Médianapló

Médianapló - A helyi hírportál miért mostohagyereke a hazai nyilvánosságnak?

2022. április 23. 10:09 - Zöldi László

Bolgár György a magyar újságírás egyik neves képviselője. Otthonosan mozog az angolszász sajtóban, ő csinálja a legbeszélgetősebb rádióműsort, és ügyesen foglalja össze az interjúalanyok szerteágazó gondolatait. Szakmai kelléktárából azonban hiányzik a vidéki sajtó ismerete. Munkahelye, a Klubrádió a budapesti vonzáskörzetbe szorult vissza, és az életformájába sem fér bele a helyi tájékozódás. Ezzel magyarázható, hogy a minap meglepődött egy hallgató bejelentkezésén.

Rogács László Kalocsáról mesélte el neki, hogy negyedmagával, lelkesedésből csinálja a 6300.hu nevű portált. Egyikük sem újságíró, és nem is képesek naponta, üzemszerű módon működtetni a honlapot. A videózásban viszont erősek; volt olyan történetük, amelyet tízezernél többen néztek meg. (Ez nagy szó egy 15 ezres városban.) Ama kérdésre pedig, hogy kaptak-e támogatást az ellenzéki pártoktól, azt válaszolta, hogy az előválasztás idején, majd az országgyűlési kampányban körülbelül 100 ezer forintból hirdettek náluk ellenzéki politikusok. A műsorvezető napokkal később visszatért a mintegy ötperces beszélgetésre, reagálásához leginkább a rácsodálkozás kifejezés illik.

Számomra Rogács úr azzal tűnt fel, hogy egy 180 ezer forintos ózongenerátort ajándékozott a kalocsai Szent Kereszt Kórháznak, ahonnan egyébként az egyik nagynéném ment nyugdíjba. Az adományozás azért nem esett nehezére, mert a zárt helyiségek sterilizálására alkalmas készülékek gyártására és forgalmazására szakosodott. Tevékenysége a koronavírus-járvány kezdetén értékelődött fel, amikor a kormányzat még alig tesztelt, és a vakcinának híre-hamva sem volt. A helyi nyilvánosság jellegzetes tünete, hogy egy államtól független vállalkozó kelendő portékát állít elő, majd az állami tájékoztatással elégedetlen lokálpatriótaként alapít egy digitális újságfélét.

A 6300.hu közli mindazt, ami kimarad a KESMÁ-hoz kötődő megyei napilap, a Petőfi Népe kalocsai rotációjából. Az online változatban visszalapoztam 12-szer 10 eseményig, és egyetlen ellenzéki (kritikai) megnyilvánulást se találtam benne. Ezeket pótolja a civil hírportál. Sok rogácslászló található a vidéki Magyarországon. Független vállalkozók, tájékoztatásra fanyalodott amatőrök. Aligha esnének kétségbe, ha az ellenzéki pártok budapesti központjaiból nem nekik is oda-odamondogató okvetetlenkedőket látnának bennük. Hanem újságírásra is alkalmas, anyagilag támogatandó és szakmailag képezendő lokálpatriótákat.                    

 

komment
süti beállítások módosítása