Médianapló

Médianapló - A balos féknyúz-gyártók összebeszéltek-e?

2022. július 27. 10:56 - Zöldi László

Szánthó Miklóst, a több mint négyszáz médiumot gondozó alapítvány, a KESMA-kuratórium elnökét azért szólaltatták meg, mert a miniszterelnök élénk visszhangú beszédet mondott egy erdélyi fürdővárosban. Az interjúalany egyébként álláshalmozó, az Alapjogokért Központ igazgatója is. Ebbéli minőségében adott ki egy fél évszázada írt francia regényt, amelyről Tusványoson bevallotta Orbán Viktor, hogy felkészülés közben ez volt az egyik forrása. Ízlelgessük Szánthó úr okfejtését!

„Sem itthon, de nagy valószínűséggel a világon sincs még egy olyan gyakorló politikai vezető, aki a napi adok-kapok kezelésén túlmenően csípőből tud hihetetlen éleslátással felvázolni geostratégiai összefüggéseket, és azok alapján kormányozni országát a jó irányba.” (Mandiner.hu, 2022.07.27.) Épp az a baj, hogy Orbán Viktor csípőből vázolt föl valamit, amit végig kellett volna gondolnia. A miniszterelnök iránti áhítatot tükröző interjúrészletben van még egy mondat, amely tűnődésre késztet: „A beszédet követő első pár órában a balos fake news-gyár még nem is fedezte fel magának a ’fajelméleti’ részt.”

Ezt azzal magyarázza, hogy a keretezés „annyira nagy ívű, számos geopolitikai és stratégiai szempontot egybefogó volt, hogy nem találtak rajta azonnal fogást.” Ha van egyáltalán hamis információkat gyártó műhely a baloldalon, akkor engem hál’istennek kihagytak belőle. Csak annyit írhatok, hogy szombat délelőtt meghallgattam Orbán Viktor előadását, följegyeztem a legérdekesebb gondolatait, majd megvártam, hogy a Miniszterelnök.hu-n megjelenjen a fajsúlyos szöveg. Egyeztettem a cédulákon és a jegyzőkönyvben olvasható mondatokat, és csak utána fogalmaztam meg álláspontomat a Médianaplóban.

Ami pedig mások „késlekedését” illeti, a bejegyzésem utáni összeállításból kiderül, hogy néhányan az üzenőfalukra írták föl a véleményüket. Márpedig a közösségi oldal menedzsmentje aligha szólította fel őket arra, hogy ugyanazt a tartalmat fedezzék föl a miniszterelnök előadásában. S aki nem a Facebokon fejtette ki az álláspontját, hanem Köves Slomó Orbán-párti rabbi honlapján, egy világhálóra száműzött rádióban vagy egy kereskedelmi tévében, az abban az időpontban válaszolt az újságírók kérdéseire, amikor a riporterek munkahelye ezt lehetővé tette.

Szánthó úr mélyen szántó állítása tehát, hogy azok a fránya balos féknyúz-gyártók, köztük a miniszterelnök frissiben lemondott főtanácsadója összebeszéltek volna, cáfolható. Nem felel meg a valóságnak.

 

Tíz mondat a fajról

 

Hitler tévedett! Eredetében a magyarság a legtisztább faj a világon, hetven százaléka árja, a maradék a turáni. (Siklósi András, a Szittya Világkongresszus alelnöke, Délmagyarország, 1993. május 15.)

A Magukfajták ideje lejárt. Nem garázdálkodhatnak tovább a mi hazánkban. (Morvai Krisztina Jobbik-politikus Föld S. Péterhez, Klubháló, 2008. április 2.)

Ha kevesen vagyunk, nem tudunk mindig egymással barátkozni vagy fajtánkbelivel házasodni. (Matl Péter kárpátaljai szobrász, a sátoraljaújhelyi turulszobor alkotója, Magyar Nemzet, 2020. június 6.)

Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúak lenni. (Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn, Miniszterelnök.hu, 2022. július 23.)

Orbánnak nincs pótvizsga lehetősége a „kevert fajú” meg nem gondolt gondolat után. (Simkó János újságíró, Facebook.com, 2022. július 23.)

Tegnapi náci szövege kiír bennünket a becsületes népek világából. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, Facebook.com, 2022. július 24.)

Szerencsétlen szóhasználat „fajokról meg fajok keveredéséről” beszélni. (Köves Slomó rabbi, Neokohn.hu, 2022. július 35.)

Eme „szerencsétlen szóhasználat” miatt irtották ki apám teljes kecskeméti rokonságát, s anyám egész családját. (Gábor György vallástörténész, Facebook.com, 2022. július 25.)

Nem véletlenül szólta el magát. (Schiffer András volt LMP-politikus Orbán Viktorról, Klubrádió, 2022. július 26.)

Ez egy náci beszéd. (Hegedűs Zsuzsa szociológus, miniszterelnöki főtanácsadó Orbán Viktor tusványosi előadásáról, RTL Klub, 2022. július 26.)

komment
süti beállítások módosítása