Médianapló

Médianapló - Orbán miért költözött "le" az ukrán határszélre?

2022. március 19. 10:07 - Zöldi László

Nagy István mezőgazdasági miniszter tegnap érdekes bejelentéssel lepett meg. A Telex-portál munkatársának elmondta: „A miniszterelnök lent van a határon.” Először arra gondoltam, hogy Orbán Viktor eltévedt. Ahelyett, hogy fölment volna Északkelet-Magyarországra, valamilyen okból lement a déli „határzárhoz”.

Kisvártatva kiderült azonban, hogy Kövér László parlamenti elnök Mosonmagyaróváron tette tiszteletét, ahol fogadta a város volt polgármestere, aki jelenleg az agrárügyek minisztere. Márpedig a nyugati határszélen lévő város egy magasságban van Nyírbátorral, amelytől északra található az ukrán határ. A miniszterelnök Debrecenben rendezkedett be, a legutóbbi napokban onnan járta végig a háborús menekülteket ellátó intézményeket. De ha egy mosonmagyaróvári illetőségű miniszter is mindent a főváros szemszögéből láttat, ahonnan csak lefelé lehet menni, akkor az igekötő-használat eltorzult szemléletmódra utal.

A miniszterelnök háromnapos határszemléje az ATV egyik műsorában is szóba került. Magyar György ügyvéd azt firtatta, vajon volt-e már példa ilyesmire. A stúdióvendégek ingatták a fejüket, nekem azonban beugrott egy régi történet. 1997-ben Torgyán József, a kisgazdapárt elnöke kiküldte személyi titkárát az Egyesült Államokba, hogy tanulmányozza a kampányolást. Miközben Molnár Róbert utazgatott Amerikában, itthon a kormánypárti politikusok reggeltől kora délutánig hivataluk ügyeit intézték a fővárosban. Majd beültek a szolgálati gépkocsiba, és elindultak az autópályák valamelyikén. Kampányoltak ugyan autópálya melletti településeken, de nem maradt idejük az ország kies részére.

Torgyán József ellenzéki politikus hallgatott a munkatársára, és három napra kibérelt egy-egy panziót. E bázisról járta be az elzárt településeket, és naponta több lakossági fórumon vett részt. Íme, egyik nyilatkozata: „Az elmúlt két és fél hétben kilenc térségben voltam.” (Demokrata, 1998.03.12.) A többit már tudjuk. Az ügyes kampányolással hatalomra segítette a Fideszt, és ő maga mezőgazdasági miniszter lett Orbán Viktor kormányában. Molnár Róbert mostanában Márki-Zay Péter bizalmi embere, az utazási ügyeit intézi. Szomorú volna, ha hajdani kampánytapasztalatait a kormánypártiaknál ráérősebb ellenzéki politikusok parlagon hagynák, a hivatalban lévő miniszterelnök pedig alkalmazná.

Ma reggeli hír, hogy Orbán Viktor bejelentette a közösségi oldalán: háromnapos szolgálatát befejezte az ukrán határszélen, és elindult Belgrádba. Lehet, hogy mégis lemegy a térképről?

 

Tíz mondat a kampányról

 

A munkából indulunk a kampányba, és a kampányból a munkába térünk vissza. (Orbán Viktor miniszterelnök, Petőfi Népe, 2002. március 5.)

A kampány azért hasonlít a futáshoz, mert ott is a vége, a célegyenes a fontos. (Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Népszava, 2006. február 4.)

/A családról/ Ellenzékben azért sokkal többet láttak, márpedig az ember azt gondolná, hogy az ellenzéki élete az, amikor országjárás, kampány, de most a kormányzás nagyon nehéz. (Orbán Viktor miniszterelnök, tv2, 2011. május 1.)

Az ellenzék megkezdte a választási kampányt - egymás ellen. (Nagy N. Péter újságíró, Népszabadság, 2012. december 3.)

Amerikában profibban csinálják, és nem jönnek ki a sodrukból. (Bozóki András szociológus, ATV, 2016. május 15.)

Sokszor éreztem a kampányban, hogy az ellenzék nagyon lebecsüli a vidéket. (Kész Zoltán független országgyűlési képviselőjelölt, Vasárnapi Hírek, 2018. április 14.)

Akik nem bírják egymás szagát kampányban, hogyan fogják kormányon? (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök az ellenzéki pártokról, Index.hu, 2020. február 9.)

Márki-Zay egyedül kampányol, az ellenzék sehol. (Kardos András filozófus, Facebook.com, 2021. december 29.)

A választási kampányban az ellenzéknek a kormány bűneivel, nem saját magával kell foglalkoznia. (Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Facebook.com, 2022. január 14.)

Csoda, hogy ebben a borzasztó rendszerben egyáltalán kampányolni tudunk. (Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, ATV, 2022. február 8.)

komment
süti beállítások módosítása