Médianapló

Médianapló - Nem ezt és nem is így akarták mondani?

2022. január 01. 08:06 - Zöldi László

Az új esztendő első napján a tavalyi elszólásokról tűnődöm. Essünk túl a szótári jelentésen! A latin eredetű lapsus esést, siklást, átvitt értelemben kisiklást jelent. A bűnbeesés kifejezése, a bocsánatos véteké. Baklövés, rövidítve baki. Nyelvbotlás, tévesztés. Bármelyikünkkel megeshet, akiket nyilvános pályára sodort a sorsunk. Nem is tulajdonítanék túl nagy jelentőséget neki, csakhogy az ismert emberek előszeretettel bakiznak. Íme, néhány lapszus a közelmúltból, amelyek magyarázattal szolgálnak a tavalyi termésre is.

Az elszólások koronázatlan királya Medgyessy Péter. A miniszterelnök 2004. február 16-án, a parlamentben értékelte a mögöttünk hagyott évet, és többször is belebonyolódott az útelágazás kifejezésbe. A 15 másodpercnyi hangharapás (cube) a YouTube-on eddig 150 ezer nézőt, olvasót érdekelt. Egy másik miniszterelnökünk, a jelenlegi pedig arra vállalkozott, hogy elbúcsúzzon a Magyar Művészeti Akadémia alapítójától és első elnökétől, Fekete Györgytől. Orbán Viktor ezt találta mondani a ravatalon fekvő belsőépítészről: „Boldogan távoztál közülünk.” (Miniszterelnök.hu, 2020. június 23.) Az ironikusan is értelmezhető kijelentést nem kapta szárnyára a hír, ettől azonban még figyelmeztet a beszédírók felelősségére.

Figyelemre méltó két pályakezdő szárnypróbálgatása is. Kunhalmi Ágnes oktatáspolitikával foglalkozott, alighanem ezzel magyarázható, hogy magától értetődőnek tartott egy szakmai rövidítést, amely azonban az iskola falain kívül óhatatlanul más jelentést kapott. Orbán Viktorra utalva fejtegette élő adásban: „Minden pöcs a miniszterelnök úr asztalán fog kikötni.” (ATV, 2015. szeptember 29.) A hivatalosan kitalált Pedagógiai Önértékelési Csoport-jelentések rövidítése szerencsétlenül mulatságosra sikeredett.

Legalább ennyire hátborzongató egy másik pályakezdő, a tévébemondó Holló Márta szárnypróbálgatása. Négy éve a debreceni egyetem szenátusa díszpolgári címet adományozott Putyinnak, amit az orosz államfő azóta sem vett át. Bizonyára megsúgták neki, hogy az egyetemen tanító Vajda Mihály filozófus sok magyar értelmiségi nevében tiltakozott. A nyugalmazott (emeritus) professzor elhatárolódó gesztusát a felsőoktatásban járatlan híradós így olvasta a súgógépről: „Lemondott professzor emirátusi címéről.” (ATV, 2017. szeptember 4.)

Nehéz kenyér a nyilvános fellépésekkel járó pálya. Különösen élő adásban, amikor már nem lehet visszaszívni a kimondott szavakat.

 

Tíz mondat a tavalyi elszólásokból

 

Az önkormányzat a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ élére egy csorvási születésű, orosházi lakosú, Judapesten élő vezetőt nevezett ki. (Földesi Mihály, a Mi Hazánk Mozgalom békési képviselője, Facebook.com, 2021. január 26.)

Ma délután szeretném véglegesíteni a kérdéseket. (Orbán Viktor miniszterelnök a nemzeti konzultációról, Magyar Rádió, 2021. február 12.)

Afrikai civilizáció nincs. Ott a fekák az őserdőben lóf.szt se csinálnak. (Gulyás László történész, egyetemi tanár, Szeged.hu, 2021. április 7.)

Meg kell keresni és kitartóan birizgálni az emberek jóindulatú G-pontját. (Barka Roland szamaras zarándok, Civishír.hu, 2021. május 31.)

Nem szabad felülnünk a gumicsontokra. (Beleznay Zsuzsanna Jobbik-politikus, terézvárosi alpolgármester, ATV, 2021. június 17.)

A Jobbik támogatását is élvezem. (Doros Dávid Párbeszéd-politikus, országgyűlési képviselőjelölt, ATV, 2021. augusztus 27.)

Ne zsidózz! Most a melegeket gyűlöljük. (Vasvári Tímea kommentelő, Facebook.com, 2021. szeptember 2.)

Boris Johnson, maga egy kis, széteső ország élén áll. (Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a brit miniszterelnökhöz, Facebook.com, 2021. szeptember 3.)

Vannak nagyon tisztességes DK-s politikusok is. (Ungár Péter LMP-politikus, Hang.hu, 2021. október 28.)

Három nyelven beszél, plusz még spanyolul is. (Csuhaj Ildikó újságíró Novák Katalinról, ATV, 2021. december 21.)

komment
süti beállítások módosítása