Médianapló

Médianapló - Márki-Zay vagy Gattyán? (Kommunikációs látlelet)

2022. január 15. 10:14 - Zöldi László

A Springer nevű német cég húsz éve kitalált egy tippjátékot. Nyolc vidéki napilapjában az MSZP politikusai kaptak egy-egy fényképet és telefonszámot. Szavazni lehetett rájuk. Kikérték maguknak a „rosszízű miniszterelnök-jelölti kasztingot”. Máskülönben Németh Miklós lett az első 2848 vokssal. Kovács László 1196-ot, Medgyessy Péter 947-et, Horn Gyula 678-at, Lendvai Ildikó 454-et, Szili Katalin 405-öt és Lamperth Mónika 145 szavazatot kapott. A szocialisták végül a párton kívüli Medgyessyvel verték meg Orbán Viktort.

Nemrégiben az előválasztás nevű tippjáték arra kényszerítette az ismét ellenzékbe szorult politikusokat, hogy a döntésbe bevonják a választópolgárokat. Meglepetésre Márki-Zay Péter nyert. Nem elég azonban, hogy a szavazók a pártpolitikusok nyakába ültettek egy „civilt”, az ország vezetésére bejelentkezett a „pornómilliárdos” Gattyán György is. S bár a két kívülálló nem szíveli egymást, abban azért egyetértenek, hogy nem kérnek a hagyományos Orbán vagy Gyurcsány politizálásból. Másként képzelik el Magyarországot: Márki-Zay tisztességesebben, Gattyán digitálisabban. Az a fránya média pedig ahelyett, hogy hanyagolná, előnyben részesíti őket.

Márki-Zay elefántként forgolódik a közéleti porcelánboltban. Taktikája, hogy vasárnap esténként a házi videójában elejt egy-egy pikírt megjegyzést például az Orbán környékén megbúvó melegekről és zsidókról is. Majd várja a szerkesztők meghívását, hogy magyarázza el a nyilvánosság fórumain, miként is értette. Miközben magyarázkodik, sokat beszél, és keveset mond, ráadásul félbeszakítja (maga ellen hangolja) a műsorvezetőket. Több értelmező használta vele kapcsolatban az elszabadult hajóágyú kifejezést.

Gattyán György két fórumon, Jakupcsek Gabriella és Friderikusz Sándor műsorában jelentkezett be. Mintha befizette volna magát. Kiderült azonban, hogy röviden, udvariasan, mosolyogva mond kőkemény dolgokat, és nem lehet kihozni a sodrából. Azóta kézről kézre adják a műsorvezetők. Nem szól közbe, és nem magyarázkodik, csupán értelmez. Egy extraprofitra hajtó nemzetközi vállalkozás alapítójaként tárgyalótermekben szokta meg az értelmezést. Nekem se tetszik, hogy egy ősi mesterség digitalizálásából gazdagodott meg, de legalább megtanult egy nagy céget működtetni.

A címben megfogalmazott kérdésre adott válaszom, hogy Gattyánt nehéz félreérteni, Márki-Zayt pedig könnyű. Melyik a jobb ajánlólevél egy ország irányításához?      

 

 Tíz mondat két kívülálló miniszterelnök-jelöltről

 

Szexbizniszből a politikába: Gatyafi. (Halász Géza karikaturista Gattyán Györgyről, Facebook.com, 2021. december 3.)

Pornóapátiban érdemes lenne közös jelöltet állítanunk. Ha meg bejutunk a parlamentbe, koalíciót kötünk, és bevezetjük a dugódíjat. (Kovács Gergely kutyapárti elnök Gattyán Györgyről, Válaszonline.hu, 2022. január 2.)

Az a baj MZP-vel, hogy kimondja azt, amit mindenki tud, de senki nem mond ki. (Andor Mihály szociológus, Facebook.com, 2021. január 2.)

Márki-Zay Péter számára a kommunikáció az, hogy elmondja, ami gondol. (Balogh Gábor publicista, Azonnali.hu, 2022. január 4.)

Nem látok benne semmilyen politikai veszélyt. (Horn Gábor liberális politikus Gattyán Györgyről, HírKlikk.hu, 2022. január 6.)

MZP megint nem úgy értette. (Cs. Kádár Péter hangmérnök, Facebook.com, 2022. január 9.)

Női testek kizsákmányolásával kereste a milliárdjait. (Kanász-Nagy Máté LMP-politikus Gattyán Györgyről, ATV, 2022. január 10.)

Kamu párt kamu vezetővel. (Karácsony Gergely Párbeszéd-politikus a Megoldás Mozgalomról és Gattyán Györgyről, ATV, 2022. január 13.)

Vannak félrement mondatai. (Kardos András filozófus Márki-Zay Péterről, Facebook.com, 2022. január 14.)

Ami a szívén, az a száján. (Bruck András író Mérki-Zay Péterről, Facebook.com, 2022. január 15.)

 

komment
süti beállítások módosítása