Médianapló

Médianapó - A Klubrádiót száműzetéssel vagy lehetőséggel kecsegteti-e a világháló?

2021. december 27. 10:38 - Zöldi László

Egy születésnapi ajándék jóvoltából ismét hallgathatom az online tartományba száműzött adót. A tulajdonos nemrégiben könyvet írt róla, ennek beharangozó műsorában fejtegette Arató András, hogy egy illúzióval szegényebb lett. 2019 végén, az önkormányzati választás után még azt hitte, hogy az ellenzéki polgármesterek „büdzséjéből” telik majd a Klubrádió támogatására is. Azóta egy fillér sem érkezett tőlük, „pedig kaptak volna érte ellenszolgáltatást”.

Az idézőjelbe tett kesernyés mondat úgy értelmezhető, hogy a meglepően sikeres választás nyomán egy csomó ellenzéki politikus településvezető lett. S bár a kormány mindent elkövetett, hogy megnyirbálja a bevételi forrásaikat, az újdonsült polgármesterek annyira fontosnak tartották a tájékoztatást, hogy legkevésbé a kommunikációs költségvetést kurtították meg. Ahelyett  azonban, hogy létrehozták volna a Magyar Távirati Iroda ellenzéki alternatíváját, vagy támogatták volna a sajtószabadság még független szigeteit, kiépítették a maguk helyi nyilvánosságát.

Szomorú, hogy így alakult, de csak az lepődött meg ezen, aki abból indult ki, hogy a polgármesterré választott ellenzéki politikusok megszűnnek politikusok lenni. Miért támogatták volna a saját hatalmuk rovására például a Klubrádiót?  De Arató András se naiv, mert ellenszolgáltatásról beszélt. Arról, hogy anyagi támogatás fejében a Klubrádió műsorokat készített volna az adott településen az adott településről. Kitöltötte volna azt az űrt, amely február közepe óta tátong a fővárosra és környékére visszaszorított, de Floridában és Kaliforniában is fogható rádió akciórádiusza között.

A Klubrádió a hatalomba került ellenzéki politikusok „önzése” miatt is filléres gondokkal küszködik. Értem, sőt megértem Arató András keserűségét, mégis azon tűnődöm, vajon szemléletébe belefért volna-e a „pestiségből” való kitörés. Hisz’ analógként se törekedett arra, hogy legalább a fővárost övező Pest megye híreit gyűjtse össze. Hogyan is tehette volna? A szakmai hierarchiában második embere, Hardy Mihály főszerkesztő-helyettes egy német közszolgálati tévének adott interjúban úgy jellemezte a magyarországi nyilvánosságot, hogy 19 megyei napilap fújja a kormány nótáját.

Csak 18. Épp a legnépesebben, az 1,3 milliós fővároskörnyékiben nincs megyei napilap. A Klubrádió analóg állapotában is nyugodtan lehetett volna Pest megye meghatározó hírforrása.

 

Tíz mondat a Klubrádióról

 

Közszolgálati magánrádió. (Sebes György újságíró, Népszava, 2019. március 18.)

200-250 ezer napi hallgatóból nagyjából 20 ezer maradna meg. (Bolgár György műsorvezető az online rádiózásról, HírKlikk.hu, 2020. szeptember 19.)

Az interneten finanszírozhatatlan lesz az eddigi tartalom. (Kabai Domokos Lajos újságíró, Bekiáltás.blog, 2021. február 9.)

Ha Klubrádió volnék, már rég összegyűjtöttem volna a Bézs, a Civil, a Class FM és a Fiksz netrádiós tapasztalatait. Most pedig nem esnék kétségbe, hogy gyökeres technikai és szemléleti váltásra kényszerített a digitális analfabéta hatalom. (Zöldi László újságíró, Facebook.com, 2021. február 10.)

A net nem a távolodást jelenti, hanem új lehetőséget egy megújuló szövetségre. (Szénási Sándor műsorvezető, Klubrádió, 2021. február 10.)

Nyilván a Klubrádió, amíg marad ez a hatalom, kénytelen lesz az interneten száműzve működni. (Rózsa Mihály kommentelő, Újnépszabadság.com, 2021. február 13.)

A Klubrádió sosem volt kiemelkedő hallgatottságú országos adó. (Dull Szabolcs újságíró, Telex.hu, 2021. február 14.)

A Klubrádió se nem szűnt meg, se el nem hallgatott, csak az analóg, földi sugárzásról online műsorszórásra kényszerült váltani. (Szele Tamás újságíró, Forgókínpad.blog, 2021. február 15.)

Tartalmában, műsorstruktúrájában semmit sem változik a Klubrádió attól, hogy elvették a frekvenciánkat, és az internetre kényszerültünk. (Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója, hvg.hu, 2021. február 17.)

Az online móddal talán valamelyes földrajzi tágulás jár, netán a Klubrádió végre komolyan beleáll az országos terjeszkedésbe, amit 2011 óta kellett volna csinálni. (Haraszti Miklós liberális médiapolitikus, Facebook.com, 2021. február 18.)

komment
süti beállítások módosítása