Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki nyilvánosság buktatói

2022. május 31. 10:45 - Zöldi László

Olvasom, hogy a ferencvárosi médiacentrum ügyvezetője elbocsátotta az önkormányzati magazin főszerkesztőjét. Egy országos hírű újságírót, aki annak idején megalapította a Magyar Narancsot. Öt napig nem volt a munkahelyén, és nem kért szabadságot. A munkajogi vita sokáig tart, annyi azonban már most is valószínűsíthető, hogy az ügyvezető értesítette döntéséről a polgármestert.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesterről eszembe jut, hogy 2019 októberében, a megválasztása után közölte: nem tart igényt az önkormányzati újság előzetes átnézésére. Kijelentése vitát váltott ki az ATV 2019. november 28-i vitaműsorában. Barabás Richárd újbudai alpolgármester, mellesleg a Párbeszéd nevű ellenzéki párt szóvivője kifejtette, hogy az „Önkormányzatban azért van valaki a kabinetben, aki át szokta nézni, vagy a kabinetfőnök, vagy a kommunikációs felelős.” A Demokratikus Koalíció szintén meghívott politikusa, Arató Gergely közbeszólt, hogy mentse a menthetőt: „Nem beszél bele a kabinetfőnök az újság szerkesztésébe.”

Csakhogy az újbudai polgármester nem hagyta magát: „Nem azt mondtam, hogy belenéz, hanem hogy elolvassa, mi fog kimenni. Az meg egy felelős vezetői kérdés.” Okfejtése azért nem lepett meg, mert már ismertem a hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter álláspontját. A Vásárhelyi Valóság című önkormányzati lapról ezt mondta a Klubrádió 2019. november 14-i műsorában: „A felelős kiadó természetesen én vagyok.” Aligha tudta, hogy az önkormányzati törvény szerint választott tisztsége összeférhetetlen az önkényesen vállalt tisztségével. Büntetésre számíthatott volna, akár még a polgármesterségből is felfüggeszthették volna. De kormánypárti ellenfelei nem éltek a lehetőséggel. Akkor ugyanis számtalan polgármesterükről kellett volna hasonló okból lemondaniuk.

Azóta Barabás Richárd nem gyakorolt önkritikát, legalábbis nyilvánosan nem, Remélem, hogy alpolgármesterként nem ő felel Újbudán az önkormányzati sajtóért. Márki-Zay Pétert nyilván figyelmeztették, hogy sebezhető, ezért már nem az ő neve olvasható az önkormányzati lap impresszumában. Baranyi Krisztina pedig talán nem a túlzott önállóskodás miatt vált meg az önkormányzati magazin főszerkesztőjétől. Az említett ellenzéki politikusok olyan médiaszemlélettel vették át a helyi hatalmat, amely 2022. április 3-án azt eredményezte, hogy a választópolgárok beárazták a nyilvánosságról alkotott felfogásukat is. Még ott is visszaestek, ahol megtarthatták a hatalmat. 

 

Tíz mondat az ellenzéki nyilvánosságról

 

Az ellenzéki városokból kiindulva réseket lehet ütni a vidéki Magyarországot beborító propagandahálón. (Majtényi László alkotmányjogász, az Országos Rádió és Televízió Testület volt elnöke, Facebook.com, 2019. október 14.)

A helyi médiában is meg kell jelennie a kritikának, ha bármit rosszul csinálunk, velünk szemben is. (Csőzik László érdi polgármester, Magyar Narancs, 2019. november 21.)

Ellenzéki lapok ellenzéki politikusok ellen indítanak lejárató akciókat. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Index.hu, 2019. december 9.)

Az egy oldalára jutó polgármester-fotók száma változatlan. (Szegő Panni kiadói munkatárs az Erzsébetváros című önkormányzati lapról, Facebook.com, 2019. december 13.)

/”Elfogadja, hogy ez a lapszám nem kiegyensúlyozott?”/ El. (Pikó András józsefvárosi polgármester, Facebook.com, 2019. december 17.)

Egyelőre megmaradt az a rendszer, hogy a helyi televízió, rádió, online média a polgármester hangerősítője. (Majtényi László alkotmányjogász az ellenzéki irányítású városok nyilvánosságáról, 168 Óra, 2020. november 6.)

Pártatlanná tettük a városi médiát. (Péterffy Attila pécsi polgármester, SzabadPécs, hu, 2021. június 25.)

/A hódmezővásárhelyi nyilvánosságról/ Ha ők engem gyaláznak, erről a mi médiánk is beszámol. (Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Transindex.ro, 2021. október 24.)

Az ellenzék tán csak nem azért negligálja a független blogokat, mert egyaránt bíráljuk a kormánypártot és az ellenzéket is? (Kabai Domokos Lajos újságíró, Bekiáltás.blog, 2021. december 18.)   

A politikai kockázat növekedésével az egyesült ellenzék egyre inkább elzárkózott a szabad sajtó elől. (Juhász Vanessza politológus, Mérce.hu, 2022. május 22.)

komment
süti beállítások módosítása