Médianapló

Médianapló - Bukott-e az ellenzék április 3-án?

2022. április 16. 11:28 - Zöldi László

Ha beírjuk a digitális keresőbe, hogy üveges tót, a szócikkek mellett fényképet is találunk Karácsony Gergelyről. A budapesti főpolgármester így foglalta össze az ellenzéki pártok vereségét: „Az ég szerelmére, akkorát buktunk, mint az üveges tót.” Ezzel aztán elvoltak a kaján kommentelők.

A politikusok gyakran anélkül használják a szólásmondásokat, hogy utánanéznének az eredetüknek. Ennél már csak arra hajlamosabbak, hogy a vereségben is találjanak olyan mozzanatot, amelyből kimutathatják, hogy tulajdonképpen győztek. Karácsony azonban nem tévedett, és nem is beszélt mellé. Eredeti értelmének megfelelően használta a közmondást, az április 3-i vereség ugyanis „Úgy kellett, mint ablakos tótnak a hanyatt esés.” Ő már a gyerekeim korosztályába tartozik, de én még találkoztam ablakos (vagy üveges) tóttal.

A múlt század ötvenes éveiben a szüleim nyaranként kicsaptak a kalocsai nagyanyámhoz, aki az első világháborús hadirokkantaknak épített telepen lakott. A húszas évek elején felhúzott egyenházak ablaküvegei épen maradtak ugyan, a tót vándoriparosnak mégis akadt munka, mert három évtized múltán szinte egyszerre száradt ki a gitt az ablakkeretben. A gittelés több napig tartó munkát jelentett a zempléni Hegyközből érkezett férfiúnak, aki hatalmas fakerettel a hátán jelent meg a Rokkant-telepen. Ma már tudom egyetemi évfolyamtársam, a néprajzos Petercsák Tivadar tanulmányaiból, hogy a hegyközi szlovák falvak férfi lakosai Trianon után a felvidéki üveges tótoktól örökölték az immár csonka Magyarországot.

Gyalogosan indultak útnak, és a háton hordott üvegtáblákat vékony deszkával választották el egymástól, hogy ne törjenek össze. De ha nem lépkedtek megfontoltan, ha nem egyensúlyoztak hosszú botra támaszkodva, akkor bizony a mintegy félmázsányi súly hátra húzta őket. Karácsony Gergely azért nem érdemli meg az elmarasztalást, mert az „ég szerelmére” utalással érzékeltette, hogy a részgyőzelmek ellenére a választási szövetségbe tömörült ellenzéki pártok súlyos vereséget szenvedtek. Ezt kár, sőt vétek tagadni. Egyébként pedig azt a mellébeszélést kárhoztatja, melynek első hangadója megítélésem szerint egy korábbi kétharmados vereség után Kunhalmi Ágnes volt.

A választási vereség okait vitatta meg az MSZP választmánya, és a pályakezdő politikus elmagyarázta, hogy miért arattak diadalt. Ekkor dörrent rá az elnöklő Botka László: „Legyen már világos, Ági, nem győztünk!” (Index.hu, 2014. október 19.)

 

Tíz mondat a bukásról

 

Ha az ellenzék nem tudja megnyerni a választást, akkor megbukott. (Bauer Tamás DK-politikus, Magyar Narancs, 2014. április 3.)

Tavasszal bukni fognak, mint az ólajtó. (Gulyás Márton civil aktivista a Fideszről, ATV, 2017. szeptember 22.)

Lehet, hogy nem a 20. századi pártok buktatják meg a Fideszt, hanem a 21. századiak. De én inkább a 22. századiakra tippelnék. (Hell István közíró, Facebook.com, 2018. szeptember 18.)

Nincs esély arra, hogy 2022-ben a rezsim megbukjon. (Békesi László volt pénzügyminiszter, HírKlikk.hu, 2021. január 16.)

A bukásra az ellenzéknek még nagyobb az esélye. (Stumpf András újságíró, ATV, 2021. december 3.)

Én semmit nem minősítek bukásnak, az egy tanulási folyamat. (Gattyán György digitális vállalkozó, ellenzéki miniszterelnök-jelölt, InfoRádió, 2022. január 28.)

Az Orbán-kormány rászolgált a bukásra. (Szerető Szabolcs újságíró, Magyar Hang, 2022. április 1.)

Valójában nem leváltotta, hanem megbuktatta az ellenzéket. (Jakab Péter Jobbik-politikus Márki-Zay Péterről, Facebook.com, 2022. április 3.)

Sajnos a háború úgy felülírt mindent, hogy az abszolút körzeteket is buktuk. (Márki-Zay Péter az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltje, SzabadEurópa.hu, 20212. április 13.)

Az ég szerelmére, akkorát buktunk, mint az üveges tót. (Karácsony Gerely Párbeszéd-politikus, Telex.hu, 2022. április 13.)

komment
süti beállítások módosítása