Médianapló

Médianapló - Putyin miért nem vette át a debreceni kitüntetést?

2022. március 04. 11:12 - Zöldi László

Biztos voltam benne, hogy néhány évnyi szünet után ismét akadnak a szakmánkból, akik szóba hozzák az orosz elnök díszdoktorságát Debrecenben. Idestova öt éve, hogy 2017 nyarán az egyetemi szenátus megszavazta a Civis Honoris Causa kitüntetést, amit az újságíró kollégák díszdoktorságnak véltek. Holott tiszteletbeli polgárt jelent, mellesleg a cívisek (a tehetős, mezőgazdasággal is foglalkozó és a jöttmenteket nem kedvelő „pógárok”) városában. Azt azért nem gondoltam, hogy a nyilvánosság munkatársaira oly jellemző tévedést az egyik legjobb magyar újságíró eleveníti föl. Pedig Szénási Sándor jól indult.

A Klubrádió kellemes hangú, művelt és jól író főmunkatársa szinte naponta olvas föl glosszát (rövid, csípős jegyzetet) az általa vezetett műsorokban. Március 2-án azzal kezdte, hogy az orosz diktátor kitüntetése nemcsak a debreceni egyetemre vet rossz fényt, hanem Orbán Viktor külpolitikájára is, eközben háromszor említette Putyin díszpolgárságát. Majd a glossza közepén már csak Putyin „díszségéről” beszélt, amely a végén sajnálatosan alakult át, mondván, hogy „Az, ami tegnap díszdoktorságot eredményezett, ma már nem létezik.” Mármint az, hogy az Ukrajnát napjainkban megtámadó orosz diktátor elfelejtette átvenni a díszpolgári oklevelet, ezért a szenátus most okafogyottnak tekinti a kitüntetést.

A műsorvezetői bicsaklás kínos, de túl nagy jelentőséget nem tulajdonítanék neki egy olyan szakmában, amelyben majd’ minden tévedésünket nyilvánosan követjük el. Bogarat ültetett azonban a fülembe. Vajon Putyin miért nem vette át a kimagasló közéleti tevékenységét méltató oklevelet? Orosz-specialista kollégám, akivel öt évig koptattuk az akkor még Kossuth Lajos Tudományegyetem lépcsőit Debrecenben, azt válaszolta: ahol 97 városnak van 200 ezernél több lakosa, ott egy nagyhatalom vezetője nem utazgat magyar kisvárosba. Azt már én fűzöm hozzá, hogy ha Putyinnak nem létező tudományos életművéért ajánlották volna föl azt a fránya díszdoktorságot, talán kegyeskedett volna átvenni.

Amidőn a szenátus megszavazta Putyinnak a díszpolgárságot, az ATV 2017. szeptember 4-én még pályakezdő bemondója belekezdett abba, hogy emiatt tiltakozott Vajda Mihály, és a debreceni egyetem nyugalmazott tanára lemondott professor emeritusi címéről. A latin kifejezés azonban idegenül hatott számára a súgógépen, ezért azt mondta az idős filozófusról, hogy „lemondott professzor emirátusi címéről”.

 

Tíz mondat Putyinról

 

Lassan mondom, hogy Putyin is megértse: Ruszkik haza! (Deutsch Tamás Fidesz-politikus, Twitter.com, 2014. március 3.)

Putyin azért jött ide, hogy Magyarországon keresztül Európába lépjen be. (Nagy Csaba újságíró, ATV, 2015. február 16.)

Az a figura, aki minden gyengeséget kihasznál arra, hogy növelje a mozgásterét. (Szabó Dávid, a Századvég Alapítvány külügyi igazgatója, 888.hu, 2017. január 31.)

Putyin nem Sztálin és nem Brezsnyev. (Domonkos László újságíró, Magyar Hírlap, 2017. február 1.)

Putyin látogatása súlyt ad Magyarországnak. (Sitkei Levente újságíró, Magyar Idők, 2017. február 3.)

Putyin nem Sztálin. (Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, 168 Óra, 2021. július 8.)

Szemmel láthatóan Putyin végig főnök volt és nem házigazda. (Fábián András publicista Orbán moszkvai látogatásáról, Újnépszabadság, 2022. február 4.)

Putyin rakétái Ukrajnát lövik, de Orbánt is telibe találták. (Bruck András író, Facebook.com, 2022. március 1.)

Életre galvanizálja az orosz történelem démonait. (Szent-Iványi István diplomata, 168 Óra, március 2.)

Vagyonbevallása szerint Orbán puritánsága jellemzi. (Urfi Péter újságíró, 444.hu, 2022. március 3.)

komment
süti beállítások módosítása