Médianapló

Médianapló - Hová csorog a vaj?

2021. december 08. 10:08 - Zöldi László

Ha most csörögne a telefon, és azt kérdezné egy kiadó, hogy milyen könyvet írnék neki, azt válaszolnám, hogy a pályakezdő újságíróknak és az önmagukba szerelmes politikusoknak. Egyébként pedig arról, hogy ha szólásokkal akarják színesíteni a mondandójukat, akkor csak olyan kifejezéseket használjanak, amelyeknek életükben legalább egyszer utánanéztek. A jó és rossz példákból kitelne egy karcsú kötet.

Vállalkozó szellemű kiadó persze nincs a láthatáron, holott a nyilvánosságot kóstolgatók hajlamosak tévképzetekkel előhozakodni. A bírósági végrehajtással hírbe hozott igazságügyi államtitkár elleni nyomozás nagy port kavart a nyilvánosság fórumain. Azt vettem észre, hogy a korrupcióval gyanúsított Völner Pál ügyét értelmezők gyakran használnak egy olyan formulát, miszerint akinek vaj van a füle mögött, az ne menjen a napra. Eltekintve attól, hogy most, decemberben bágyadt a nap, és tevékenysége sütésnek aligha mondható, a szólás amúgy is pontatlan.

Az eredeti szólás története dióhéjban, hogy egy elszigetelt bajor faluban, ahol a hegyi legelőn bóklászó tehenek tejéből eladható termékeket lehetett készíteni, egy fiú vajat lopott a piacon. A fejére tette, és a kalapjával födte el. A tűző napon azonban a vaj elolvadt, és lecsorgott az arcára. Kétségkívül a füle mögé is jutott belőle, ettől azonban még indokolatlan a mondás. A német szöveg osztrák közvetítéssel és tükörfordításban így jutott el hozzánk: Akinek vaj van a fején, az ne menjen a napra.

Az olvasók már megszokták, hogy a bejegyzésem után tíz mondatot idézek. Ezúttal is telne a tízre azok mondandójából, akik a fül mögött képzelik el a lecsorgó vajat. Az újságírókat és a politikusokat azonban nem arra szeretném buzdítani, hogy rosszul használják azt a fránya szólást. Ezért nem is idézem a pontatlanokat, csupán megjegyzem, hogy meglepően tekintélyes a tízes névsor. Megtisztelne Bajnai Gordon, Bokros Lajos, Brenner Koloman, Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc, Kunhalmi Ágnes, Méhes Gábor, Molnár Zsolt, Rónai Egon és Tamás Ervin, ha a vajjal kapcsolatban a fül helyett végre a fejet részesítené előnyben.

Az pedig az eszmefuttatásukat szólásmondással színesítők szégyene, hogy az alább olvasható és pontosan értelmezett idézetekből egyelőre nem telik tízre. Íme, a fejesek kiegészítésre szoruló csapata:

 

Ekkora zsák vajjal miért merészkedik ki valaki a tűző napra? (Szőcs Géza költő, Mandiner.hu, 2015. november 4.)

Ha nincs vaj a fejükön, félnivalójuk sincs. (Csontos János újságíró, Magyar Idők, 2016. június 11.)

Az ellenzéknek az a dolga, hogy ha valakinek van valami a füle mögött, akkor szóvá kell tenni. (Karácsony Gergely PM-politikus, ATV, 2016. november 21.)

Ha a fejünkön egy deka vaj lenne, akkor nem sétálnánk a napon. (Majtényi László alkotmányjogász, volt köztársasági elnökjelölt, ATV, 2017. szeptember 21.)

Sok vaj gallért tud győzni, ha sikerül napra vinni a fejet. (Lévai Júlia újságíró, Facebook.com, 2019. április 3.)

Ha van egy csöpp esze, nem kavar botrányt - akinek vaj van a fején, ne menjen a napra. (Horváth Gábor újságíró Lukasenka fiáról, a Belarusz Olimpiai Bizottság elnökéről, Népszava, 2021. augusztus 4.)

Ne higgyük, hogy a magánéletben való kurkászás csak annak árthat, akinek vaj van a fején. (Lendvai Ildikó szocialista politikus a karaktergyilkosságokról, Népszava, 2021. december 4.)

komment
süti beállítások módosítása