Médianapló

Médianapló - A közszolgálati médiumokra szükség van-e még?

2021. december 14. 10:46 - Zöldi László

A Bekiáltás című blogban figyelemre méltó eszmefuttatás látott napvilágot. Kabai Domokos Lajos esszét írt, márpedig a kísérlet műfajába belefér, hogy a kapitalizmusban találta meg a válságba került közszolgálatiság forrását. Okfejtésében van logika, én azonban nem mennék el idáig. Mielőtt a gyökerekig hatolnánk, nem árt szóba hozni két összefüggést.

A közszolgálati jelző csupán negyedszázados találmány, legalábbis nálunk. Az első médiatörvény 1996-os keltezésű, és legfőbb erénye, hogy létrehozta a plurális médiarendszert. Korábban a médiához nem kellett jelzőt biggyeszteni, a törvény elfogadása után azonban a közpénzből működtetett médiumokat meg kellett különböztetni a kereskedelmiektől. Az immár közszolgálatinak nevezett médiumok hamarosan vereséget is szenvedtek a profitra törekvőktől. Sikerült kiölni belőlük az alkotókedvet, és az épp hatalmon lévők nótáját fújták.

Akkori vezérigazgatójuk úgy fogalmazott, hogy a kereskedelmi médiumok a fogyasztókat szolgálják ki, a közszolgálatiak pedig a tájékozódni vágyó nézőket, hallgatókat, olvasókat. Egy intézmény, az MTI vezérigazgatója más oldalról világította meg a helyzetet. Belénessy Csaba szerint „Egy közszolgálati médium legyen lojális a kormányhoz és tisztességes az ellenzékhez.” (168 Óra, 2010.12.09.) Vajon az azóta eltelt 11 évben a közszolgálati médiumok kielégítették-e a polgárok tájékozódási igényeit, és tisztességesen viselkedtek-e az ellenzékkel?

Kabai Domokos Lajos némi önkritikával azt írta, hogy ma már így felelne a címben föltett kérdésre: nincs szükség közszolgálati médiumokra Magyarországon. Nekem 1996 óta ez a véleményem. A politikai elit ugyanis körömszakadtáig ragaszkodik a zsákmányához. Zsarolási eszköze a közpénz, amelyet tetszés szerint vonhat meg tőlük, és adhat nekik. A közszolgálatinak nevezett állami médiumok jelenleg évente körülbelül 100 milliárd forintból fújják a parlamenti többség nótáját, de a prímás vonójába húzott bankó Medgyessy Péter országlása idején is 70 milliárdos volt.

Ilyen körülmények között csakugyan nincs szükség közszolgálati médiumokra. Szükség volna viszont arra, hogy nagyjából ugyanennyi közpénzből egy tekintélyes közéleti személyiségekből álló testület közszolgálati pályázatokat írna ki a kereskedelmi alapon működő médiumok számára. Volna tülekedés, és aligha csökkenne a profitra törekvő médiavállalkozások szakmai színvonala.

 

Tíz mondat a közszolgálati médiumokról

 

Nem hiszek az igazságosan, pártatlanul működő közszolgálati médiumokban, ha monopolhelyzetben vannak. Erre csak akkor lehet rászoktatni őket, ha versenyhelyzet alakul ki. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, Kritika, 1994/március)

A kereskedelmi televízió a fogyasztóknak csinál műsort, a közszolgálati televízió a polgároknak. (Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója, Heves Megyei Hírlap, 1999. június 26.)

Mára kiderült: a kormány vezette közszolgálattal szemben talán egyedül a kereskedelmi média jelent ellensúlyt. (Haraszti Miklós SZDSZ-politikus, 168 Óra, 2001. február 1.)

Minél kormánypártibb a közszolgálat, annál vitriolosabb és ellenzékibb a kereskedelmi média. (Debreczeni József volt MDF-politikus, Orbán Viktor tanácsadója, Magyar Hírlap, 2001. március 10.)

Egy versenyképes, korrektül tájékoztató közszolgálati médium kell hogy legyen, amelynek a műsorkészítéséből a politika kivonul. (Medgyessy Péter miniszterelnök, Magyar Távirati Iroda, 2002. augusztus 31.

Megjelent a kereskedelmi televíziózás, a közszolgálatiság öreges lett mellette. (Jáksó László műsorvezető, Heti Válasz, 2011. szeptember 8.)

A közszolgálati média működése a legfőbb érv a közszolgálati média azonnali megszüntetése mellett. (Pető Péter újságíró, Népszabadság, 2011. december 9.)

Míg az emberek a Kossuth téren tüntettek, a híradó levendulás, erdei gyümölcsös, madártejes csokitojásokról számolt be. (Sudár Ágnes győri újságíró, Kisalföld, 2016. február 15.)

Az állami tévé paródiája a közszolgálatiságnak. (Csepeli György szociálpszichológus, HírKlikk.hu, 2019. december 27.)

A politikai erők játszmáiban a legutolsó helyen szerepel a médiumok társadalmi hasznosság alapján való működtetése. (Kabai Domokos Lajos újságíró, Bekiáltás.blog, 2021. december 12.)    

komment
süti beállítások módosítása