Médianapló

Médianapló - Kovács László mit tanult a brit miniszterelnöktől?

2022. június 15. 09:51 - Zöldi László

Magyarországon 208 ezer Kovács és 291 ezer László van. A legismertebb Kovács László 83 éves, és régi vágású diplomataként tartjuk nyilván. Soha nem mondott nagyokat, meghökkentőket, soha nem tört ajtóstul a házba. Visszafogottságából nyolc mondatra telt mintegy háromezres szállóige-gyűjteményemben. Egyetlen mondata van, amire sokan és rendszeresen hivatkoznak, megemlítve a nevét is. A siker igazi mértéke azonban az, hogy akadnak olyan pályatársai, akik magukévá teszik leggyakrabban idézett mondatát, amely így hangzott: „Nem közvélemény-kutatást akarunk nyerni, hanem választásokat.”

A többes szám nemcsak azt jelenti, hogy egy párt minden választáson a győzelemre törekszik. Azt is, hogy a rendszerváltás utáni első negyedszázadban az országgyűlési választás kétfordulós volt, és a taktikázó pártok összekapaszkodhattak a második előtt a másik tábor ellenében. Esetünkben azért lesz ennek drámai jelentősége, mert a közvélemény-kutatók 2002-ben a kormányon lévők előnyét hozták ki. A második forduló estéjén például az úgynevezett exit pollok Orbánék 8-10 százalékos előnyét mutatták. Az MSZP Köztársaság téri székházában este hétre hirdettek sajtótájékoztatót, és a pártelnök saját bevallása szerint gondban volt.

Kovács László akkor még nem tudhatta, hogy végül is ők alakítanak kormányt. Abba kapaszkodott, amit Pallagi Ferenc, a Gyárfás Tamás-féle reggeli tévé egyik műsorvezetője fogalmazott meg egy magánlevélben, amelynek közlésére engedélyt adott. A pártelnök-diplomata az átmeneti megoldást Edward Heath múlt század hetvenes évekbeli brit miniszterelnöktől kölcsönözte. Ez a hiteles történet, még akkor is, ha a szájról szájra terjedő szállóigék természete szerint a jó mondatot mindig annak a nevéhez kapcsolják, aki a hazai közvélemény előtt a legismertebb.

Legföljebb az vész homályba, vajon Kovács László még a választási kampányban hivatkozott-é először a hajdani miniszterelnökre, vagy a második forduló estéjén pedzegette. Ami a visszakeresés közben meglepett, az a politikai ellenfelek felemás viselkedése. Kendőzetlenül (Kövér László) vagy ironikusan (Apáti Bence) minősítették a veterán szocialista politikus személyét. Ám a hatalom megtartása szempontjából mégis annyira fontosnak tartották a nevéhez rögzült szállóige igazságtartalmát, hogy nyakra-főre idézték. Ahogy elnézem, nem utoljára.

           

Tíz mondat a közvélemény-kutatási győzelemről

 

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a Fidesz-MDF vezet. Nem jó jel, biccentek a mellettem álló Kovács László pártelnök felé, ám ő mosolyogva vonja meg a vállát: mi nem közvélemény-kutatást akarunk nyerni, hanem választásokat. (Trencsényi Zoltán újságíró, Népszabadság, 2002. április 9.)

Egyetlen mondatba tudtam kapaszkodni. Abba, hogy mi nem közvélemény-kutatást akarunk nyerni, hanem választást. (Kovács László szocialista politikus, 168 Óra, 2002. április 18.)

Már mondtuk egyszer, nem közvélemény-kutatást szeretünk nyerni, hanem választást - mantrázza gépiesen az ezerszer elsütött Kovács László-i bonmot-t Szekeres alelnök. De a szája széle remeg. (Buják Attila újságíró, 168 Óra, 2006. április 13.)

Egy kiérdemesült szocialista elvtársat szeretnék idézni, aki szerint nem közvélemény-kutatásokat, hanem választásokat kell nyerni. (Kövér László Fidesz-politikus, Magyar Hírlap, 2016. július 2.)

2002-ben, a választások első fordulójának éjszakáján hangzott el Kovács örök érvényű mondata: „mi nem közvélemény-kutatást akarunk nyerni, hanem választást”. (Bednarik Imre újságíró, Népszabadság, 2016. július 2.)

Ekkor hagyta el Kovács László száját élete legjobb mondása: mi nem közvélemény-kutatást akarunk nyerni, hanem választást. (Szőcs Géza költő, Fidesz-kultúrpolitikus, Előretölt Helyőrség, 2018. április 21.)

Nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választásokat. A tételmondatot egyébként Kovács László követte el, a szállóigévé vált idézet az ő kiváló innovációja. (Apáti Bence publicista, Magyar Nemzet, 2019. április 27.)

Szerintem minden jelölt tudja, hogy nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választást. (Bangóné Borbély Ildikó szocialista politikus, ATV, 2021. július 29.)

Nekünk nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választást. (Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Telex.hu, 2022. március 18.)

Kovács László mszp-s politikus egy televíziós interjúban mondta nekem a „választást kell nyerni” mondást, és emlékeim szerint Edward Heath brit miniszterelnököt jelölte meg eredeti forrásként. (Pallagi Ferenc újságíró, műsorvezető, Facebook.com, 2022. március 22.)

komment
süti beállítások módosítása