Médianapló

Médianapló - Rákay Philip a gyufát miért húzta ki a digitális kocsmában?

2021. december 16. 11:32 - Zöldi László

Tegnap délután kifogtam a címben említett blogger bejelentkezését. Arra panaszkodott a Klubrádióban, hogy legorombították a világhálón. Föltett egy fényképet Fekete-Győr Andrásról, aki anyakendőben kötözte magához néhány hónapos kisfiát, hogy a két keze szabadon maradjon valamilyen jótékonysági foglalatossághoz. A fotóhoz egyetlen mondatot fűzött Rákay: „Szép új világ.” Mocskosabbnál mocskosabb üzenetekkel árasztották el, ezért le is vette posztját a Facebookról.

A mintegy tízperces beszélgetésből kiderült, hogy ama bizonyos mondat nem Huxley világhírű regényéről jutott az eszébe. Ha arról ötlött volna fel, akkor aligha biggyeszti a Momentum-politikus fényképéhez. Az író mondandója ugyanis ellentétes az ő sugallatával. Van azonban még egy gond a kormánypárti véleményvezér okfejtésével. Az, hogy ironikusnak szánta a mondatocskát. Márpedig az irónia „a gúnyolódásnak az a módja, amikor a túlzott dicséret vagy kedveskedés formájába öltöztetjük a gáncsot” (Benedek Marcell irodalomtörténész, 1927).

Ha például azt írom, hogy Orbánban tisztelem a hatvan körül is karcsú férfit, akkor ezt aligha dicséretnek szánom. Ha pedig azt írom, hogy Gyurcsány irtózik a színészkedéstől, akkor ez sem a rokonszenv megnyilvánulása. Rákay Philip szép új világa nem véletlenül ragadtatta mocskolódásra a világháló népét. A digitális talponálló látogatói megérezték benne a fölényeskedést, a lenézést, a megvetést, a vállveregetést. Olyan szavakra ragadtatták magukat, amelyek csakugyan sérthették a véleményvezér önbecsülését. De hát „az elfojtott indulatok terepén” (Bródy János dalszövegíró, 2010) ő húzta a rövidebbet. E fogadtatás a népszerűség ára, melyet mindenkinek meg kell fizetnie, aki ironizálással kísérletezik a digitális kocsmában.

Máskülönben Rákay úr nem tartozik a véres szájú publicisták közé. Kulturált szavai (a „gasztronáci”, a „reformnáci”, a Karácsony mint „kesztyűbáb”, az ellenzéki pártok „szörnykoalíciója”, a „párizsi- és farhát-koalíció”, a „szemforgató, ballib banda” és a „zsúrmarxisták”) hol vannak mondjuk Bayer Zsolt emelkedett, fennkölt,  magasztos, ünnepélyes, visszafogott hangnemétől? Annyi haszna azonban volt a sértett véleményformáló által megosztott, majd visszavont fényképnek, hogy a személyeskedő, trágár kommentek mellett megihletett egy magvas, tárgyias hangvételű elemzést is. Lévai Júlia jegyzete szintén Facebook-termék. Úgy látszik, okos gondolatok tárháza is lehet a világháló.

 

Tíz mondat Rákay Philiptől

 

Alakul a parízer- és farhát-koalíció. (Facebook.com, 2021. február 23.)

A Fidesz a legkevésbé előnyös arcát mutatva is ezerszer különb, mint a szörnykoalíció. (Magyar Nemzet Online, 2021. március 17.)

A reformkommunisták összebútoroztak a reformnácikkal. (Magyar Nemzet Online, 2021. március 17.)

Karácsony Gergely nem más, mint Gyurcsány kesztyűbábuja. (Facebook.com, 2021. március 18.)

/Fekete-Győr Andráshoz/ Jól figyelj, FeGyőr, hátha megérted! (Facebook.com, 2021. március 19.)

Index-Telex-444 tengely. (Patrióta, 2021. május 28.)

Nem esik nehezemre a magam nyelvi eszközeivel ostorozni ezt a szemforgató, ballib bandát. (Magyar Nemzet Online, 2021. május 28.)

/Jakab Péterről/ Híres gasztronáci. (Pesti TV, 2021. augusztus 19.)

Zsúrmarxista ügynökök. (Facebook.com, 2021. augusztus 22.)

A baloldalt gyakorlatilag porrá zúztuk a közösségi felületeken. (Origo.hu, 2021. november 19.)

komment
süti beállítások módosítása