Médianapló

Médianapló - Számháború

2022. március 16. 09:54 - Zöldi László

A március 15-e utáni napon saccolás az újságírók kedvenc időtöltése. Igyekszünk becsülni a tegnapi tömeggyűlések létszámát. Mindkét politika tömb felvonul a fővárosban, és útjuk egy köztérbe torkollik. A kormánypárti sajtó munkatársai túlbecsülik a saját felvonulóikat, és alábecsülik az ellenzékieket. Az ellenzéki újságírók ugyanezt teszik.

Egy tegnap délutáni légifelvételen felülről látható a Műegyetem előtti tér. Az emelvény közeli tágas rész zsúfolásig megtelt, délen, a csepeli irányban viszont ritkult a tömeg. Az emelvényhez közelebbi mellékutcákba pedig néhány ezren beszorultak, mert onnan jobban lehetett hallani a szónoklatokat. A tudósítók, értelmezők 40 és 60 ezer közé teszik a helyszíni hallgatóságot. E számot azért nem becsülném le, mert az ellenzéki pártok szűkös anyagi lehetőségei miatt a vidéki érdeklődők (aktivisták) önerőből utaztak Budapestre.

A kormánypárti Békemenet sokkal népesebb és közpénzből buszoztatott tömegéből azért nem vonnék le az országgyűlési választás kimenetelére utaló következtetést, mert a tegnapi arányok aligha felelnek meg az országos helyzetnek. A lényeg amúgy is az, hogy mindkét politikai oldal erődemonstrációt tartott. A többi majd kiderül. Hány nap múlva is? A két miniszterelnök-jelölt különböző számokat mondott. Az ellenzéki Márki-Zay Péter háromszor említette, hogy húsz nap múlva lesz a mindent eldöntő szavazás. A jelenlegi kormányfő kétszer említette a tizenkilences számot.

Gimnáziumi osztályunkban Dobos Laci volt a legjobb matekos, nem véletlen, hogy mérnök lett belőle. Belőlem meg újságíró, aki inkább az ujjaival számol. Ha március 15-én délután hangzottak el a szónoklatok, és a március harmincegy napos hónap, akkor bizony a tegnapi beszédektől az országgyűlési választás napjáig, április 3-ig tizenkilenc nap telik el. Lehetséges, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a kommunikációs stábjából senkinek se mutatta meg az egyébként őszinte és személyes hangvételű beszéd szövegét? Vagy megmutatta ugyan, de senki sem számolt utána, mert abból indultak ki a munkatársai, hogy diplomás villamosmérnökként konyít a matematikához?

Rutinos vetélytársa, a jelenlegi miniszterelnök dagályosabb, mesterkéltebb, manipulatívabb beszéddel késztette vastapsos csodálatra a híveit. Jogász létére azonban megtanult számolni. Vagy a kommunikációs stáb egyik tagja használta az ujjait.

 

Tíz mondat a választási esélyekről

 

Összeállt egy nem teljesen esélytelen ellenzéki alternatíva. (Lányi András publicista, Magyar Hang, 2022. január 7.)

Ha véletlenül nyer az ellenzék. (Kovács Zoltán újságíró, Klubrádió, 2022. január 22.)

Az egyszerű többség is hatalmas fegyvertény lenne, de még akkor is hiányzik a kormányváltó hangulat. (Bruck András író, Facebook.com, 2022. január 29.)

Ha a magyar ellenzék ilyen feltételek mellett győzni tud, az kisebb csoda lesz. (Batka Zoltán újságíró, Népszava, 2022. február 9.)

Nem dőlt el ez a választás. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, YouTube.com, 2022. február 11.)

Szerintem abszolút verhető a Fidesz. (Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, ATV, 2022. február 15.)

Jelenleg a fideszes propagandából is csak ő folyik, és ez simán lehet előny a választáson. (Pintér Bence újságíró Márki-Zay Péterről, Azonnali.hu, 2022. február 19.)

Valószínűbb egy kormánypárti, mint egy ellenzéki győzelem. (Tóka Gábor politológus, Népszava, 2022. március 1.)

Az egyik nap úgy érzem, hogy van esélye az ellenzéknek. A másik nap úgy fekszem le, mint sok választópolgár, hogy úgy gondolom, nem lehet megnyerni ezt a választást. (Bangóné Borbély Ildikó volt szocialista politikus, Index.hu, 2022. március 8.)

Már csak három hét maradt az ellenzéknek a hangulat megfordítására. (Nagy Attila Tibor politológus, Magyar Hang, 2022. március 11.)

komment
süti beállítások módosítása