Médianapló

Médianapló - Eredetileg ki mondta?

2021. december 28. 10:33 - Zöldi László

Van egy játékunk a digitális ismerősökkel. A három évtized alatt összegyűjtött szállóigékből naponta fölteszek kettőt-hármat a fészbukos üzenőfalra, ők meg szavaznak rájuk. Amelyik mondat a legtöbb lájkot kapja, azt szerkesztem majd kötetbe. Tegnap hármat tettem föl, amelyek 1989 és 2021 között december 27-én láttak napvilágot. Az egyikből vita kerekedett.

Jóna Dávid pénzügyi szakember hívta föl a figyelmet arra, hogy ama bizonyos szállóigét eredetileg Stanislaw Jerzy Lec lengyel költő írta. Feltételezte, hogy Lezsák Sándor csak idézte a Kurír egyik 1996-os számában. Fábri Péter költő a háttér-anyagot mellékelte, és szigorúbban fogalmazott. Kiderítette, hogy Lec „fésületlen gondolatai” a Nagyvilág egyik 1963-as számában, majd 2000-ben kötetben is megjelentek. S mert Péter a dalszövegírók érdekeit képviseli egy nemzetközi szervezetben, összefoglalta a szállóigék és a szerzői jog viszontagságos kapcsolatát is. Köszönöm mindkettőjük továbbgondolásra serkentő hozzászólását.

Jóna Dávidnál kevésbé vagyok jóhiszemű. De Fábri Péter álláspontját se osztom, hogy törölni kéne a Lezsáknak tulajdonított szöveget, mert csak így szolgáltathatunk igazságot Lecnek. Szerintem épp most szolgáltatunk igazságot neki, a Lezsák-„idézet” pedig hadd legyen mementó. Arra emlékeztet, hogy a közéletben sokan hajlamosak idegen tollakkal ékeskedni. Gyurcsány Ferenc örökbecsű meghatározása szerint ugyanis „A politikában nincs szerzői jog.” Márpedig Lezsák Sándor nem költőként szólalt meg, hanem az ellenzékbe szorult MDF elnökeként jellemezte a politikai viszonyokat.

Nem azt állítom, hogy a politikus Lezsák többet engedhet meg magának, mint a költő Lezsák. Csupán azt, hogy a politikusok lazábban kezelik a szerzői jogot, mint az írók. Íme, egy példa. A kormánypárti politikusok és publicisták gyurcsányozó megjegyzéseiben a leggyakrabban olvasható idézet az úgynevezett őszödi beszédből való: „Hazudtunk reggel, éjjel, meg este.” Az idézők vagy nem tájékozódtak eléggé, vagy érdekükben áll, hogy e kijelentést a volt miniszterelnökre égessék. Holott eredetileg Örkény Istvántól származik, és 1956-ban hangzott el. (Olvasható a bejegyzés utáni összeállításban.) Gyurcsány azonban maga is hozzájárult a félreértéshez, mert elfelejtette kitenni az idézőjelet.

Egyébként azért se fogadom meg Fábri Péter tanácsát, mert a mondatversenyben nem Lezsák Sándor, hanem Spiró György nyert. Az ő hiteles szállóigéjét szerkesztem a majdani kötetbe, „Lezsákét” pedig felejtsük el. 

 

Tíz vitatott mondat

 

A rádió hosszú éveken át a hazugság szerszáma volt. Parancsokat hajtott végre. Hazudott éjjel, hazudott nappal, hazudott minden hullámhosszon. (Örkény István író, Szabad Kossuth Rádió, 1956. október 30.)

Másképp illatozik a széna a lovaknak, és másképp a szerelmeseknek. (Stanislaw Jerzy Lec lengyel költő, Nagyvilág, 1963/730. oldal)

A valóság olyan, mint a széna. Másképpen illatozik a lónak, másképpen a szerelmeseknek. (Lezsák Sándor, az MDF elnöke, Kurír, 1996. december 27.)

Mindenkinek lehessen három gyereke, három szobája és négy kereke. Ez az a jövő, amelyet a tömeges felemelkedés eredményeképpen szeretnénk látni. (Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédéből, Népszabadság Online, 2000. február 3.)

Azt, hogy „három gyerek, három szoba, négy kerék”, először egy francia polgári politikus mondta. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2000. december 27.)

Olyan Magyarországot kell teremteni, ahol nemcsak megszületni és meghalni lehet, hanem élni is érdemes. (Horn Gyula volt miniszterelnök Nyíregyházán, Kelet-Magyarország, 2003. március 29.)

Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este. (Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az őszödi kormányüdülőben, Népszava, 2006. szeptember 18.)

A magyar szocialisták olyan országot akarnak, ahol nemcsak megszületni, hanem élni is érdemes. (Kunhalmi Ágnes szocialista politikus a pesti Városligetben, hvg.hu, 2016. május 2.)

Mi, emeszpések olyan országot akarunk, ahol nemcsak megszületni, de élni is érdemes. (Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, a budapesti MSZP elnöke, YouTube.com, 2017. december 9.)

A politikában nincs szerzői jog. (Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Facebook.com, 2021. augusztus 26.)       

komment
süti beállítások módosítása