Médianapló

Médianapló - Mi rejlik a ferencvárosi újság-botrány mögött?

2022. június 08. 10:28 - Zöldi László

Amikor kirobbant a 9 Magazin körüli botrány, arra a következtetésre jutottam, hogy az ellenzéki többségű önkormányzatok médiaszemlélete alig különbözik a fideszes többségükétől. Épp úgy a városházi többségnek kedvez, mint a kormánypártok befolyási övezetében rekedt orgánumoké. Legföljebb az új helyi döntéshozók nem a trambulinról vizelnek a medencébe, hanem a vízben végzik el a kisdolgukat.

Egyik digitális ismerősöm elküldte Baranyi Krisztina fészbukos bejegyzését. Kiderült belőle, hogy „pár nap” múlva értesült a főszerkesztő kirúgásáról. Tudott róla, de csupán a botrány után fejezte ki a nemtetszését. A késlekedés oka tegnap bontakozott ki Weiler Vilmos Telex.hu-beli cikkéből. Amidőn a független politikust polgármesterré választották, az önkormányzati újság közvetlen irányítását átengedte a kerületi médiaközpont vezetőjének. Helyesen döntött, ám ezzel a kirúgás jogát is átadta neki. Az újságírót csak a képviselőtestület helyezheti vissza a szerkesztőség élére. Legközelebb június 22-én. Talán, esetleg, ha az erőviszonyok lehetővé teszik.

A cikkből kirajzolódik, hogy 2019. október 13-án a polgármester mögé álltak az ellenzéki pártok, ám azóta a többséget döntésről döntésre kellene megtartania. Ez a nyilvánosság esetében egyre kevésbé sikerül. A legtöbb kérdésben egymásnak feszült az ellenzéki és a kormánypárti frakció, abban viszont közös nevezőre jutottak, hogy az öntörvényű főszerkesztőt el kéne takarítani az útból. Ha a képviselőtestület következő ülésén megakadályozzák a polgármester rehabilitációs javaslatát, akkor majd megküzdenek azért is, hogy melyik frakció irányítsa az önkormányzati újságot.

Egy másik elemzés szerzője elismerte a 40 ezer példányban megjelenő 9 Magazin olvasmányosságát, szakmai színvonalát, de nem tartja önkormányzati jellegű újságnak. Ebben lehet igazság, óvatosságra int azonban az újbudai alpolgármester, az ellenzéki Párbeszédben politizáló Barabás Richárd megjegyzése: az „Önkormányzatban azért van valaki a kabinetben, aki át szokta nézni, vagy a kabinetfőnök, vagy a kommunikációs felelős.” Egy ellenvetésre imigyen folytatta: „Nem azt mondtam, hogy belenéz, hanem hogy elolvassa, mi fog kimenni. Az meg egy felelős vezetői kérdés.” (ATV, 2019.11.28.)

Ha az önkormányzati jelleg azt jelenti, hogy a helyi döntéshozók cenzúrázhatják az önkormányzati médiumot, akkor jobb is, hogy a 9 Magazin főszerkesztője szakmailag színvonalas, olvasmányos újságot csinált.

 

Tíz mondat az önkormányzati nyilvánosságról

 

A helyi nyilvánosságban általában a helyi hatalom a meghatározó. A médiumok a helyi hatalomhoz igazodnak. (Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára, Népszabadság, 2010. szeptember 27.)

Szegeden egy akarat van: a Botkáé. (Tanács István szegedi újságíró, Facebook.com, 2017. március 18.)

Az országos sajtóban például már megjelent, hogy csőd közeli helyzetben van a pécsi önkormányzat, a Dunántúli Napló szerint azonban Pécsen megszűntek a problémák. (Póré László kolbászárus, a Dunántúli Napló volt főszerkesztője, Média2.0, 2017. június 6.)

Teljesen független médiában gondolkodom, ahol mindenki véleménye megjelenhet. (Déri Tibor újpesti polgármester, Magyar Hang, 2019. november 1.)

A felelős kiadó természetesen én vagyok. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a Vásárhelyi Valóság című lapról, Klubrádió, 2019. november 14.)

Elvárom, hogy a politikai paletta minden szereplője megszólalhasson a felületeinken. (Bognár Szilvia pécsi alpolgármester, 168 Óra, 2019. november 21.)

Olyan hivatali levelezések vannak a birtokunkban, amelyek arról tanúskodnak, hogy a fideszes kerületvezetés idején központi pártirányítás alatt állt a helyi újság. (Pikó András józsefvárosi polgármester, Facebook.com, 2019. december 17.)

A szerkesztőség a kabinettől és a polgármestertől függetlenül fog működni. (Pikó András józsefvárosi polgármester, Facebook.com, 2019. december 17.)

Egyelőre megmaradt az a rendszer, hogy a helyi televízió, rádió, online média a polgármester hangerősítője. (Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület volt elnöke az ellenzéki irányítású városok nyilvánosságáról, 168 Óra, 2020. november 6.)  

A legtöbb polgármester a saját képét szereti látni a médiában.(Hardy Mihály újságíró, Facebook.com, 2022. június 2.)

 

komment
süti beállítások módosítása