Médianapló

Médianapló - Mesterházy miért utálja Gyurcsányt?

2022. május 10. 10:27 - Zöldi László

A jelek arra utalnak, hogy befejeződött Mesterházy Attila politikai pályafutása. Az előválasztáson nem ő lett az ellenzék veszprémi képviselőjelöltje, listán pedig nem kapott pártjától olyan helyet, ahonnan befért volna az MSZP amúgy is megfogyatkozott, mindössze tízfőnyi parlamenti frakciójába. Ha győzött volna az ellenzék, talán akadt volna neki egy intézményvezetői állás, a vereség után azonban kereshet magának helyet a civil életben. Addig is be-behívják a kormánypárti stúdiókba, hátha mond valami elmarasztalót azokról, akik a partvonalon kívülre szorították.

Az MSZP hajdani elnöke a 2014-es vereségért vállalta a felelősséget, és a lemondása óta a jelenlegi pártvezetés belső ellenzékeként működött. Most ügyesen kerülte ki a Pesti TV csapdáit. A sörözőnek berendezett stúdióban kólát iszogatott, és hol az egyik, hol a másik műsorvezető felé fordulva fejtette ki az álláspontját. Vigyázott azonban arra, hogy párton belüli ellenfeleit ne személyükben ítélje meg. Egyszer lépett volna ki a visszafogottságból, amidőn a fiatalabbik műsorvezető, Szarvas Szilveszter Gyurcsány Ferenc iránt érdeklődött.

Mesterházy valaha államtitkára volt a Medgyessy-kormány sportminiszterének, de aligha működtek zavartalanul együtt, mert később, 2010-től szembe fordultak egymással. Amidőn pedig Gyurcsányék kiváltak az MSZP-ből, és új pártot alapítottak, akkor jelentős szerepet játszott abban, hogy a Demokratikus Koalíció ne alakíthasson képviselőcsoportot az országgyűlésben. A másik műsorvezető azonban elrontotta za érdekesnek ígérkező kitárulkozást. A Gyurcsány-ügyet azzal intézte el, hogy „elszabadult ágyúgolyónak” nevezte a volt miniszterelnököt.

Bizonyára hajóágyút akart mondani, melynek szabott útja van az alagsorban. De ha a másik cirkálóról átlőnek egy ágyúgolyót, akkor hajlamos leszakadni a kötelékéről, és átrendezni a körletet. Ám a sörözős interjúban volt ennél furcsább mozzanat is. A 79 éves Stefka István úgy faggatta az ellentáborból érkezett politikust, hogy a mellkasán összekulcsolta a karjait. Márpedig a keresztbe font kar a kommunikációs tankönyvek szerint a zártságot (ellenkezést, elutasítást) jelzi. Egy újságíró viszont azért készít interjút, mert kíváncsi a beszélgetőpartner véleményére.

A kormánypárti sajtó egyik legtapasztaltabb munkatársa nem segített a korántsem párton, hanem „csak” parton kívüli politikusnak, hogy végre elengedhesse magát, és kedvére gyurcsányozhasson.

 

Tíz mondat Mesterházy Attilától

 

Tőlünk mindig kiszivárog valami. (Népszava, 2009. május 23.)

A válságban nincs líra, csak próza. (168 Óra, 2009. április 9.)

A hitelesség olyan tőke, amit könnyű felélni, de nehéz újrateremteni. (Magyar Narancs, 2010. április 8.)

A jóslás akkor nehéz, ha a jövőre vonatkozik. (Napló, 2010. szeptember 25.)

Magyarország mindig húsz évre van a jóléttől. (ATV, 2013. március 9.)

Klasszikus korban élünk. A fideszeseknek klassz, a többieknek pedig kuss. (Népszava, 2014. március 25.)

Néha folytatni sokkal nehezebb, mint abbahagyni. (ATV, 2014. május 26.)

Egy tökösebb MSZP-t akarok. (Hír TV, 2018. június 14.)

Nem érdemes tovább szeletelni az MSZP-t, lassan már nincs hová. (Hír TV, 2020. augusztus 24.)

A NER nem omlik össze magától. (Pesti TV, 2022. május 9.)

komment
süti beállítások módosítása