Médianapló

Médianapló - Orbán a rádióban (Kommunikációs halláslelet)

2022. január 16. 11:03 - Zöldi László

Az ország első embere ötven és háromnegyed órája adott interjút a Magyar Rádiónak, és a 28 perces beszélgetés szövege még nem olvasható a Miniszterelnök.hu-n. Máskor a péntek reggeli beszélgetések leiratát már szombaton böngészhettük. A hanyagságnak van egy érdekes következménye. Ha a világhálón hallgatom a beszélgetést, végére járhatok annak, hogy mi rejlik Orbán Viktor krákogása mögött.

Tegnapelőtt mindössze kilencszer köszörülte a torkát. Kétszer az elején, amikor a koronavírus-járványról beszélt. Az árstopos résznél viszont hétszer krákogott, mert ez volt az újdonság. Az a benyomásom, hogy a torokköszörülés lehetséges okai közül kihúzhatunk kettőt. Az egyik az, hogy miniszterelnökünk túl van egy hónapokig elnyúló légzőszervi betegségen. A másik meg az, hogy a krákogás nem föltétlenül a tikkelés sajátos tünete. Aligha hozható összefüggésbe idegrendszeri jelenséggel.

Ha Orbán élő adásban fejti ki az álláspontját, akkor nem értelmiségiesen ööö-zve, még csak nem is amerikaiasan am-ozva keresi a szavakat, hanem magyarosan köszörüli a torkát. A már-már unalomig ismert témakörben, a járványkezelésben százszor elmondott kifejezéseket rutinosan ismételget, néhány élelmiszer-ár hatósági rögzítése közben viszont rögtönzésre kényszerül, amely gyakrabban készteti a torokköszörüléssel járó szókeresésre. Mindezt talán sosem tudtam volna meg, ha a miniszterelnöki honlap munkatársai nem vesznek ki szabadságot.

A rádióinterjú harmadik részében hangzott el az eszmefuttatás, amely élénk visszhangot keltett az ellenzéki buborékokban. Orbán Viktor a hetero- és a homoszexualitásról tűnődött, valamint „bizonyos szexuális szokásokról, amelyeket a szülők nem fogadnak el”. Márpedig szívesebben fogadják el a heteroszexualitást, mint a homót. Az összetett mondatból kizárásos alapon csak a homoszexualitás lehet „egy másik jelenség, aztán hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, arról van egy nagyon nagy vita”.

Igazuk lett azoknak, akik az úgynevezett gyermekvédelmi törvény elfogadtatásakor arról értekeztek, hogy a pedofíliáról fogalmazott jogszabályba nem véletlenül került a homoszexualitás. Csak így emelkedhetett most kampánytémává, az országgyűlési választás előtt 79 nappal. Az egymásból nem következő fogalmak összemosását sokan bírálták, Sándor Erzsi fészbukos bejegyzését tartom a legérdekesebbnek. A színésznőből lett író így fogalmazott: „Aztán hogy a futballmánia elvezet-e a politikai bűnözéshez vagy nem, arról nagyon nagy vita van.”         

komment
süti beállítások módosítása