Médianapló

Médianapló - Az Indexbe szabad-e még írni?

2021. december 18. 11:58 - Zöldi László

Tóta W. Árpád szerint nem szabad. A hvg.hu kitűnő publicistája vitába keveredett Puzsér Róberttel. A harsány publicista szemére vetette, hogy újabban az Indexbe ír, ami a rendszerrel való kollaboráció minősített esete. Puzsér azzal érvelt, hogy őt a kormány nem fizeti be a világhálóra. A piacról él, és a véleményét megosztja a Magyar Hang, a Hírklikk és most már az Index olvasóival is. Kár, hogy a második menetben, amelyet a Válaszonline szervezett, már nem vállalkozott a vitára.

Helyette Vona Gábor szólalt meg, aki szintén csatlakozott az Index szerzőköréhez. A volt Jobbik-politikus azzal indokolta a jelenlétét, hogy amíg a szerkesztőség nem nyúl bele a véleményébe, miért ne írhatna az Indexbe. Ekkor vágta ki TWÁ a döntő érvet, miszerint az Index tulajdonosa a Fidesz „gauleitere”. Túlzás lenácizni az üzletembert, aki tavaly szerezte meg a portált, ettől azonban a hasonlat még találó. Bár nem egészen úgy, ahogy TWÁ gondolja.

Albert Speer fegyverkezésügyi miniszter emlékiratában olvasható, hogy 1945 elején Hitler a tartományfőnökök értekezletén meghirdette a „fölperzselt föld” stratégiáját. A hozzá sokáig hű gauleiterek lebeszélték erről. Arra hivatkoztak, hogy a német nép nem bírná elviselni a következményeket. Nem lepődnék meg, ha egyszer kiderülne, hogy az Index tulajdonosa meggyőzte Magyarország első emberét. Nem érdemes propaganda-eszközzé silányítani (origosítani) a legolvasottabb portált, inkább olyan publicistákat kellene szerződtetni, akik nem viszik, hanem hozzák az olvasókat. S ami velük egyet jelent: a hirdetési bevételeket.

TWÁ szigorúságából telt arra is, hogy meghatározza a hatalommal való együttműködést. „Zsoldos az, akinek megmondják - és ezért fizetik -, hogy ’őt meg kell védened, és őt kell letámadnod’.” (Válaszonline.hu, 21.12.16.) Kétszeresen is megnyugtat a definíció. Puzsér Róbert és Vona Gábor cikkei alapján nem képzelem, hogy karaktergyilkosságokra vetemedtek volna. Magamról pedig tudom: a Médianapló bejegyzéseit havi átlagban hússzor úgy közölte és közli a régi meg az új Index, hogy senkit nem ismerek a szerkesztőségből. Mellesleg engedélyt se kért tőlem a közlésre.

Érzékelhető persze, hogy az új Index néha furcsán viselkedik. A munkatársak újságíróként teszik a dolgukat, a cikkeik címét azonban mintha egyik-másik szerkesztő a hatalom érdekében változtatná meg. Mindazonáltal ez még nem érte el azt a mértéket, hogy röstellni kéne sajtószakmai bejegyzéseimet az Indexen.  

 

Tíz mondat az Indexről

         

A NER a tulajdonosváltással formálisan is belülre került, ebben az értelemben elesett a lap. (Szombathy Pál, az Index volt főszerkesztője, 24.hu, 2020. december 21.)

Az eddigi egy darab balos sajtótermékből most kettő lett. (Trombitás Kristóf publicista az Indexről és a Telexről, Vasárnap.hu, 2020. december 23.)

A csaknem egymilliós látogatottságot vonzó, kormány közeli tulajdonosi körbe került Index határeset. (Magyar György ügyvéd, Magyarügyvéd.blog, 2021. február 9.)

Maradt az Index, és még kormánykritikusabb lett, mint korábban. (Bohár Dániel újságíró, 888.hu, 2021. március 14.)

Nem szoktam olvasni a kormánypártivá fazonírozott Index.hu-t. (Andor Mihály szociológus, 2021. Facebook.com, május 25.)

Hát olyan nagyon nem lehet kormánypárti az Index, ha engem majd minden nap kitesz a címlapra. (Szele Tamás újságíró, 2021. Facebook.com, május 25.)

Az Index tisztességes lap. Nem nevezhető klasszikus liberális újságnak, de közel áll a nyugati konzervatív orgánumokhoz. (Kereszty András újságíró, Facebook.com, 2021. május 25.)

Index-Telex-444 tengely. (Rákay Philip publicista (Patrióta, 2021. május 28.)

Hosszú távon mégiscsak van politikai-közéleti hatása az Index táján végbement váltásnak, még ha ez nem is feltétlenül a kormányzat-ellenzék összefüggésében érzékelhető. (Kabai Domokos Lajos újságíró a bulvárosításról, Bekiáltás.blog, 2021. június 1.)

A NER konkrétan a keblére ölelte az újságot. (Fábián Tamás újságíró, Telex.hu, 2021. június 12.)

Magyarország nyitólapja volt. (Tóta W. Árpád publicista, Válaszonline.hu, 2021. december 16.)

 

komment
süti beállítások módosítása