Médianapló

Médisnapló - A Kutyapártból lesz-é szalonna?

2022. február 20. 11:20 - Zöldi László

Szöllősi Györgyi nem tudta, hogyan reagáljon a beszélgetőpartner mondatára. Arra a kérdésre ugyanis, hogy miért nem sikerült összegyűjteni az induláshoz szükséges ötszáz aláírást, Kovács Gergely pártelnök azt válaszolta, hogy időbe telik, mert a Siriusról három év alatt érkeznek meg a szavazatok. Néhány másodpercnyi habozás után az ATV műsorvezetője vette a lapot, és e szürreális hangnemben folytatta az interjút.

Nem tudhatta, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt alapítója fölmelegítette egyik régi beszólását: „A Holdon is van még 180 ezer aláírás, ám csak 2023-ban érnek vissza a Földre.” (Azonnali.hu, 2019. április 15.) Akkor négyévnyire taksálta a késést, igaz, más égitestre utalva. A viccpárti politikus most kifejtette, hogy Karcagon csigát indítanak az országgyűlési mandátumért. Ez már szegény műsorvezetőnek is sok volt, holott ő csak négyszemközt beszélgethetett a tréfás kedvű közéleti személyiséggel. Elődei még szorgalmazták, hogy Kovács úr társaságban fejthesse ki a nézeteit. A parlamenti pártok képviselői öltönyben, nyakkendősen érkeztek a stúdióba.

Furcsállták ugyan, hogy szakadt (rövidnadrágos, pólós, pacskerben és zokni nélkül megjelenő) férfiúval ismerkednek. De csak akkor vált vérfagyasztóvá a hangulat, amikor a kutyapárti politikus bejelentette: ha megnyerik a választást, űrállomást építenek Orbán Viktor falujában, a választópolgárok pedig ingyen sörre és örök életre számíthatnak. A nyársat nyelt politikusok idegesen néztek össze, mint akik nem hisznek a fülüknek. Aztán történt valami a kulisszák mögött, mert Kovács Gergelyt már évek óta nem hívják tévétársaságba. Talán azért nem, mert azt tekinti feladatának, hogy elvegye a kormánypárti politikusok kedvét az uszítástól, az ellenzéki politikusokét meg az ígérgetéstől.

A címben átalakított közmondás így hangzik: Kutyából nem lesz szalonna. Eredetileg azt jelentette, hogy őseink a kutyát nem tekintették haszonállatnak, hisz’ még szalonnát se lehet készíteni belőle. Tapasztalataikat cáfolta a távol-keleti népek konyhakultúrája, de ez most mellékes. A lényeg az, hogy április 3-án lesz-é elegendő szavazója a Kutyapártnak. Szurkolok, hogy maradjon 1 százalék körül, amivel aligha csökkentené a választási szövetségbe tömörült ellenzéki pártok esélyeit. Annak viszont örülnék, ha Kovács Gergely mandátumhoz jutna az országgyűlésben. Öltözékével színesítené az összképet, szavaival pedig zavarba hozná a gyűlölködésre és ígérgetésre hajlamos honatyákat.       

 

Tíz mondat Kovács Gergelytől és a Kutyapártról

 

2006-ban fiktív pártként próbálkoztunk a választásokon, akkor a jelöltjeink is kétfarkú kutyák voltak, őket 2010-ben igazi emberekre cseréltük. (Délmagyarország, 2013. május 28.)

A cél az, hogy vicces, hasznos és jó dolgokat csináljunk. (Átlátszó.hu, 2016. augusztus 18.)

Vicces formában ugyan, de komoly dolgokra hívjuk fel a figyelmet. (Népszabadság, 2016. október 4.)

Az a célunk, hogy összeszedjük a városi problémákat, és amelyiket meg lehet oldani, azzal megpróbálunk kezdeni valamit, amit meg nem, azt kiröhögjük. (Magyar Narancs, 2016. október 6.)

A régi pártok sokkal viccesebbek nálunk. (Klubrádió, 2019. január 4.)

Mi vicces párt vagyunk, nem pedig viccpárt. (Magyar Hang, 2019. május 17.)

A kutyapárt azonnal elvesztené az összes szavazóját, ha ezekkel az ellenzéki pártokkal összefogna. (InfoRádió, 2021. november 8.)

2016-ig voltunk viccpárt, azóta inkább viccesek vagyunk. (Magyar Hang, 2022. január 28.

Nagyon sok munkánk van abban, hogy ne lehessen érteni, amit mondunk. (ATV, 2022. február 19.)

komment
süti beállítások módosítása