Médianapló

Médianapló - Orbánék vádolhatók-e korrupcióval?

2022. február 07. 10:03 - Zöldi László

Feltűnt, hogy mostanában Gattyán György nem egyedül ad interjút. Ezúttal Huszár Viktort vitte magával, és a Megoldás Mozgalom alelnöke kifejtette: „A számítógépnek nincs rokona.” (ATV, 2022. február 4.) Fontos gondolat, korjellemző szállóige, mégse vettem be a mögöttünk hagyott héten megjelent vagy elhangzott ütős mondatok közé. Attól tartok, hogy utalás nélkül kevésbé érthető.

Az idézett szavak arra utalnak, ha esetleg kötelező lesz világhálóra föltenni a közbeszerzési pályázatokra érkezett ajánlatokat, akkor azonnal összehasonlíthatjuk a környező országok gyakorlatával. Amennyiben kiviláglik, hogy például a szomszédos Horvátország hegyesebb-dombosabb, alagutasabb autópályáit 30 százalékkal olcsóbban építik meg, mint a magyar Alföld behálózóit, a különbség nevezhető akár korrupciós felpénznek is. A digitális átláthatóság viszont nélkülözi a családi kapcsolatokkal tarkított „haveri kapitalizmus” korrupcióra utaló elemeit.

Ez már nem az, amely a szocialista hiánygazdaságot kísérte, olykor meg is termékenyítette. A kínálat majdnem nyugat-európai, csak éppen a lényeges kérdések nem piaci alapon dőlnek el. A 2010 óta egyfolytában kormányzók gyakorlatát a másik oldalon lopásnak minősítik, ezt azonban a kormánypárti politikusok tagadják, sőt a bejegyzés utáni összeállításból kihüvelyezhető, hogy legalábbis szavakban harcolnak ellene. Érvelésükön sebet ejtett az egyik miniszterelnöki tanácsadó többször is megfogalmazott okfejtése, miszerint amit az ellenzéki politikusok és egyéb véleményformálók korrupciónak vélnek, az nem más, mint a jövedelmek átcsoportosítása, a „nemzeti burzsoázia” létrehozása.

Maradjunk az autópályáknál! Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a rendszerváltás óta  e tevékenységre szakosodott cégek építik, csak 2010 óta nem fő-, hanem alvállalkozóként. Ők maguk piaci áron dolgoznak, azt a fránya 30 százalékot pedig a kormányhoz, sőt a miniszterelnökhöz közel álló, üzletembernek látszó vállalkozók fölözik le. Csakugyan kialakult valamiféle nemzeti burzsoázia, melynek tagjai azonban egyelőre csak ahhoz értenek, hogy dolgoztassák a piacon föllelhető legjobb cégeket és menedzsereket. E gyakorlatot én se nevezném klasszikus korrupciónak.

A címben megfogalmazott kérdésre mégis az a válaszom, hogy Orbánék éppenséggel vádolhatók a korrupcióval. De amit művelnek, az már nagybani lefölözés. A korrupció államosítása, törvényesítése, rendszeresítése.

           

Tíz mondat a korrupcióról

 

Nekem jogi szempontból az a korrupció, ami bizonyított, ami miatt vádat lehet emelni, és amely cselekményt a bíróság jogerősen elítélte. (Polt Péter volt Fidesz-politikus, legfőbb ügyész, Napló, 2000. október 2.)

Az előttünk álló időszak nagy feladata a gazdasági szabadságharc megvívása a bürokrácia, a korrupció és a vállalkozó szellemet elfojtó kormányzati gondolkodásmód ellen. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, volt miniszterelnök, Magyar Távirati Iroda, 2009. január 4.)

A korrupció érzete nem mindig áll arányban a korrupció mértékével. (Navracsics Tibor Fidesz-politikus, Magyar Rádió, 2013. január 6.)

Nincs nyúlkálás. Mert nem lesztek kihúzva a szarból pártalapon. (Pokorni Zoltán Fidesz-politikus a korrupt „fideszes potentátokról”, Népszabadság Online, 2014. január 22.)

A cél az, hogy Magyarország a korrupció szempontjából a legkevésbé fertőzött ország legyen. (Pintér Sándor belügyminiszter, Magyar Távirati Iroda, 2015. december 10.)

Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája. (Lánczi András filozófus, miniszterelnöki főtanácsadó, Magyar Idők, 2015. december 21.)

Ha ipari méretű korrupció volna, üres lenne az államkassza, de tele van. (Lázár János Fidesz-politikus, miniszterelnökséget vezető miniszter, 168 Óra, 2017. január 19.)

A korrupciónak nincs elfogadható szintje. (Orbán Viktor miniszterelnök, Hír TV, 2019. január 10.)

Rendszerszintű a korrupció elleni fellépés. (Domokos László volt Fidesz-politikus, az Állami Számvevőszék elnöke, Növekedés.hu, 2019. november 26.)

Egy ilyen sikeresen, látványosan fejlődő országra ezek az állítások, kritikák, korrupció, tolvajlás és így tovább nem vehetők komolyan. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2022. február 4.)

komment
süti beállítások módosítása