Médianapló

Médianapló - Egy miniszterelnöki félreértés margójára

2022. július 29. 10:26 - Zöldi László

A kényszeredett mondat az osztrák és a magyar kormányfő bécsi találkozója után, sajtótájékoztatón hangzott el. Azóta anélkül vitatkozunk róla, hogy hallottuk volna. Bár kutattam, nem találtam a hangfelvételt, amelyet a kormánypárti sajtó érthető okból nem sietett közölni. A kormány tevékenységét firtató szerkesztőségek pedig nem voltak abban a helyzetben, hogy a helyszínről számolhassanak be a történtekről. Csak a Telex.hu tudósításából ismerjük a fejleményeket.

Ezzel magyarázható, hogy a nyilvánosság ellenzéki fórumain az a mondat terjedt el, miszerint Orbán Viktor így reagált volna a hazai és a nemzetközi sajtó ama megállapítására, hogy tusványosi beszédében faji alapon értelmezte az úgynevezett migráns-kérdést: „Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok.” Nem vonom kétségbe, hogy csakugyan ezt mondta, a nyilvános megszólalásait jegyzőkönyvi pontossággal rögzítő Miniszterelnök.hu azonban más szórendben adta közre. Így: „Az, hogy néha félreérthetően fogalmazom, előfordul.”

Amíg nem kerül elő egy képpel alátámasztott hangfelvétel, nem foglalnék állást az önkritikának is vélhető mondat értelmezésében. A 2500 karakternyi terjedelemből hiányzó 1200 leütést egy villámvitával töltöm ki. Egy filozófusnak a bécsi mondatról híres sajtóhiba jutott az eszébe. Így írta ki a fészbukos üzenőfalára: „Megrendelten közöljük, hogy Sztálin elvtárs…” Egy kommentelő pontosította: „Megrendeléssel…” A filozófus elismerte a pontatlanságot, én pedig utánanéztem a részleteknek.

A Népszava szerkesztősége 1953. március 6-án újságoldalnyi terjedelemben közölte az állami intézmények, a gyárak és téeszek részvétnyilvánításait. Az összeállításhoz Gyertyán Ervin ügyeletes szerkesztő írt egy kopfot, megfejelte néhány sorral a megrendülésről árulkodó üzeneteket. Idézem az első sort: „Mélységes megrendeléssel értesült az egész magyar nép Sztálin elvtárs súlyos megbetegedéséről.” Kollégám már nem él, de többször is elmesélte, hogy miként élte meg az Államvédelmi Hatóság vizsgálatát.

A hasáblevonatban talált egy sajtóhibát, amelyet kijavított. Ebből lett a galiba, az akkori nyomdatechnológia folytán ugyanis az egész betűsort újra kellett szedni. Ekkor kerülhetett a szövegbe megrendülés helyett megrendelés. Őt végül is békén hagyta az ÁVH, mert kiderült az ártatlansága, a tördelőszerkesztőt és a kéziszedőt azonban letartóztatták. Súlyos hónapokat töltöttek börtönben.

 

Tíz mondat a félreértésről

 

Ha valami nagy félreértés van, akkor a tolmácsra lehet kenni az egészet. (Horn Gyula külügyminiszter, Képes 7, 1989. szeptember 30.)

Ezek a fiúk félreértik a rájuk bízott hatalmat. Botránypolitizálást ellenzékben kell folytatni, nem kormánypártban. (Suchman Tamás szocialista politikus a Fidesz-politikuskról, Somogyi Hírlap, 2004. augusztus 24.)

Engem nem zavar, ha félreértenek. Úgy, ahogy én értem magam, más már nem fog. (Sebeők János író, Velvet.hu, 2006. május 3.)

2005 elején a magyar parlamentben szóltam, és azt mondtam, nem vagyunk elég bátrak, hogy megmondjuk az igazat. És ezt nem értette meg senki. Félreértették a párttársaim és az ellenzékem is. (Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Új Dunántúli Napló, 2006. szeptember 24.)

A Jobbikkal nem az a baj, hogy félreérthetően fogalmaznak, hanem az, hogy egyértelműen. (Rockenbauer Zoltán Fidesz-politikus, Parlamenti TV, 2012. december 3.)

Aki így fogalmaz, számíthat arra, hogy félreértik a gondolatait. (Navracsics Tibor Fidesz-politikus Bayer Zsoltról, Magyar Hírlap, 2013. január 17.)

Kevesen tudták róla, mennyire művelt volt - és sokan értették félre a humorát. (Szele Tamás újságíró Torgyán Józsefről, Huppa.hu, 2017. január 22.)

Kunhalmi Ágnes az MSZP kommunikációs félreértése. (Zöldi László újságíró, Index.hu, 2018. június 13.)

Márki-Zay Péter szinte ontja magából a könnyen félreérthető és még könnyebben félremagyarázható kijelentéseket. (Czinkóczi Sándor újságíró, 444.hu, 2022. február 16.)

Az, hogy néha félreérthetően fogalmazom, előfordul. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszternök.hu, 2022. július 28.)

 

komment
süti beállítások módosítása