Médianapló

Médianapló - Az ellenzék kétharmados győzelemre készült-e, vagy kis arányú vereségre?

2022. május 11. 09:26 - Zöldi László

A zöldpárti politikus fél éve azt fejtegette, hogy ő és szintén ellenzéki társai kétharmadra készülnek. S bár nem derül ki a bejegyzésem után szó szerint idézett tőmondatából, hogy kinek a kétharmadára, a szöveg-összefüggésből nyilvánvaló, hogy az ellenzéki pártok választási szövetségét tartotta a túlzásig esélyesnek.

Megnyilvánulása kirítt az ellenzéki politikusok jövendöléseiből. De abból, hogy egész munkabizottságok latolgatták, vajon kis arányú győzelemmel lehet-e majd a Fidesz kétharmados törvényeit megsemmisíteni, arra következtetek, hogy ők visszafogottabban gondolkoztak az esélyekről. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt például csak odáig jutott, hogy nem lesz Orbánéknak kétharmaduk. Igen ám, de ha a kampányban ezzel a tudattal szántotta föl az országot, akkor talán megengedhető a feltételezés, hogy ama hetedik párt alapítása volt az ő B-forgatókönyve. Az ellenzéki pártok elintézték, hogy egyelőre visszavonulót fújjon, de a kampány révén az ország egyik legismertebb lakosa lett, és most, a választás után végre párttá alakíthatja a mozgalmát.

Ha így gondolkodott, a hat ellenzéki pártban politizáló vezetőktől se vehető zokon, hogy miközben a győzelemért kampányoltak, nekik is volt egy B-forgatókönyvük. Amennyiben mégis a Fidesz nyer, akkor minél népesebb frakcióval ülhessenek be a parlamentbe. Sőt, azt se kérném számon a vereségekben megedződött politikusokon, hogy megfordult a fejükben: az ellenzéki pártok között ki kéne harcolni az elsőséget. Nem kéne csodálkozni, hogy ilyen és ehhez hasonló elképzelések is foglalkoztatták őket. Azon sem, hogy a kampány idején óvatosan latolgatták a választási esélyeket, utólag pedig bevallották, hogy inkább csak a Fidesz-győzelem mértéke lepte meg őket.

Az ellenzéki kétharmadra készülő zöldpárti politikus is megszólalt április 3-a után. A Telex.hu digitális felületén fejtegette, hogy „Sok erős mondásunk hullott a semmibe.” (2022. április 19.) Óvatosabb politikustársai nem verték ugyan nagydobra a kampányban, hogy számításba veszik a vereség lehetőségét is, de az a benyomásom, hogy kevésbé rugaszkodtak el a valóságtól. Tordai Bence akár egyes szám első személyben is gyakorolhatott volna önkritikát. Mentségére szóljon, hogy beszélgetőtársa, a tapintatos újságíró „elfelejtette” szembesíteni a kétharmados ellenzéki győzelmet jövendölő kijelentésével.     

 

Tíz mondat a 2022-es országgyűlési választásról

 

Mi kétharmadra készülünk. (Tordai Bence Pábeszéd-politikus, ATV, 2021. szeptember 10.)

Biztos, hogy nem lesz a Fidesznek kétharmada. (Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Telex.hu, 2022. március 18.)

Ma úgy néz ki, hogy a Fidesz nyer, ha nem is kétharmaddal. (Szentpéteri Nagy Richárd alkotmányjogász, Helyben.hu, 2022. március 24.)

Ezt a választást megnyeri a Fidesz. (Thürmer Gyula munkáspárti politikus, Azonnali.hu, 2022. március 29.)

Már egy kis vereség is nagy pofon lenne a Fidesznek. (Föld S. Péter újságíró, Facebook.com, 2022. március 31.)

Nem valószínű, hogy újabb kétharmada lesz a Fidesznek. (Mráz Ágoston Sámuel politológus, Telex.hu, 2022. április 3.)

Ekkora arányúra nem számítottam. (Navracsics Tibor Fidesz-politikus, Karc FM, 2022. április 7.)

A Fidesz szorosabb győzelmére tippeltem. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, Mandiner.hu, 2022. április 30.)

Az volt a benyomásom, hogy szoros győzelem lesz. Hogy kinek, azt nem mertem megtippelni. (Hiller István szocialista politikus, Azonnali.hu, 2022. május 5.)

/”Kétharmad lett volna akkor is, ha nem tör ki a háború?”/ Annak a közelében, igen. (Orbán Balázs Fidesz-politikus, 24.hu, 2022. május 9.)

 

komment
süti beállítások módosítása