Médianapló

Médianapló - Krug Emília ukrán színekbe öltözött?

2022. március 10. 09:54 - Zöldi László

Megnyugtató, hogy a tévék profikat bíznak meg a képernyős munkatársak öltöztetésével. Mindazonáltal az ATV műsorvezetője tegnap azzal vétette észre magát, hogy Ukrajna állami színeit öltötte magára. Holott a moderátor nem rokonszenvezhet nyíltan az ellenségeskedők valamelyikével. Szerencsére Krug kollegina kinyújtotta a lábát, és feltűnt a fekete nadrágja. S mert szőke a haja, egy felül sárga, alul fekete hölgy képzetét keltette. Márpedig a Habsburg-ház színei aligha harmonizálnak a létükben fenyegetett ukránok iránti rokonszenvvel. Azon tűnődöm, vajon a képzettársításban hogyan jutottam el a gyanúsításig, majd a műsorvezető fölmentéséig.

Aznap, amikor Putyin megtámadta Ukrajnát, az ATV stúdiójában megjelent Dobrev Klára, a róla elnevezett DK Európa-parlamenti képviselője. Majdnem mindegy, hogy miről beszélt, mondandóját ugyanis kifejezte az öltözéke: Sárga pólóhoz kék blézert húzott, vagy fordítva. A színösszetétel nyomatékosította az álláspontját. Az ukrán nemzeti színekben a kék a béke jele, és a tiszta égboltot jelzi. Ama eget, amelyet épp ural az orosz légierő. Első dolga volt, hogy lebombázta a felszállópályákat, ezzel megszűnt az ukrán légierő. A sárga pedig a búza jelképe. A Szovjetunió egykori éléskamrája, a mai Ukrajna az idén 25 millió tonnányit akart külföldre eladni, ez a 200 millió tonnás világtermelés több mint 10 százaléka.

A labanc színeket Gerő András történész öltötte magára az állami tévé március 4-i adásában. Fekete zakója és sárga pólója illett a Habsburg Történeti Intézethez, amelynek az igazgatója. A Monarchia idején az isteni fénynek is nevezett császársárgára festették az olyan állami intézményeket, mint a börtönt, a kaszárnyát meg a kórházat. A fekete habsburgi jelentéstartományát nem ismerem, de annyi azért tudható, hogy az értelmezésekben a sötéthez, a gonoszhoz, a halálhoz kötődik. Hogy aztán a labancos öltözéknek mi köze volt a szakmai körökben elismert történész Márki-Zay ellenes megnyilvánulásához, azt egyelőre nem sikerült megfejtenem.

Pedig jól jött volna tegnapelőtt, amidőn az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter tízperces szózattal fordult a fészbukozók sokmillió táborához. Szembe ötlött, hogy sötét zakóján az immár megszokott kék szalagocska, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelképe mellett feltűnt egy sárga is. Hm. Az ukrán búzát jelenti vagy a labancos császársárgát?     

 

Tíz mondat a ruháról

 

Most az öltöny a munkaruhám. (Vancsik Zoltán szocialista politikus, Zalai Hírlap, 1997. március 6.)

A demokrácia egy ruha. Momentán ezt hordjuk. (Bencsik András újságíró, Hír TV, 2004. augusztus 8.)

A nemzet a test, a köztársaság pedig a ruha. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, volt miniszterelnök, Magyar Nemzet, 2006. március 14.)

Ellenfelem a hajviseletét és ruházatát is megváltoztatta, hogy átlagember benyomását keltse. (Gyurcsány Ferenc szocialista politikus, miniszterelnök Orbán Viktorról, Népszava, 2007. március 6.)

Ha a magyar közélet ruhadarab lenne, leginkább egy gulyáskrém-foltos, műanyag zakót kellene elképzelni. (Plankó Gergely újságíró, Index.hu, 2012. szeptember 1.)

A kutyát sem érdekli a közélet öltönybe bújt része. Az már igen, ha rabruhát ölt. (Sudár Ágnes győri újságíró, Kisalföld.hu, 2013. január 4.)

A trendi zakó alól kilóg a gárdamellény. (Bajnai Gordon volt miniszterelnök a Jobbikról, 168 Óra, 2014. május 15.)

A kockás ing a forrongó közoktatás jelképe. (Medvegy Gábor újságíró, 24.hu, 2016. február 19.)

Annyira jó szövetből van. Kár, hogy kicsit hosszú. (Görög Ibolya protokoll-szakértő a miniszterelnök buggyos nadrágjáról, Hír TV, 2018. június 26.)

A világpolitika nem a mi zakóméretünk. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2022. március 4.)

komment
süti beállítások módosítása