Médianapló

Médianapló - Gattyánt beengedik-e az ellenzéki zárt körbe?

2022. január 12. 08:30 - Zöldi László

Az ország hatodik leggazdagabb embere nyílt levélben fordult az ellenzéki pártokhoz. Részt kért a hatalomból, amelyet még nem is szereztek meg. Az LMP (Lehet Más a Politika) társelnöke szólalt meg először. Kanász-Nagy Máté szerint a felnőtt műsorok digitális terjesztője „női testek kizsákmányolásával kereste a milliárdjait”.

Másnap (tegnap este) a közös miniszterelnök-jelölt is megszólalt. Aki Márki-Zay Péter szerint nem vett részt az ellenzéki előválasztáson, arra törekszik, hogy megbontsa a résztvevő pártok egységét. Az atv-s műsorvezető többször megismételt kérdésére végül csak kimondta: ha a pornómilliárdos pénzt akar felajánlani a kampányra, nosza, másról azonban nem tárgyal vele. Az ellenzéki pártok kérnek tehát Gattyán György pénzéből, de nem kérnek a politikai ambíciójából.

El kell ismerni, a hat párt következetesen viselkedik. Elhárították az ISZOM tárgyalási ajánlatát, mert az arca, Szanyi Tibor olyan szervezetet alapított, amelynek rövidítése a szenvedélyét tükrözi. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt sem lesz része az ellenzéki összefogásnak, mert az arca, Kovács Gergely örök élettel és ingyen sörrel lehetetleníti el az ellenzéki politikusok választási ígéreteit. S most itt van ez a Gattyán a fránya digitális műsoraival. A fanyalgás érvei azonban másodlagosak.

Szanyival nem az a baj, hogy szereti a tütükét, hanem hogy nem szereti a kapitalizmust. Kovács Gergellyel nem az a baj, hogy bohóc, hanem hogy egy kalap alá veszi a Fideszben meg az ellenzéki pártokban lévő „megélhetési” politikusokat. Gattyán Györggyel pedig nem az a baj, hogy olyasmiből gazdagodott meg, ami kilóg a polgári értékrendből, hanem hogy kézbe akarja venni az ország digitális fejlesztését. (Zsíros üzlet.) S mert kívül rekednek az ellenzéki együttműködésen, április 3-án épp annyit csíphetnek le a szavazatokból, amennyivel az ellenzék veszíthet.

Egyébként következetességükben az ellenzéki pártok azt is akadályozzák, hogy a szintén kívülről érkezett miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter frakciót hozzon létre az új országgyűlésben. A hetedik csökkentené a hat párt esélyét, hogy külön-külön  képviselőcsoportjuk lehessen. Esélyükből talán telne öttagú frakciókra, erre azonban nem építenék stratégiát, mert a jelenlegi többség hatra, sőt hétre is emelheti az alapítás feltételét. Az ellenzéki pártok még így is maximalizálhatják jelenlétüket a parlamentben, függetlenül attól, hogy gyönge többséget vagy erős kisebbséget alkotnak-e majd.

Ehhez csakugyan nincs szükségük az ISZOM-ra, a Kutyapártra és a Gattyán-féle Megoldás Mozgalomra.

 

Tíz mondat a választási esélyekről

 

Nincs esély arra, hogy 2022-ben a rezsim megbukjon. (Békesi László volt pénzügyminiszter, HírKlikk.hu, 2021. január 16.)

Az istenért, nehogy mi magunk rontsuk el a saját esélyeinket, az ország esélyét. (Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke, Facebook.com, 2021. június 24.)

Nincs sok szabadon csellengő százalék. (Pulai András szociológus, a Publicus közvélemény-kutató cég ügyvezetője, Index.hu, 2021. november 30.)

Még nagyobb helyi esélyt látok Lázár János legyőzésére, mint az ellenzék győzelmére a Fidesz ellen. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Index.hu, 2021. december 3.)

A bukásra az ellenzéknek még nagyobb az esélye. (Stumpf András újságíró, ATV, 2021. december 3.)

Az ellenzék egyszerű mandátumtöbbségének esélye is nagyon csekély. (Széky János újságíró, Paraméter.sk, 2021. december 12.)

Az ellenzéki pártok politikusai segítik a kormányváltást, ahol látszik, és gáncsolják, ahol nem látszik. (Puzsér Róbert publicista, Magyar Hang, 2021. december 27.)

Itt a pártok döntöttek, nem a választók. (Haraszti Miklós liberális politikus a hetedik frakcióról és az előválasztásról, Facebook.com, 2022. január 6.)

Összeállt egy nem teljesen esélytelen ellenzéki alternatíva. (Lányi András ökofilozófus, Magyar Hang, 2022. január 7.)

Az ellenzéki vereség egyben az összefogás végét is jelentené. (Bruck András író, Facebook.com, 2022. január 8.)

komment
süti beállítások módosítása