Médianapló

Médianapló - Csabák a szombathelyi nyilvánosságban: Czeglédy és Hende

2022. március 20. 09:26 - Zöldi László

Néhány évig a főiskolán tanítottam. Érdekel, ami a határszéli városban történik. Érdeklődéssel olvastam F. Szabó Emese riportját is két lokálpatrióta ügyvéd késhegyig menő harcáról. Csillagos jelest adtam volna a hangulatos cikk szerzőjének, ha nem írja négyszer i-vel Czeglédy Csaba nevét.

A baloldali ügyvéd a lakótelepek népét képviseli az önkormányzati testületben. Nem szokott dicsekedni a családfájával, pedig kíváncsi volnék, vajon ősei miként tettek szert a nemesi ipszilonra. Ellenlábasa, Hende Csaba szívesen beszél az őseiről, akik a mohácsi vész után menekültek az ország belsejéből a nyugati határszélre. A két országgyűlési képviselőjelölt abban hasonlít egymásra, hogy pártot váltottak. Hende az MDF-ből lépett át a Fideszbe. Czeglédy talán megtartotta tagságát az MSZP-ben, de közelebb áll a DK-hoz. Gyurcsányék szokták képviselőnek jelölni. Rá is szorul a mentelmi jogra, mert 2017 óta szíjjal a kezén vágókép a kormánypárti tévében.

A jobboldali ügyvéd nem keveredett adóügybe, de őt is szárnyára kapta a hír. Amikor Orbán Viktor kinevezte honvédelmi miniszternek, Hende Csaba gukkerrel nézte a hadgyakorlatot, bár elfelejtette a kupakot levenni róla. De nem ez a tragikai vétsége, hanem hogy „a Fidesz kirobbanthatatlan embereként” (F. Szabó Emese, 168 Óra, 2022.03.10) komolyan vette a demokráciát. A szombathelyi stadion munkálatait felügyelő bizottság vezetését felajánlotta a városházi ellenzéknek, amely Czeglédy Csabát ajánlotta elnöknek. A baloldali ügyvéd így látott bele a költségvetésbe. 9,6 milliárd forintról indult, és Mészáros Lőrinc egyik cége révén 15,6 milliárd lett belőle.

Mostanában a Vas Népe című megyei napilap online kiadását olvasgatom. Vajon a kormány közeli (KESMA) kézbe került szerkesztőség hogyan láttatja a két szombathelyi ügyvéd harcát az országgyűlési mandátumért? Hende Csaba adományt gyűjt az ukrajnai menekülteknek. Bemutatja lakását az újságíróknak. Fogadóórát tart egy választókörzetéhez tartozó faluban. A kommunizmus áldozatairól emlékezik. Közbeszerzési eljárásról nyilatkozik. Nyugdíjasokkal beszélget. Egy parkoló sorsát latolgatja. A Pinka menti emberek adományait értékeli. A régi városi strand hasznosításán töpreng. Választópolgári kérdésekre válaszol. Szép ember, mert a legutóbbi napokban 11 fényképet közöltek róla.

Ellenfelét, Czeglédy Csabát egyszer említette a Vaol.hu. Számon kért rajta valamit, gondolom, a kiegyensúlyozott tájékoztatás szellemében.

 

Tíz mondat Hende Csabától

 

/A polgári körökről/ Orbán Viktor felkért, hogy vegyek részt a pártok fölötti mozgalom szervezésében. (Vas Népe, 2002. június 6.)

Tizennyolc: ennyi ma a Magyar Honvédség tartalékos állománya. (Vas Népe, 2010. október 14.)

/A szombathelyi stadionról/ Úgy döntöttünk, hogy a cég felügyelőbizottságának élére egy, az ellenzék által javasolt vezetőt fogunk kinevezni. ((Vas Népe, 2013. szeptember 13.)

Demokrata csak az lehet, aki elutasítja a diktatúra minden formáját. (Vas Népe, 2013. október 21.)

/A kerítésről és a migránsokról/ Nem kell megmászni, és akkor nem sérülnek meg. (Délmagyarország, 2015. július 16.)

A minőségi oktatásért küzdő szocialisták vezető szakpolitikusa, Kunhalmi Ágnes a fojtani szavunkat sem tudja helyesen leírni. (Vas Népe, 2019. február 26.)

/Az önkormányzati választás szombathelyi eredményéről/ A választók döntését tudomásul vettük. (Vas Népe, 2019. december 28.)

/Egy képviselőjelöltről/ Ezzel a családi háttérrel nagyon erősen bizonygatnia kell Ungár Péternek, hogy ő ellenzéki politikus. (Vaol.hu, 2021. április 17.)

/Schmidt Máriáról/ Isten bizony, ha Ungár Péter így folytatja, akkor megmondom a mamájának. (Nyugat.hu, 2022. március 2.)

Ha valakinek a tekintete örökké a nagyok kegyét keresi, és azt nézi, hol lehet egy kis támogatást kapni, az óhatatlanul tragédiához vezet. (PestiSrácok.hu, 2022. március 4.)

 

Tíz mondat Czeglédy Csabától

 

A Fidesz három éve befűzte az oktatófilmet, hogyan kell nagyipari módon lopni.  (Facebook.com, 2013. november 19.)

A Fideszt a saját fegyverével lehet legyőzni. (YouTube.com, 2018. december 29.)

/Az MSZP-ről és a DK-ról/ Elvált szülők gyermeke vagyok. (Klubrádió, 2019. április 26.)

/Az önkormányzati munkáról/ Nem behúzott kézifékkel képzelem el a képviselőségemet. (Nyugat.hu, 2019. szeptember 25.)

Karácsony Gergely sofőr nélkül még Szombathelyre sem találna el magától. (Facebook.com, 2021. október 1.)

Budapestről nem lehet jövőre választást nyerni. (168.hu, 2021. október 4.)

/Márki-Zay Péterről/ Az ügyeletes szerencselovagnak hirtelen megugrott a támogatása. (Facebook.com, 2021. október 11.)

Márki-Zay Péter, a kis magyar Trump. (Nyugat.hu, 2021. október 12.)

/A közös ellenzéki képviselőjelöltségről/ Veszteséget akarok a falvakban minimalizálni. (ATV, 2022. január 25.)

Ha most megint bezárnának, biztosan megnyerném a választást. (24.hu, 2022. március 8.)

 

komment
süti beállítások módosítása