Médianapló

Médianapló - Sámli a magyar politikában

2022. május 30. 10:19 - Zöldi László

Mielőtt a magyar nemzet sorsa szempontjából korántsem mellékes témára térnék, némi adalék az ülő alkalmatosságról. Német (osztrák) közvetítéssel jutott el hozzánk, és a Schemel szót ellágyítottuk, hogy kimondhassuk. Gál Adél pedig így határozta meg a hokedlinek, kisszéknek, lábszéknek, ülőkének is nevezhető bútordarabot: „A nagyon alacsony, támla nélküli széket nevezik sámlinak.” (Kárpátalja.ma, 2021. szeptember 9.)

Politikai hírnévre 1958 nyarán tett szert. Az Egyesült Államok atlétái a sportdiplomácia jegyében látogattak a nemzetközi szervezetekben számtalanszor pellengérre állított magyar kormány székhelyére. A budapesti Népstadionban rendezett versenyre a Magyar Televízió elkért a Magyar Rádiótól egy Vitray Tamás nevű újságírót, aki beszélt angolul. Arra azonban nem számított, hogy az újdonsült tévériporter mikrofonvégre kapja Rafer Johnson tízpróbázót. Végül is kerítettek egy tornazsámolyt, erre állt a 162 centis újságíró, hogy mikrofonját a 198 centis atléta orra alá dughassa. S mert a sámli szóval jelezte faramuci helyzetét, gyerekként egy sámlin ülve jegyeztem meg a nevét (több tízezer nézővel együtt).   

A rendszerváltás óta a sámli lett a közélet egyik kedvelt hasonlata. A politikusok és az újságírók számára a társadalmi méretkülönbség jelképe. A mögöttünk hagyott választási kampányban úgy emlegettem a Médianaplóban. hogy miniszterelnökünk erre lépett föl, ha a vidéki Magyarországon beszélt a köré gyűlteknek. Ebből azonban nem föltétlenül következik, hogy legendás Volkswagen mikrobuszában lapult egy szolgálati sámli. Azóta láttam ugyanis róla egy fényképet, amint ütött-kopott tornazsámolyon álldogál. A bejegyzésem utáni összeállításban pedig olvasható, hogy köszönetet mondott egy Margit néninek a tőle kölcsönzött sámliért.

A sámli-ügyet mégse hegyezném ki Orbán Viktorra. Láttam olyan fotót is, amelyen a szocialisták hajdani miniszterelnök-jelöltje, Botka László magaslik ki a tömegből. De nem a 197 centis termete miatt. Kevesen mentek el a kampánygyűlésére, és a protokoll-fényképész akkor készíthetett tömeg képzetét keltő felvételt a városháza erkélyéről, ha a szervezők kerítenek neki egy támla nélküli székecskét. Felülről amúgy sem látszik, hogy tornazsámolyon vagy hokedlin állt-e. Ahogy elnézem, nemrégiben megválasztott államfőnk viszont ragaszkodik a sámlihoz. Novák Katalinnak fontos a háziasszonyi imázs, ezért cégére alighanem a konyhaasztal alá tolható ülőke-állóka lesz.            

 

Tíz mondat a sámliról

 

Nem én nőttem meg az előző beszélgetés óta, hanem sámlin állok Rafer Johnson mellett. (Vitray Tamás pályakezdő riporter, Magyar Televízió, 1958. augusztus 5.)

A bársonyszék lényege, műszaki alaprajza azonos a hokedliével. (Bodor Pál író, A Hírlap, 1994. július 9.)

A szocialisták egyre több pozíciót akarnak. Már nemcsak a székek, de a sámlik is kellenek nekik. (Várhegyi Attila Fidesz-politikus, Demokrata, 1996. augusztus 29.)

Ebben a kerületben egy baloldalinak tűnő sámli is nyert volna. (Máté T. Gyula újságíró Angyalföldről, Magyar Hírlap, 2010. november 10.)

Sámli nem készül így, ahogy ez az alkotmány. (Kolláth György alkotmányjogász az Alaptörvényről, Népszava, 2011. március 24.)

Orbán sámlinak használta Nagy Imre koporsóját. (Lukács Zoltán szocialista politikus, Facebook.com, 2012. október 23.)

Eddig ott volt a kötél a nyakunkon, most ki is rúgták alólunk a sámlit. (Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a pénzelvonásról, 444.hu, 2021. február 25.)

Fölszántotta az országot. Vitte magával a sámlit, hogy a tömeg közepén legyen, és az emberek ne csak hallják, hanem lássák is. (Zöldi László újságíró Orbán Viktorról, Blog.hu, 2022. április 2.)

Köszönöm Margit néninek, hogy kölcsönadta. (Orbán Viktor miniszterelnök, Facebook.com, 2022. április 4.)

Leülök a sámlira. (Novák Katalin köztársasági elnök, Hír TV, 2022. május 14.)

komment
süti beállítások módosítása