Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki politikusok hallgatnak-e Bruck Andrásra?

2022. január 09. 11:11 - Zöldi László

Barátom és kollégám a tegnapi bejegyzés megjelenése után azt firtatta, vajon kit emelnék ki a fészbukos publicisták közül. Kézenfekvő, hogy a címben említettet. Nemcsak azért, mert a múlt század nyolcvanas éveiben az ÉS-nél gondoztam Bruck András szárnypróbálgatásait. Még csak azért sem, mert napjainkban az ő kesernyés megnyilvánulásait vélem a legerőteljesebbnek az Orbánék hatalomgyakorlását bíráló sajtóból. Leginkább azért választom őt, mert tegnap, 9.58-kor jelent meg A kutya neve, Ego című írása. Azóta 429 tetszésnyilvánítást könyvelhet el, és 261-an osztották meg.

Nem a szokásos két-három flekkes (gépelt oldalnyi) jegyzet, hanem terjedelmesebb, továbbgondolásra serkentő publicisztika. Mondandjóát úgy foglalnám össze, hogy az ellenzéki közvélemény talán legsötétebben látó véleményformálója kiállt az Orbán-kritikus pártok összefogása mellett. Elismeri ugyan, hogy felnövesztett önértéktudat nélkül nem érdemes a politikát művelni, mégis arra kéri az ellenzék két vezéralakját, Márki-Zay Pétert és Gyurcsány Ferencet: tegyék félre az egójukat, és személyes meg elvi ellentéteiket az országgyűlési választás után szembesítsék a nyilvánosság fórumain.

Ha ugyanis nem halasztják el a meccset, akkor a szövetségbe tömörült ellenzéki pártok esélytelenek lesznek jövő áprilisban. Az okfejtés meggyőző. Nem is merem föltételezni, hogy elkerülte az ellenzéki pártvezetők figyelmét. De ha Bruck András ennyire kiállt az összefogásuk mellett, talán meg is hívják egy beszélgetésre, hogy még részletesebben fejtse ki az álláspontját. Ha csak nem tévesztik össze a bátyjával, Gáborral, aki politikai kommunikátorként a Klubrádióban mondta el véleményét az ellenzék egyelőre nem hivatalos, bár szerinte korántsem végiggondolt kampányáról. (Sajnos ez is meggyőző okfejtés volt.)

De ha már zárójel, az egós publicisztikát övező vitában a megjelenés óta eltelt huszonnégy órában nyolcvanan szólaltak meg, köztük Haraszti Miklós is. A liberális médiapolitikus egyetért Bruck Andrással, és azt javasolja az okvetetlenkedő értelmiségieknek, hogy „Két hónapra tegyük zárójelbe a zárójeleinket.” Oké, rajtam nem múlik. Egyelőre nem írom meg Márki-Zay Péterről, hogy nem a bizonytalanokat szólítja meg, hanem a megszólalókat bizonytalanítja el.

 

Tíz mondat Bruck Andrástól (Facebook.com, 2022. január 8.)

 

Két és fél hónappal ezelőtt úgy tűntek el az ellenzéki politikusok, mintha illegalitásba kényszerültek volna.

Márki-Zay Péter egyelőre a Fidesz helyett mintha még mindig az ellenzéki pártokkal vívná az előválasztási csatát.

Az ellenzék áprilisi győzelme egész biztosan meghiúsulna, ha a viták elmérgesednének.

Egy viszonylag fiatal politikusgeneráció áll szemben patologikus hazudozókkal és kivénhedt tolvajokkal.

Az ellenzék legjobban azzal jár, ha minél zavartalanabb az együttműködésük.

Az ellenzéki vereség egyben az összefogás végét is jelentené.

Beethoven örömódája vagy Chopin Gyászindulója - ez a választék.

Az ellenzéket ért ezernyi kritika közül az egyik, hogy nincs rezsimbuktató narratívája. Már hogyne lenne: egy Orbán nélküli Magyarország.

Orbán bármire képes, és egyre inkább az lesz.

Orbán még áprilisban verhető. Utána többé nem.           

komment
süti beállítások módosítása