Médianapló

Médianapló - Novák Katalin államfőségét megakadályozzák-e a kereszténydemokraták?

2021. december 22. 10:45 - Zöldi László

A nyilvánosságban még a Fidesznél is nagyobb úr a kíváncsiság. A vezető kormánypárt hiába akarja a nyilvánosság fórumaira erőltetni a napirendjét, ha a miniszterelnök tegnapi sajtókonferenciája után az újságírók egy mellékesnek szánt bejelentést emeltek ki. Novák Katalin jelölését a köztársasági elnökségre. Jellemző, hogy a javasoltból is leginkább egy fülbevaló érdekelte őket.

November közepén, a Fidesz kongresszusán az említett hölgy olyan fülbevalóval jelent meg, amelyen ezt olvashattuk: „OV’22”. Hadházy Ákos rögtön szóvá is tette, hogy a családügyi miniszter asszony egy korábbi fülbevalóval cserélte föl, amelyen még a Fidesz neve díszelgett. Azt fejtegette, hogy Novák Katalin már nem is annyira a pártjához lojális, mint inkább annak elnökéhez. Ezen aztán a nyilvánosság képviselői el is rágódtak. Maradék energiájukból legföljebb arra telt, hogy megorrontsák: a Fidesz alelnökét azért váltották le a kongresszusi küldöttek, mert kiesett a pikszisből.

Holott a tegnapi fejlemény azt sejteti, hogy Orbán Viktort már öt hete is az foglalkoztatta, miként lehetne a fölfedezettjét fideszmentesebb helyzetben javasolni a nemzeti egység képviseletére. Az már a bejelentés pikantériája, hogy ezt a teljhatalmú miniszterelnök Csuhaj Ildikó kérdésére tette meg. A kolléganő sokáig a Népszabadság munkatársa volt, és a legrutinosabb parlamenti tudósítónak számított. Akár markáns véleményeiről ismert publicista is lehetett volna, ha az olvasókat megosztó szerepkör nem ütközne a tudósítói feladatkörrel. S ami ezzel egyet jelent: a visszafogottsággal, amellyel kivívta magának, hogy mindkét szekértáborból súgnak neki a politikusok.

Az már a sors iróniája, hogy miközben tegnap délben az atv.hu főmunkatársaként hozta szóba Novák Katalin esetleges jelölését, este, az Egyenes beszéd című műsorban mulatságos elszólással vétette észre magát. Ezt is tartalmazza a bejegyzésem utáni összeállítás, amelyben fontosabbnak tartottam a politikai elemzők (politológusok, újságírók) álláspontját, mint a politikusok elsietett kommentárjait. Gyurcsány Ferencét is csupán azért idézem, mert úgy marasztalta el Novák Katalinban a pártkádert, hogy elfeledkezett arról: miniszterelnökként ő is köztársasági elnöknek javasolta Szili Katalint.

Ötletét a koalíciós partner SZDSZ nem vette jó néven, sőt le is szavazta. Elképzelem, hogy a KDNP kikéri magának Orbán maga felé hajló javaslatát…

 

Tíz mondat Novák Katalinról

 

Novák Katalin gyakorlatilag kizárta a Néppártot a Fideszből. (Rónai Egon műsorvezető, ATV, 2020. január 14.)

Nemzeti savanyítás. (Kövesdi Péter újságíró Orbán Viktor, Németh Szilárd és Novák Katalin kovászos uborkájáról, Népszava, 2020. június 16.)

És végre itt vannak közöttünk a fiatal és tehetséges női vezetők is: Kata, Judit a kormányban, vagy éppen Dia Debrecenből. (Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-kongresszuson, Miniszterelnök.hu, 2021. november 14.)

Már a Fidesz sincs, csak a Főnök van. (Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Novák Katalin OV’22 fülbevalójáról, Facebook.com, 2021. november 14.)

/„Maradok, aki vagyok.” Novák Katalin, Facebook.com, 2021. december 21./ Igen, mi is ettől tartunk. (Kárpáti Iván újságíró, Klubrádió, 2021. december 21.)

Három nyelven beszél, plusz még spanyolul is. (Csuhaj Ildikó újságíró, ATV, 2021. december 21.)

Novák Katalin nincs annyival lejjebb a lojalitási mutatón, amennyivel messze feljebb áll az eladhatóságin. (Török Gábor politológus, Facebook.com, 2021. december 21.)

Ha Orbán marad hatalmon, inkább olaj legyen a fogaskeréken, mint bot a küllők között. (Kerner Zsolt újságíró, 24.hu, 2021. december 21.)

Természetes önazonossággal jeleníti meg a politikai generációváltást. (Miklósi Gábor újságíró, 444.hu, 2021. december 21.)

Párttitkár-helyettes lesz az államfő egy pártállami kísérletben. (Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a Fidesz volt alelnökéről, Facebook.com, 2021. december 21.)

komment
süti beállítások módosítása