Médianapló

Médianapló - Orbán, a focista

2022. január 11. 10:31 - Zöldi László

A Népszava kampány-üzemmódba kapcsolt, két kínos témát is gondoz. Hangfelvétellel bizonyította, hogy a kormány romaügyi megbízottja - egy belügyminisztériumi főigazgatóság vezetője - az országos roma önkormányzat néhány tagjának megemlítette, hogy mindent tud róluk. De ha a közelgő választáson urnák elé viszik a szegregáció népét, akkor eltekint a leleplezéstől. A szerkesztőség szívósan tér vissza a részletekre, és jól is teszi, hogy rászállt a botrányos témára. A másik akciójáról más a benyomásom.

Egyik munkatársa, Batka Zoltán kiszúrta, hogy Gattyán György pornómilliárdos újonnan alakult pártjának alelnöke egy fényképen található Orbán Viktorral. A fotó meg is jelent a mai számban. A háttérben egy fogadás, az előtérben pedig a miniszterelnök, és vele szemben egy fejjel magasabb férfi, aki szintén Viktor, csak éppen Huszár. Vajon miről beszélgettek? Feltételezhető, hogy közös szenvedélyükről, a fociról. Az egyelőre ismeretlen úr ugyanis az asztali foci-szövetség vezetője, márpedig az úgynevezett teqball Gattyán György szívügye. Vagy csak üzletet lát benne? Majdnem mindegy. A lényeg az, hogy a cikkíró egyéb üzleti kapcsolatokra is fényt derített.

Ezek körülbelül annyit bizonyítanak, mintha Kóka Jánost, a Gyurcsány-kormány gazdasági miniszterét, az SZDSZ hajdani elnökét, mostanában pedig a Szijjártó Péter külgazdasági minisztert külföldi tárgyalásokra elkísérő slepp egyik tagját azzal vádolnánk, hogy Orbán embere volt a Gyurcsány-kormányban. Túl nagy jelentőséget azonban nem tulajdonítanék Gattyán emberének. A jövő úgyis eldönti, vajon a felnőtt műsorok sugárzásából meggazdagodott dollármilliárdos a digitális országfejlesztés programjával szét akarja-e zilálni az egyesült ellenzéket, vagy inkább növelni a választási esélyeit.

Jobban járunk, ha abból indulunk ki, hogy van egy futballbolond miniszterelnökünk, aki fűvel-fával szóba áll, ha a magyar fociról van szó. Ismerek egy másik futballbolondot is, a Népszava főszerkesztőjét, aki az újságírók között a legjobb focista. Ha Németh Péter nem a mi szakmánkat művelné, még NB. I-es játékos is lehetett volna. Maga is megírta, hogy többször focizott Orbánnal, ellene és talán vele is. Ha az utóbbi is megtörtént, akkor most kezdjünk el képzelődni? Nem lepődnék meg, ha valamelyik találkozásukról fénykép is előkerülne.

Gatyában vélem látni őket, amint beszélgetnek, esetleg épp Gattyán emberéről. Szükség esetén jó kis kampánycikk kerekedne belőle az ellenzék egyetlen napilapjában. 

 

Tíz mondat Orbán Viktorról

 

Orbán az a focista, aki ha egyszer gólt lő, a fotót tízszer megnézi róla. (Bodor Pál író, Népszabadság, 1998. október 15.)

Ha nem adja politikára a fejét, akár NB I-es futballista is lehetett volna. (Mészöly Kálmán volt szövetségi kapitány, Dunaújvárosi Hírlap, 2001. július 5.)

Olyan focista, aki ütközik. (Balázs Péter volt külügyminiszter, 168 Óra, 2012. július 12.)

Fociztam vele, középpályás szerepkörből is uralta az egész pályát. (Elek István közíró, volt miniszterelnöki tanácsadó, HVG, 2013. április 6.)

Orbán olyan politikus, amilyen focista. (Herényi Károly volt MDF-politikus, Népszabadság, 2015. május 11.)

Ami Puskás Öcsi a fociban, az ma Orbán Viktor a politikában. (Tállai András adóhivatali államtitkár, hvg.hu, 2015. november 29.)

Viktor nem adja le a labdát. (Kukorelly Endre költő, volt LMP-politikus, a parlamenti fociválogatott tagja, Heti Válasz, 2017. november 9.)

Nem lehetett futballista, csak miniszterelnök. (Föld S. Péter újságíró, Facebook.com, 2017. december 4.)

Nála a foci fontosabb a parlamentarizmusnál. (Fábri Ferenc sajtólevelező, Népszava, 2019. november 29.)

Ő egy focimegszállott, aki véletlenül a politika világába tévedt. (Tibor Fischer magyar származású angol író, Mandiner.hu, 2021. március 18.)

komment
süti beállítások módosítása