Médianapló

Médianapló - A nix ugribugriból hogyan lett stratégiai nyugalom?

2022. március 01. 07:47 - Zöldi László

A miniszterelnök nyilvánosságunk első számú kedvezményezettje. Nem mindegy, hogy milyen szavakat használ. Orbán Viktor nyelvérzékéből telt a cokira, a kokira, a libernyákra, a sallerre és a Vona Gáborhoz társított szemöldökcsipeszre. Szavai vezérfonalul szolgálnak a kormánypárti politikusok és publicisták megnyilvánulásaihoz. Most csatlakozott hozzájuk a stratégiai nyugalom is.

Orbán Viktor szerint az ukrajnai helyzet zűrzavarral jár. Ahhoz, hogy mi itt, a szomszédban ne kapkodjunk, nyugalomra van szükség. „Ezt úgy hívják, hogy stratégiai nyugalom.” (M1, 2022.02.27.) Az országgyűlési választás előtt tehát nem akarja beleártani magát a geopolitikai játszmába. Oké, de akkor is zavar a stratégiai jelző. Azt sugallja, hogy stratégaként (magyarul hadvezérként) ura a helyzetnek. Csakhogy a stratéga fogalomkörébe belefér az ügyes, furfangos ember is. A leleményes vezérkari főnök nyugalomra int bennünket, egyszóval nyugi. Innen már csak egy lépés a nix ugribugri.

Egy kormánypárti honatya halála miatt 2015. április 12-re időközi választást írtak ki a tapolcai körzetben. A miniszterelnök április 9-én érkezett kampányolni, és azt fejtegette, ha veszítenének is, a kétharmad nélkül dolgozna tovább a kormánya: „Nincs ugribugri. Végigcsinálja a három évet úgy, ahogy kell.” Később, 2019. február 10-én az M1-nek adott interjúban németesebben fogalmazott: „Nix ugribugri.” Ugyanebben az évben, december elején pedig így nyugtatgatta a közvéleményt: „Ahogy szoktam mondani, nix ugribugri.” Ez nála azt jelenti, hogy béketűrés, csigavér, hidegvér, lassan a testtel.

A nix ugribugrit más is szokta mondani. Például Moldova György, aki számon kérte rajta, hogy elfelejtette kitenni az idézőjelet. Már 1986-ban, A pénz szaga című könyvben megírt egy magyar kamionsofőrt, aki Bécs környékén vette igénybe a világ legősibb mesterségét űző hölgy szolgálatát, majd azt vette észre, hogy lapostetű kúszik a testén. A patikában gyatra nyelvtudással hárította el a bolhapor helyett ajánlott gyógyszert: „Nix ugribugri, hanem langsam spazieren.” Ugyanezt a mondatot Hofi Gézától is hallottam, ő azonban magyar focistával mesélte el, és ujjaival mutatta a lassú, ráérős sétát.  

Vajon melyikük tekinthető az elsőnek? Miniszterelnökünk becsületére válik, hogy tiszteli az ugrabugráló elődöket. Mással aligha magyarázható, hogy a nix ugribugri helyett kitalálta a stratégiai nyugalom kifejezést. Ami inkább a szorult helyzetére utal, mint arra, hogy uralja a helyzetet.

 

Tíz mondat Orbánról és Putyinról

 

Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt most már mindenki kezdi veszedelmesnek látni. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, volt miniszterelnök, Orbánviktor.hu, 2007. október 1.)

Amikor a magyar miniszterelnök a választási kampányban Putyin oldalán tűnik fel a képernyőnkön, akkor ez olyasmit sugall, hogy nincs ellenére, ha Putyinhoz kötik az ő imidzsét is. (Hörcher Ferenc publicista, Mos Maiorum, 2014. január 16.)

Nem Európa taszította Orbánt Putyin karjaiba, ő maga választotta a keleti csábítót. (Horváth Gábor újságíró, Népszabadság, 2014. január 20.)

Putyin elnök úr vitatott, de elismert szereplője az európai politikának. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2015. február 13.)

Mondjon valaki egy bíráló szót, amit Orbán mondott Putyinra! (Kovács László szocialista politikus, ATV, 2017. január 27.)

Azért fontos Putyin látogatása, mert a Krim annektálása óta nem találkozott uniós tagország vezetőjével. (Csuhaj Ildikó újságíró, ATV, 2017. január 31.)

Orbán Putyin kottájából játszik. (Botka László szocialista politikus, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Sonline.hu, 2017. április 12.)

Nem Európát képviselte Moszkvában, hanem Putyint képviseli Európában. (Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt Orbán Viktorról, ATV, 2022. február 1.)

Orbán nagyobbnak és erősebbnek érzi magát Putyin mellett. (Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő, Magyarul a Dennik N-ben, 2022. február 25.)

Orbán azért akar „kimaradni”, hogy még esetleg megtartson pár jó pontot Putyinnál. (Pintér Bence újságíró, Úgytudjuk.hu, 2022. március 1.)

komment
süti beállítások módosítása