Médianapló

Médianapló - A halott választópolgárok szavazhatnak-e április 3-án?

2022. március 29. 08:45 - Zöldi László

Hátborzongató nyelvbotlás hangzott el az ATV tegnap esti vitaműsorában. A fiatal stúdióvendég ezt fejtegette:, „Létezik olyan szavazó, aki az urnában dönti el, hogy kire voksol.” Az idézet azért nem teljesen pontos, mert amikor észrevette, hogy rosszul ragozta az urnát, a -bant villámgyorsan -nálra cserélte. Az ilyesmi bárkivel előfordulhat a rögtönzés hevében. Nem is tulajdonítanék neki különösebb jelentőséget, csakhogy a hamvakat tartalmazó urnának van egy másik értelmezése.

Épp most olvastam egy terjedelmes elemzést arról, hogy „A Nemzeti Választási Iroda rendszerében tovább élnek a halottak.” (SzabadEurópa.hu, 2022. március 4.) Három újságíró névvel vállalta a cikket, megfontolták tehát, amit leírtak. Megszólaltattak például egy szavazókörzeti elnököt, aki elmagyarázta, hogyan lehet elküldeni a mozgóurnával két megbízható számlálóbiztost a mozgáskorlátozott választópolgárokhoz. Az sem baj, ha a temetőben nyugszanak. S mert „elfelejtették” őket kihúzni a listáról, a hozzátartozóik nyugodtan szavazhatnak helyettük. Ő maga is hangsúlyozza, hogy ez a stikli Magyarországon ritkán szokott előfordulni.

A cikk második részéből kiderül, hogy a határon túli, kettős állampolgárságú honfitársainknál annál gyakrabban. Nem is kell hozzá mozgóurna, elég egy kisebbségi szervezet. Józsa László, a vajdasági Magyar Mozgalom alapítója óvatosan fogalmaz: „Azt nem tudom megerősíteni, hogy a halottak tömegével szavaznak, de ha ezt valaki meg akarja csinálni, ehhez bennfentes hálózatot kell létrehoznia.” Az oknyomozó újságírók szerint már nem is kell létrehozni, mert más (adminisztratív) célokra kiválóan működik, választás előtt mégis mintha nem állna távol tőle a stiklizés. Kár, hogy a legtöbb kettős állampolgárt számláló Erdélyben kevésbé néztek körül. Máskülönben 15 és 30 ezer közöttire becsülik a „szavazóképes” elhunytakat. Ha április 3-án szoros lesz az országgyűlési választás, akár el is dönthetik a sorsunkat.

Tegnap volt egy másik mozzanat is a nyilvánosság fórumain, Bödőcs Tibor bemutatta az új műsorát. A humorista parodizálta Orbán Viktor március 15-i beszédét, és az előre megírt szöveget így jellemezte: „Lassan kell olvasni, hogy a halott erdélyi szavazók is megértsék.” (YouTube, 2022. március 28.) S bár csípős mondandója a fejlemények fényében nem látszik halottgyalázásnak, visszafogottabban fogalmaznék. Brit tudósok kimutatták, hogy a halottak mozognak a földben. Nem nagy kunszt, nálunk szavazhatnak is.

 

Tíz mondat a szavazásról

 

Mindenki arra a pártra szavazzon, amelyiket a legkevésbé utálja. (Bochkor Gábor műsorvezető, 24 Óra, 2002. március 31.)

Nem elég a rosszat leszavazni, le is kell győzni. (Orbán Viktor miniszterelnök, Hír TV, 2012. március 15.)

Akikkel találkozom, azt mondják: essen rám a terépcsecső, cseréptető, ha még egyszer a Fideszre szavazok. (Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, ATV, 2013. december 20.)

Végre van kire szavazni. Azt a pártot választottam, amelyben nincsenek politikusok. (Zöldi László újságíró, KultúrSzalon.hu, 2014. április 6.)

Fiataljaink inkább a lábukkal szavaznak Európára. (Arany Horváth Zsuzsa újságíró, Zalai Hírlap, 2014. május 12.)

Az emberek utólag szívesen szavaznak a győztesre. (Hon Gábor liberális politikus, ATV, 2016. november 28.)

Azért szavazok az ellenzékre, mert sokkal könnyebb eltávolítani, mint Orbánt. (Lengyel László politológus, Hír TV, 2018. április 3.)

Ha már egyszer megszavaztak minket, akkor a kultúrpolitikánkat is megszavazták. (Orbán János Dénes költő, a Magyar Idők kulturális rovatvezetője Tusványoson, 444.hu, 2018. július 26.)

Az emberek már bárkire szívesen szavaznak, aki nem a Fidesz. (Kovács Gergely kutyapárti politikus, 444.hu, 2020. szeptember 7.)

Ha csak a romák egyharmada az ellenzékre szavazna, az földcsuszamlásszerű győzelmet hozna. (Majtényi László alkotmányjogász, Jelen.media.hu, 2021. június 4.)

  

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása