Médianapló

Médianapló - Kitől ered az "Óva intjük Angliát" szállóige?

2021. november 29. 11:00 - Zöldi László

Megrótt egy kolléga. Miközben ugyanis Zágon Istvánról szólván megemlítettem két dalszövegét, a Fekete Péter öcsém-et és a Holdvilágos éjszakán-t, elfeledkeztem legismertebb művéről: a Hyppolit, a lakáj-ról. Inkább hallgattam róla - tapintatból. A pesti kabaré egyik legismertebb szerzőjének csakugyan volt köze a Hyppolithoz, de nem az, amit tulajdonítanak neki.

Írt egy vígjátékot, amelynek próbáit 1930-ban leállította az egyik pesti színigazgató. Nem hitt a sikerében. Néhány hónap múlva azonban megérkezett Amerikából egy magyar filmrendező, akinek megtetszett az elvetélt színdarab szövegkönyve. Megkérte Nóti Károlyt, a kor másik jelentős kabarészerzőjét, hogy dolgozza át. Ebből lett a film, amelyet szinte napra pontosan kilencven éve, 1931. november 27-én mutattak be. Zágon bizonyára kapott némi fájdalomdíjat a filmváltozat ősanyagáért, amely amúgy sikeres életművében kudarcnak számít. Hadd mutassam be „a pesti humor kisöregjét”, ahogy nevezte önmagát.

Fleischl Istvánként született 1893-ban. A csókási uradalomból, apja bérleményéből járt be a zentai gimnáziumba. 1912-ben érettségizett, előtte azonban szerelmes verse jelent meg a helyi lapban. Ekkor figyelt föl arra a mondatra, amelyet az újság kiadója és főszerkesztője eresztett meg. A világsajtót ugyanis bejárta a hír, hogy a brit csapatok megint összecsaptak Dél-Afrikában a búr telepesekkel. A zentai hírmagyarázat így hangzott: „Ettől a beavatkozástól pedig óva intjük Angliát.”

Ezt Zágon kétszer is megírta. 1929-ben, egy hangulatos hírfejben, majd tíz évvel később, egy terjedelmesebb tárcában. Meg is nevezte a külpolitikai kommentár szerzőjét, „a kis, karikalábú, vörös emberkét”. Kár, hogy Szedlacsek Ede papírkereskedő, laptulajdonos és főszerkesztő neve nem található Szloboda János helytörténész zentai sajtótörténetében. Találtam viszont a Nyomdaipar Magyarországon című lap 1910. február 1-i számában egy közleményt. Molnár Sz. Vince könyv- és papírkereskedő „megvásárolta a zentai Összefogás című lapot annak nyomdájával, s azt saját nyomdájához csatolta”.

Az oknyomozás jelenlegi szakaszában még bizonytalan, vajon kit tisztelhetünk az egyik leggyakrabban idézett sajtó-anekdota szerzőjében. Ez azonban mit sem von le Zágon István művelődéstörténeti érdeméből. Az értelmezők közül ő jutott legközelebb ahhoz, hogy mikor és miért látott napvilágot a öntudatos kisszerűséget elemi erővel kifejező szállóige.

 

Tíz mondat egy szállóige margóján

 

Ettől a beavatkozástól pedig óva intjük Angliát. (Zágon István volt zentai gimnazista, Nemzeti Újság, 1929. augusztus 31.)

Zentának mindig volt egy kis helyi lapja, néha kettő is. Egyetlen derűs emlékem valamelyik, bizony már nem tudom, milyen című és mely időből való zentai lapból egy nagy cím: „Óva intjük Angliát.” (Thurzó Lajos újságíró, Magyar Szó, 1945. október 28.)

Nagyon tetszik ez a szerény, de annál határozottabb mondat. A civilpolitizálgatás, az Óva intjük Angliát kávéházi derűjét éreztem benne. (Hegyi Gyula újságíró, Magyar Hírlap, 1993. április 8.)

A híres-hírhedt anekdota szerint az első világháború előestéjén egyik akkor tekintélyes vidéki napilapunk első oldalán a vezércikk fölé ezt a címet írta: „Óva intjük Angliát”. (Hajdú János újságíró, Magyar Hírlap, 1993. június 2.)

Óva intjük Angliát és az MSZP-t a meggondolatlan lépésektől. ( -hornyik-, Új Magyarország, 1994. december 8.)

A magyar reflex: vagy mindennek nekimenni, vagy pedig kakasként kukorékolni, hogy Óva intjük Angliát. (Esterházy Péter író, Erdélyi Riport, 2008. január 10.)

Boris Johnson, maga egy kis, széteső ország élén áll! (Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Facebook.com, 2021. szeptember 3.)

Nem minden nap intjük meg Angliát, százévenként csak párszor szokás ez mifelénk. (Szele Tamás újságíró, Zónapörkölt.blog, 2021. szeptember 4.)

Óva intenék mindenkit attól, hogy ebben a Kína-Amerika küzdelemben egyoldalúan elkötelezzük magunkat. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszterelnök.hu, 2021. szeptember 20.)

E helyről üzenjük Bakonyi Veronikának, a tapolcai mozi vezetőjének, hogy Navracsics Tiborhoz intézett válaszának témája és minősége okán takarodjon azonnal a büdös picsába. (Bayer Zsolt publicista, Facebook.com, 2021. november 9.)    

komment
süti beállítások módosítása