Médianapló

Médianapló - A Transindex fejfájára

2022. február 17. 09:48 - Zöldi László

Tegnap délután az ütötte meg a fülemet, hogy a Klubrádió egyik hallgatója szomorúan ecseteli a Transindex válságos helyzetét. Lelkesen agitált bennünket arra, hogy az erdélyi szerkesztőséget segítsük a megmaradásban..

Mondandóját úgy foglalnám össze, hogy a magyar portál szerkesztősége fellázadt az össze- és egybehangolás ellen. Munkatársai nem akarják továbbra is kiszolgálni a Fidesz járszalagjára fűződött RMDSZ nyilvánosságtorzító elképzeléseit. Kétségkívül ilyesmi jellemzi az erdélyi magyar sajtót, a leírás azonban egyáltalán nem illik a Transindex.ro-ra. Kilógott a sorból. Munkatársai nem azt a nótát fújták, mint a magyar kormány anyagi támogatásával működő odaáti szerkesztőségek. A tragikai vétsége épp az,  hogy kritikával illette az Orbán-kormány terjeszkedését. Például a médiapolitikáját, amely elsorvasztotta az erdélyi nyilvánosságot is.

A visszavonult RMDSZ-elnök, Markó Béla nyílt leveléből tudható, hogy szerinte is „Fogyóban a politikai-ideológiai sokszínűség, amely csodák csodája jól megfért hajdanában egyetlen érdekvédelmi szövetség ernyője alatt.” Azt is hozzáfűzte, hogy „A kritika joga nem elég, kell hozzá a lehetőség is: lapok, fórumok.” (ÚjHét.com, 2022. február 16.) Kiderül a leveléből, hogy a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség részesül a román állam támogatásában. E pénzből ő még kötelességének érezte, hogy minden mértékadó véleménnyel kecsegtető redakciót méltányoljon. Kár, hogy az utódai a jóindulatú semlegesség helyett Orbánék anyagi támogatását választották.

A Transindex sem a magyar, sem a román pénzből nem kapott. A munkatársak eltengődhettek volna hirdetésekből is, ha az erdélyi magyar vállalkozók nem volnának az Orbán-kormány zsebében. A három lehetséges forrás tehát elapadt. A kiéheztetés mostanra érte el azt a szintet, hogy a szerkesztőség bejelentette a megszűnését. Bár a legújabb hírek szerint a budapesti Telex.hu közreműködésével talán lesz még esély a folytatásra. Eddig az én kommentárom.

A betelefonáló lelkes szavait Bolgár György hümmögve fogadta. Némi morfondírozás után elhitte a kijelentés téves tartalmát. A veterán műsorvezető az egyik legtájékozottabb magyar újságíró, ha az angolszász országokban és a magyar fővárosban szerkesztett médiumok tevékenységét kell értelmezni. A határon túli és a vidéki nyilvánosság ügyeiben viszont meghatóan tájékozatlan. Tegnap délután nem is volt képes a maga udvarias modorában pontosítani a kéretlen prókátor hamis állítását.  

 

Tíz mondat a Transindexről

 

Az egyetlen rangos lap vagytok a megnyomorított, megrontott sajtónkban. (Ágoston Hugó publicista, ÚjHét.com, 2022. február 15.)

Az erdélyi magyar sajtó utolsó hiteles hír- és véleményközlő felülete tűnik el. (Parászka Boróka publicista, Facebook.com, 2022. február 15.)

A Transindex előadta a sajtószabadság és az üldözöttség nagyhalálát. (Fall Sándor újságíró, Főtér.ro, 2022. február 15.)

A stábtagok egy kivétellel a Telex.hu-val indítanak közös projektet, míg egy valaki az Azonnali.hu-hoz megy. (Szalay Dániel újságíró, Media1, 2022. február 15.)

Amikor elindult, akkor ugyanazt az érzetet próbálta kelteni, mint az ős Index. Tehát azt, hogy ők valakik, akik középen állnak, kicsit ilyen cinikusan, de megpróbálnak minden irányban kritikusan szabad sajtót művelni. (Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Hír TV, 2022. február 16.)

Nagy kár, hogy annyi hasznos esztendő után abbahagyjátok. (Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke, ÚjHét.com, 2022. február 16.)

A Transindex egy baloldali szemléletű lap volt, és ilyen szempontból a pluralizmus sérül. (Csoma Botond RMDSZ-politikus, Magyar Nemzet Online, 2022.február 16.)

Belevágunk a Telex történetének következő, minden eddiginél nagyobb vállalkozásába: a felálló újságírókkal közösen szeretnénk elindítani a Transtelexet. (Dull Szabolcs főszerkesztő, Telex.hu, 2022. február 16.)

Szőrmentén a saját balliberális táborukat is bírálták néha, de a kommunikációjuk vektora mindvégig a nemzeti konzervatív erők és értékrend ellen irányult. (Borbély Zsolt Attila politológus, Magyar Nemzet Online, 2022. február 17.)

Azért örülök, hogy megint lesz független, internetes újság Erdélyben - Transindex után Transtelex -, mert ott is, mint mindenütt pluralizmusra, vitára, változatosságra, elevenségre van szükség. (Tamás Gáspár Miklós filozófus, telex.hu, 2022. február 17.)

 

            

komment
süti beállítások módosítása