Médianapló

Médianapló - Szánthó Miklós, a KESMA elnöke siccelve viccel?

2022. július 19. 10:52 - Zöldi László

Az említett úr a kormánypártok intelligens szárnyát képviseli a nyilvánosság fórumain. Jurátus korában alapított egy civil szervezetet, amelyet intézményesített a hatalom, azóta a hegyesre (huszárosra) pödört bajszú, idegen szavakat előszeretettel használó igazgató konferenciákat szervez, és tudóst játszik. Ráadásul a csaknem félszáz szerkesztőséget magába foglaló KESMA-alapítvány első embereként egzecíroztatja az újságírókat. Most végre sikerült megcsillantani a műveltségét is.

Közösségi üzenőfalán így jellemezte az MSZP társelnökét, Tóth Bertalant: „A következetességéről ismertté vált (sicc!) politikus.” Az idézetben két mozzanatot árult el magáról. Az egyik az, hogy macskás családból származik. Megszokta, hogy a doromboló háziállatot elhessegeti, ha illetéktelen helyen és időben nyávog. A másik ismertetőjel pedig, hogy ő is volt gyerek. Lapozgatta Grätzer József Sicc című, „szórakoztató időtöltésekről, cseles csalafintaságokról” szóló könyvét, amely 1935 óta számtalan kiadásban látott napvilágot.

A szerző Karinthy Frigyes titkára volt. A mintaképének sok pénzt szerzett azzal, hogy az orvul közölt jegyzeteket, tárcákat, verseket számon kérte az újságok kiadóhivatalain. A két világháború között őt tekintették a „rejtvénykirálynak” is. Akkor teremtett magának tekintélyt, amikor az egyik keresztrejtvényben azt kellett megfejteni, hogy „Grätzertől lopva”. Kitört a botrány, és a rajtakapott újság kénytelen-kelletlen kifizette neki a honoráriumot. Innen már csak egy lépés a zárójelbe tett és felkiáltójellel nyomatékosított sic igazi értelme.

A híres költő, Vergilius úgy 2200 éve így leplezte le a tőle verssorokat plagizálókat: „Sic erat scriptum.” Így vala írva. Azóta a (sic!) azt jelenti, hogy az itt olvasható szöveg lopott, esetleg hibás. Az utóbbira példa, hogy nemrégiben két honanya kiállt a képviselői irodaház folyosójára, keblükhöz ölelték a két példányban kinyomtatott papírlapot, hogy ország-világ elé tárhassák, mennyire elégedetlenek Kövér házelnök úr parlamenti garázdálkodásával. Ezt firtatták: „Képviselőkbe folytani a szót illendő?” A latin sic (így) szónak azonban van egy gunyoros jelentése is.

Szánthó Miklós szerint például Tóth Bertalan nem a következetességéről híres, hanem épp az ellenkezőjéről. Ahhoz azonban, hogy a művelt (sic!) központi igazgató és alapítványi elnök viccelődését megérthessük, meg kellett volna spórolnia egy c-t.          

 

Tíz mondat az elírásról

 

Gojóstol. (Bartus László újságíró Schmitt Pál köztársasági elnökről, Amerikai Népszava, 2011. június 24.)

Kiérdemelte a doktori cím helyett a zárójelet. (Tóta W. Árpád újságíró Schmitt Pálról, hvg.hu, 2012. február 14.)

Lemondott professzor emirátusi címéről. (Holló Márta műsorvezető Vajda Mihály filozófusról, aki Putyin díszpolgársága miatt lemondott professzor emeritusi címéről a debreceni egyetemen, ATV, 2017. szeptember 4.)

Képviselőkbe folytani a szót illendő? (Bangóné Borbély Ildikó és Kunhalmi Ágnes szocialista politikusok, 444.hu, 2019. február 18.)

Engem legkevésbé a saját sorosom érdekel. (Hadházy Ákos volt LMP-politikus, Magyar Hang, 2020. február 28.)

Bíró Zoltán a kizárásáig párttag volt. (Lendvai Ildikó szocialista politikus az MSZMP-ről, 24.hu, 2020. május 26.)

Meg kell keresni és kitartóan birizgálni az emberek jóindulatú G-pontját. (Barka Roland szamaras zarándok, Civishír.hu, 2021. május 31.)

Boris Johnson, maga egy kis, széteső ország élén áll. (Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a brit miniszterelnökhöz, Facebook.com, 2021. szeptember 3.)

A Jobbik végbélkúpként oldódott fel a baloldalban. (Volner János volt Jobbik-politikus, Facebook.com, 2021. szeptember 30.)

A következetességéről ismertté vált (sicc!) politikus. (Szánthó Miklós jogász, az Alapjogokért Központ civil szervezet igazgatója és a Közép-Európai Sajtó és Média Nonprofit Alapítvány kuratóriumi elnöke Tóth Bertalanról, az MSZP társelnökéről, Facebook.com, 2022. július 15.)

komment
süti beállítások módosítása