Médianapló

Médianapló - Az útelágazásos baki

2022. május 06. 08:02 - Zöldi László

Az ellenzéki politikusok keresik a választási vereség okát. Hiller István abban találta meg, hogy pártja, az MSZP útelágazáshoz érkezett. De okfejtés közben felötlött, hogy e szóval óvatosan kéne bánni. Utalt Medgyessy Péter nagy hírre vergődött elszólására. A szocialisták miniszterelnöke 2004 elején évértékelőt tartott a Parlamentben. Azt próbálta elmondani, hogy az Európai Unióba készülő országunk válaszúthoz érkezett. Csakhogy beszédírói a könnyen kimondható szó helyett inkább az útelágazást választották.

Többszöri ismétlésre sem volt képes kimondani, majd elnevette magát, és az útelágazódás csúszott ki a száján. Erre utalt talán legközvetlenebb munkatársa, Gyurcsány Ferenc, megállapítása olvasható a bejegyzésem utáni összeállításban. A mozzanat 14 másodpercig tartott, és a YouTube-on megörökített bakit eddig 156943-an kísérték figyelemmel. A belőle készített négy másodperces coub (ismétlődő videórészlet) pedig a legnézettebb hangharapások egyike lett. Az idézetek között olvasható egy mondat a Nyelv és Tudomány című ismeretterjesztő portálból is. A cikkíró szerint az útelágazásban „nincsenek bonyolult mássalhangzó kapcsolatok”.

Vannak, de inkább a politikához van közük, mint a nyelvészethez. Az a benyomásom, hogy az elszólás mögött nem szónoki tehetségtelenség vagy felkészületlenség rejlik. Bár Medgyessy jobban járt volna, ha az évértékelő parlamenti felolvasása előtt elolvassa a szöveget. A beszédírók ugyanis kiemeltek, majd mellékmondattá bővítettek egy-egy fontos szót, és a két elemet vonatkozó névmással kapcsolták össze. Márpedig a kimondhatóság, a gördülékeny előadás íratlan szabálya, hogy ha a főmondat magánhangzóval végződik, akkor a vonatkozó névmást mássalhangzóval érdemes kezdeni. De ha a főmondat mássalhangzóval végződik, a vonatkozó névmást magánhangzóval érdemes kezdeni.

Így lesz ritmusa a szónoklatnak. Ráadásul csak így akadályozható meg a magán- vagy mássalhangzó-torlódás, amely az előadót előbb-utóbb hibára készteti. A gyanútlan miniszterelnök igyekezett megbirkózni a hangzótorlódásokkal, a 40. perc táján azonban elfáradt. Épp ekkor jutott az utolsó bekezdéshez, amely így kezdődött: „Útelágazáshoz érkeztünk.” Megkönnyebbült, hogy túl van a nehezén, ezért bizonyult végzetesnek a látszólag könnyen kimondható szó. A beszédírók vagy nem voltak tisztában egy retorikai fogással, vagy tisztában voltak vele, de kínos helyzetbe akarták hozni a tekintélyét morzsolgató miniszterelnököt. Aki fél év múlva lemondásra kényszerült.                  

 

Tíz mondat az útelágazásról

 

Útel, útelágazó, /nevetés/, útelágazódáshoz érkeztünk. Nehéz szó. (Medgyessy Péter miniszterelnök, YouTube.com, 2004. február 16.)

Medgyessyvel nem az volt a baj, hogy nem tudta kiejteni az „útelágazás” szót, hanem hogy nem dolgozott, és nem volt önkritikája. (Lengyel László publicista, Népszabadság, 2004. augusztus 25.)

Logopédiai bonyodalom. (Huth Gergely újságíró, Magyar Nemzet Online, 2009. február 12.)

Mi a kapaszkodó, amikor útelágazódáshoz érkezünk? Ha értik, hogy mire gondolok. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, Kisalföld.hu, 2013. január 23.)

Az eset talán azért keltett olyan nagy feltűnést, mert az útelágazás nem tűnik különösebben bonyolultnak: nincsenek benne bonyolult mássalhangzó kapcsolatok, sem hasonló felépítésű szótagok. (Fejes László nyelvész, Nyest.hu, 2013. október 10.)

Gulyás Márton műsorvezető szerint Medgyessy Péter az, aki a legdicstelenebbül bukott el, miután az útelágazás szót kiejtésénél defektet kapott. (Horeczky Krisztina tévékritikus, Népszabadság Online, 2015. szeptember 3.)

Szokásos évértékelőjében a kormányfő pulpituson próbálja kimondani az „útelágazás” szót, de ez csak harmadik nekifutásra sikerült. (Baranya Róbert újságíró, Magyar Hírlap Online, 2017. január 12.)

Európa útelágazáshoz érkezett - és az útelágazás szóba nem botlott bele a nyelvem, mint korábban, amivel froclizni szoktak. (Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Boom Magazin, 2019. június 23.)

Medgyessy Péter és az útelágazás ehhez képest kismiska. (Teveli Zoltán újságíró Kunhalmi Ágnes parlamenti elszólásáról, Magyar Nemzet Online, 2019. július 9.)

Útelágazáshoz érkeztünk az MSZP-ben. Nagyon kell vigyázni, hogy ezt helyesen ejtse ki az ember. (Hiller István szocialista politikus, Azonnali.hu, 2022. május 5.)

komment
süti beállítások módosítása