Médianapló

Médianapló - Aki legyőzte Orbánt: egy óbudai kisnyugger

2022. február 11. 08:54 - Zöldi László

Ma reggel is bekapcsoltam a japán zsebrádiót, Orbán Viktor szokásos pénteki interjúja helyett azonban Rotyis Bálintot harangozta be a műsorvezető. Elnézést a kormányhoz közel álló intézetben dolgozó elemzőtől, de a mondandója helyett inkább egy tegnap délutáni műsor utolsó előtti betelefonálójáról tűnődöm. A Klubrádióban úgy mutatkozott be, hogy „Huszár Tamás óbudai kisnyugger”.

Annyit árult el magáról, hogy „liberális szeretettel” szemléli a körülötte lévő valóságot. Azt is fejtegette, hogy „amikor vidéken kampányoltunk”. Megnyilvánulásából pedig azt hallottam ki, hogy a széles körű, Dobrev Klárától Karácsony Gergelyen át Jakab Péterig ívelő ellenzéki együttműködést támogatja, vagy legalábbis tudomásul veszi. Ha úgy hozza a sors, szívesen kucorognék vele ugyanabban a lövészárokban, ám békeidőben megkérném arra, hogy hanyagolja a betelefonálós műsorokat. Krákog ugyanis. Cirákol, harákol, hertyeg, kerreg. Köszörüli a torkát, csakhogy nem úgy, mint országunk első embere péntek reggelenként 7.33 és 7.58 között, a Magyar Rádió stúdiójában.

Az ökumenikus ellenzéki aktivista tegnap délután 17.45 körül sorozatban adta ki azt a fránya torokhangot, amely a varjak közismert kifejezésmódja. Gyors egymásutánban kétszer, sőt háromszor is köszörülte a torkát, negyven krákogását számoltam össze. Ez új országos csúcs, a régit Orbán Viktor harmincnéggyel tartotta 2021. július 16-a óta. Miniszterelnökünk huszonöt perc alatt hozta össze a figyelemre méltó teljesítményt, az óbudai kisnyugger körülbelül tíz perc alatt. A jelenlegi kormányfő tehát percenként egynél valamivel többször krákogott, Huszár Tamás pedig percenként háromszor, de inkább négyszer. Vagyis tizenöt-húsz másodpercenként.

A hozzászólás végén hibátlanul olvasott föl egy Szijjártó Péterhez írott, néhány soros levelet, amelyre egyébként a külügyminiszter nem válaszolt. Ebből arra a következtetésre jutottam, hogy elismerésre méltó teljesítményében van még tartalék. Ha a felolvasásra szánt időt is rögtönzéssel töltötte volna el, még nagyobb arányban javíthatott volna Orbán Viktor országos csúcsán. S bár sikerült széttördelnie a mondandóját, annyit azért kihüvelyeztem belőle, hogy ha nem küszködne a tikkelésnek is nevezhető lélektani beidegződéssel, akkor kulturált értelmiségi benyomását keltené. Elvégre a Kovács Pál Rupert bencés szerzetes által 1794-ben gyűjtött közmondás szerint „Egy varjú is tud néha okosan krákogni.”           

komment
süti beállítások módosítása