Médianapló

Médianapló - Kunhalmi Ágnes miért dicsérte Orbánt?

2022. március 23. 10:30 - Zöldi László

Haraszti Miklós azt tanácsolta, hogy „Két hónapra tegyük zárójelbe a zárójeleinket.” (Facebook.com, 2022.01.08.) Oké, csakugyan nem ildomos a választási kampány kellős közepén bírálni azt a pártszövetséget, amelyre befogott orral fogok szavazni. Akadnak azonban olyan ellenzéki politikusok, akik nem hagyják magukat. Például Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, aki Bécsben, egy ottani magyaroknak szervezett fórumon agyba-főbe dicsérte a jelenlegi miniszterelnököt. Szerinte „Orbán jól váltott ebben a helyzetben.”

A bejegyzésem utáni összeállításban közlöm a gondolatmenetét is, hogy betartsam a szabályt, amelyet 32 éve találtam ki, midőn rovatban kezdtem közre adni a mögöttünk hagyott hét legjellemzőbb mondatait. Ha nem tartom magam ahhoz, hogy a textusban felvillanjon a kontextus is, a szövegben az összefüggés, akkor kiteszem magam a följelentéseknek. Vagy legalábbis annak, hogy az idézett kijelenthesse: ő nem is úgy mondta, nem is azt gondolta. Csupán egyetlen iskolapéldát említek.

Kálomista Gábor, a kultúrkörökben leírhatatlan című dokumentum-játékfilm producere ezt fejtegette egy interjúban: „Ha valaki csalással szerez hatalmat, majd erőszakkal megtartja, az nem nevezheti magát demokratának.” (Borsod Online, 2022.03.14.) Mielőtt az idézett szavakra ragadtatta volna magát, Gyurcsány Ferencről beszélt. Igen ám, de ha elhallgatom a volt miniszterelnök nevét, sokan gondolhattak volna a jelenlegi miniszterelnökre is. Nem forgattam ki a hatalmat gyakorlók iránti lojalitást számtalanszor bizonyító producer óvatlanul megfogalmazott szavait. Nem akaródzik ugyanazt csinálni, amit a kormánypárti sajtó szinte művészi tökélyre fejlesztett.

Lehetséges, hogy Kunhalmi Ágnes a bécsi rögtönzés áldozata lett? A másik politikai oldal kommunikációs szakemberei kiforgatták a szavait? Igen, lehetséges. Mindazonáltal három évtized alatt megtanultam, hogy csak annak forgathatják ki a szavait, aki nem ura (úrnője) a szavainak. Máskülönben az ellenzéki politikusnő tegnap este, az ATV-ben arra hivatkozott, hogy ő „tűpontosan” fogalmazott. Érti, hogy a kormánypárti sajtó eltorzította a gondolatait, fájlalja viszont, hogy a független sajtó is. Találva éreztem magam. El is tűnődtem, hátha az említett hölgy nem is időzített bomba. Utánanéztem a legjellemzőbb mondásainak. 135-öt leltem, és csupán minden tizedik sorolható a félreérthetőek közé.

Íme, egy kis válogatás.       

 

Tíz „tűpontos” mondat Kunhalmi Ágnestől

 

/A legújabb közvélemény-kutatásról/ A Fidesz lecsúszott hozzánk. (Index.hu, 2012. június 4.)

/Az MSZP székházába hívott menekültekről/ Hideg vizet tudunk biztosítani a civileknek. (ATV, 2015. július 15.)

/A Pedagógiai Önértékelési Csoport jelentéseiről/ Minden PÖCS-értékelés a miniszterelnök úr asztalán fog kikötni. (ATV, 2015. szeptember 29.)

A CEU magyar hungarikum. (ATV, 2017. április 12.)

/Soros Györgyről, a világ 33. leggazdagabb emberéről/ Egy szegény öregemberrel kiplakátolják az országot. (ATV, 2017. július 12.)

De visszatérnék az én pártomra. (ATV, 2018. június 1.)

A német tőkének lényegében ki van nyalva a valaga. (ATV, 2020. február 11.)

Bár Ujhelyi István úgy néz ki, de nem vadorzó. (ATV, 2020. július 22.)

Amit Dobrev Klára csinál az Európai Parlamentben, az a tevékenység, amelyet ő elvégez, párját ritkítja. (168.hu, 2021. augusztus 3.)

/Oroszország ukrajnai háborújáról/ Orbán jól váltott ebben a helyzetben. Akkor, amikor kellett, elfogadta a szankciókat, és bizony úgy kezdett el kommunikálni és cselekedni, ahogy egy NATO-tagállamban és egy európai uniós országtól azt elvárják. (Index.hu, 2022. március 21.)

komment
süti beállítások módosítása