médianapló

Médianapló - A független sajtónak mit kéne ellenőriznie?

2022. augusztus 09. 07:08 - Zöldi László

A tegnapi bejegyzésemet illusztrálja akaratlanul is Tamás Ervin írása a „lebénult ellenzékről”. A Jelen című hetilap online kiadásában látott napvilágot, és az egyik mondata továbbgondolásra késztet. A kitűnő publicista szerint a kormány választási ígéretei és a választás utáni cselekedetei közti „kiáltó ellentmondásokat zömmel a független portálok újságírói veszik észre”.

A mondat folytatódik, a teljes idézet meg is található a bejegyzésem utáni összeállítás végén, De csak az olvashatja tovább a cikket, aki átutal némi pénzt a szerkesztőségnek. Épp erről tűnődtem tegnap, most viszont az önmagában is figyelemre méltó félmondatból indulok ki. Az ellenzéki pártok a választási vereség után még nyalogatják a sebeiket, és a kormányzati megszorításokra helyettük a publicisták reagálnak. Azok az újságírók, akiket a szerkesztőségek a választási kampányban kizártak, és április 3-a óta is kizárnak a szélesebb nyilvánosságból. Máskülönben nem honorálhatnák őket az olvasói átutalások egy részével.

A „független portálok újságírói” megtanulták összébb húzni a nadrágszíjukat. Az ellenzéki pártok ugyanis az állami stafírungból nem őket fizették be a Facebookra, hanem a vezető politikusaikat. Ezzel magyarázható, hogy a publicisták sokkal inkább érzékelik a társadalom hangulatát. Minél kevésbé képesek megélni a munkájukból, annál közelebb kerülnek a valósághoz. Az idézetcsokorban van két árulkodó mondat. Az egyikben politikus, a másikban újságíró pedzegeti a sajtó, tágabb értelemben a média hatalmi jellegét.

Szerintük a nyilvánosság eszközrendszere negyedikként csatlakozik a három hatalmi ághoz. Ezt hangoztatják a kormánypárti politikusok, akik nem is titkolják, hogy miután parlamenti biodíszletté fokozták le az ellenzéki pártokat, a következő lépésnek a „publicisztikai buborékok” felszámolását tartják. A média pedig jobban teszi, ha nem veszi át a törvényhozás és az igazságszolgáltatás ellenőrző funkcióját. Akadnak olyan újságírók is, akik szerint viszont át kéne venni, elvégre a végrehajtó hatalom már maga alá gyűrte a parlamentet, az ügyészséget és részben a bíróságot is.

Mindkét felfogással az a bajom, hogy a médiának nem a két hatalmi ág helyett kellene ellenőriznie a kormányzatot. Nálunk az a dolga, hogy a szívós munkával egybehangolt (szakirodalmi kifejezéssel: a gleichschaltolt) törvényhozást, a végrehajtó hatalmat és az igazságszolgáltatást ellenőrizze a teljhatalom gyakorlásában. 

 

Tíz mondat a szabad nyilvánosságról

 

A sajtó politikai hatalomként viselkedik. Képes pártokat fölemelni, pártokat letaszítani, személyiségeket népszerűsíteni és sárba taposni. (Szűrös Mátyás szocialista politikus, volt köztársasági elnök, Reggeli Délvilág, 1993. november 30.)

Van egy jó minőségű ellenzéki sajtó, amihez nem tartozik jó minőségű ellenzék. (Para-Kovács Imre publicista, hvg.hu, 2015. április 28.)

Ott nemcsak ellenzéki sajtó van, hanem ellenzék is. (Laczó Balázs győri újságíró a lengyelországi tüntetésekről, Kisalföld, 2016. december 20.)

A sajtó tökéletes ellenfél a Fidesznek, mert még annyira sem próbál választást nyerni, mint az ellenzéki pártok. (Czinkóczi Sándor újságíró, 444.hu, 2017. július 26.)

Az ellenzék arra hajt, hogy este behívják az Egyenes beszédbe vagy a Klubrádióba, ahol jól fel tud háborodni. (Hadházy Ákos volt LMP-politikus, Magyar Narancs, 2019. június 20.)

Mintha a média egy része függetlenítené magát a pártoktól, és kezd úgy viselkedni, mintha a média hatalmi ág volna. (Fiala János újságíró, ATV, 2019. november 9.)

Az ellenzéki sajtó nem független - akkor nem ellenzékinek neveznénk -, hanem politizál. (Demeter Szilárd Fidesz-kultúrpolitikus, Origo.hu, 2020. június 25.)

A politikai kockázat növekedésével az egyesült ellenzék egyre inkább elzárkózott a szabad sajtó elől. (Juhász Vanessza politológus, Mérce.hu, 2022. április 22.)

A sajtónak nem lehet célja, hogy politikai változást kényszerítsen ki, sem az, hogy a hatalmat bebetonozza. (György Zsombor újságíró, Index.hu, 2022. július 25.)

A kiáltó ellentmondásokat zömmel a független portálok újságírói veszik észre, a parlament most sem más, mint rossz színjátszókör. (Tamás Ervin publicista, Jelen.media.hu, 2022. augusztus 7.)

komment
süti beállítások módosítása