Médianapló

Médianapló - Ha a járványos jegyzőkönyvek titkosak, miért tartoznának ránk?

2022. január 13. 12:16 - Zöldi László

A publicista közlő embert jelent. Olyan írástudót, aki alapos érvekkel és bő szókinccsel fejti ki álláspontját a közélet ügyeiről. Publicistának nevezhető az olyan értelmiségi is, aki soha nem dolgozott szerkesztőségben. Andor Mihály kiváló oktatásszociológus a nyugdíjba vonulása után átképezte magát közíróvá. Fészbukos üzenőfalán mindig találok olyan mondatokat, amelyek kifejezik az ország hangulatát.

Tegnapi bejegyzésében azt tekintette át, vajon az Operatív Törzs jegyzőkönyveit tíz évre titkosító rendelet milyen hullámokat váltott ki a nyilvánosság fórumain. „A média körülbelül 95 százalékát kitevő orbánhű sajtóban” semmilyent, „a függetlenség látszatát őrző gleichsaltolt Index.hu-n” visszafogottat. Felsorolta „az összes megyei napilapot” is, amelyek hallgattak róla. A felsorolás hiánytalan, kár, hogy közéjük vette a Borsod, a Hajdú és a Szabolcs Online-t is. Ezek ugyanis nem napilapok, hanem az Észak-Magyarország, a Hajdú-bihari Napló és a Kelet-Magyarország című napilapok digitális változatai.

Ami az Indexet illeti, a szerző aligha németes. A gleichschalten (még egy ch-val, és magyarul: egybehangolnit, egységesítenit jelent) Goebbels révén honosodott meg a szakirodalomban. A médiumok központosítását, propagandaeszközzé silányítását fejezi ki. A bejegyzésem utáni összeállításból pedig kirajzolódik, hogy az a fránya 95 százalék milyen karriert futott be. Akik hivatkoznak rá, a nyomasztó kormányzati médiafölény jellemzésére választották. Csakhogy ilyen felmérés nincs. Az idézetekből egy ellentmondás is kirajzolódik.

Simicska Lajos a gondjára bízott médiabirodalmat 2015-ben kivonta Orbán Viktor befolyás övezetéből. Másfél évvel később vajon hogyan lett ebből 95 százaléknyi kormányzati médiafölény, mielőtt például a Népszabadságot kivégezték volna? De ha a miniszterelnök a 2018-as választás előtt tetemes részeket szakított ki a nyilvánosságból, akkor ugyanez a hangadó hogyan jutott el napjainkban is a bűvös 95 százalékos médiafölényig?

Egyetlen felmérést azért ismerhetünk. A Mérték Médiaelemző Műhely 2019-ben végigszámolta a hirdetési piac bevételeit, és 78 százaléknyi egyenirányított állami reklámot talált. Aki 80 százalékra kerekíti a kormányzati médiafölényt, jó helyen kapiskál. Ezzel nem becsülöm alá tartalmilag Andor Mihály publicisztikáját. Csupán barátilag teszem szóvá, hogy a kitűnő szociológustól kitelt volna felméréssel alátámasztható becslés is.

 

Tíz mondat a médiaviszonyokról

 

Övé immár a média 95 százaléka. (Németh Péter újságíró Orbán Viktorról, Népszava, 2016. október 4.)

A kormánysajtó, vagyis a nyilvánosság 90-95 százaléka erőszakba torkolló demonstrációkról számol be. (Németh Péter újságíró, Népszava, 2017. április 12.)

A média 94-95 százaléka nem szabad. (Molnár Gyula szocialista pártelnök, ATV, 2017. június 28.)

A sajtó 94 százaléka kormánykézben van. (Molnár Gyula szocialista pártelnök, ATV, 2017. október 24.)

A magyar sajtó 80 százalékban magántulajdonban van, és egy jelentős része erősen kritikus a magyar kormánnyal szemben. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszterelnök.hu, 2018. január 3.)

Attól, hogy valakinek szinte 100 százalékosan a kezében van a média, még meg lehet bukni. (Németh Péter újságíró Orbán Viktorról, HírKlikk.hu, 2019. december 27.)

Árbevételi alapon a kormánypárti média 80 százalékkal rendelkezik a médiapiacon. (Urbán Ágnes médiakutató, Klubrádió, 2020. június 25.)

A piac körülbelül 80 százalékát tulajdonló külföldi befektetők apránként kivonultak az országból - lapjaik, tévéik, rádióik pedig a kormányzati oligarchák kezében kötöttek ki. (B. Simon Krisztián publicista, Mérce.hu, 2020. szeptember 4.)

A Fideszé a média 99 százaléka, de az ellenzéké az igazság. (Kis János liberális politikus, Jelen.media.hu, 2021. március 15.)

A média körülbelül 95 százalékát kitevő orbánhű sajtó ne is említse ezt a titkosítást! Nehogy az emberek gondolkodni kezdjenek rajta. (Andor Mihály szociológus, Facebook.com, 2022. január 12.)

komment
süti beállítások módosítása