Médianapló

Médianapló - Egy doppingoló kalapácsvető fejfájára

2022. július 14. 10:21 - Zöldi László

Lebukott egy éremre esélyes atléta - adta hírül a világsajtó. Egy nappal vagyunk a világbajnokság előtt, amelyet az Oregon állambeli Eugene-ben, Amerika talán legjobb pályáján rendeznek. Nijel Amos botswanai nyolcszázas futó doppingolt. Legjobb eredménye 1.41.73, közel a világcsúcshoz. Lesz még néhány híres atléta, aki ma meg holnap hirtelen lebetegszik, megsérül. Jobb, ha otthon „szűrik ki” őket, mint hogy a világversenyen hozzák kínos helyzetbe a nemzeti szövetségüket.

Mi összesen két sportolóval képviseltetjük magunkat a vébén. Egy hétpróbázó hölggyel, akinek azért nem éri meg doppingolni, mert ami növeli rövidtáv-futásban a teljesítményét, az csökkenti a dobószámokban. S fordítva. Más a helyzet a kalapácsvetőnkkel. A 25 éves Halász Bence a szombathelyi dobóiskola neveltje, és ellentmondásos hagyomány rejlik a szakmai hátterében. A dobóiskola alapítója, Németh Pál mesteredző ellenezte a teljesítményfokozó szereket, egy időre ketté is szakadt a kalapácsvetők csapata. Akadt köztük Európa-bajnok (Gécsek Tibor), olimpiai bajnokságtól megfosztott (Annus Adrián), és meg nem fosztott (Pars Krisztián). Pályafutásuk bizonyos szakaszában mindhármat eltiltották doppingolás miatt.

Annus tartja az országos csúcsot 84.74 méterrel. A világcsúcs 36 éve 86.74, és a szovjet-ukrán Szedih nevéhez fűződik. Halász Bence legjobbja, a 79.88 azt sejteti, hogy tiszta. Máskülönben már régen túl volna a bűvös nyolcvan méteren. Azért vélem túlzottnak a hazai szakemberek derűlátó esélylatolgatását, mert a jelek arra utalnak, hogy az úgynevezett nagy nemzetek laboratóriumaiban olyan teljesítményfokozó szereket kísérleteztek ki, amelyeket a doppingellenőrök pillanatnyilag képtelenek kimutatni. Egy magyar sportorvos kesernyés megállapítása szerint akkor tekinthető valaki igazi bajnoknak, ha tíz év múlva is hiteles lesz a hűtőszekrényben tárolt vizsgálati anyaga.

Ama évtizedet jól ki lehet használni. A korántsem tiszta győztesek nagy összegű jutalmat, majd életjáradékot kapnak, elvégre öregbítették nemzetük tekintélyét, a doppingolás kimutatásáról viszont legföljebb három napig beszél az utókor. Remélem persze, hogy Halász Bence legalább a döntőbe jut. Ezt az okfejtést pedig kétméteres és 120 kilós barátom emlékének ajánlom, akit edzőtáborban ismertem meg. A doppingolás szövődményei alig 50 éves korában ölték meg.    

 

Tíz mondat a doppingról

 

Az doppingol, akit elkapnak. (Gécsek Tibor Európa-bajnok kalapácsvető, Fehérvári Hét, 1994. szeptember 8.)

A dopping olyan, mint az olaj, amellyel mindenki jól keres. (Németh Pál szombathelyi kalapácsvető-edző, Magyar Hírlap, 2001. augusztus 31.)

A doppingot tiltják, de a lebukás a bűn. (Frenkl Róbert sportorvos, Magyar Televízió, 2004. november 13.)

Azt látom, hogy akárhová megyek, az emberek tisztelnek. (Annus Adrián volt olimpiai bajnok kalapácsvető, RTL Klub, 2010. április 9.)

Nem vagyok sem rosszabb, sem jobb a többieknél, már ami a doppingkérdést illeti. (Fazekas Róbert volt olimpiai bajnok diszkoszvető, Origo.hu, 2010. augusztus 4.)

Átalakulóban van a mezőny, és sorra potyognak ki azok a kalapácsvetők, akik úgy érték el sikereiket, ahogy azt nem feltétlenül kellene. (Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvető, Napló, 2012. augusztus 29.)

Sok volt a doppingeset is. Néha olyan érzésem van, hogy ezt a számot csak én éltetem. (Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvető, Vas Népe, 2013. február 15.)

A dopping jó agyakkal történő, negatív szándékú dolog. (Funk Sándor orvos, drog-szakértő, ATV, 2016. augusztus 4.)

Akkor jelenthetjük ki, hogy valaki olimpiai bajnok, ha tíz év múlva sem lesz pozitív a lelete. (Bakanek György orvos, dopping-szakértő, ATV, 2016. augusztus 8.)

A hormonakrobatáknak előbb-utóbb súlyos árat kell fizetniük. (Pars Krisztián doppingolásért másfél évnyi kihagyásra ítélt olimpiai bajnok kalapácsvető, Nemzeti Sport Online, 2018. november 28.)

komment
süti beállítások módosítása