Médianapló

Médianapló - Vonából lesz-é véleményformáló közíró?

2021. november 24. 10:44 - Zöldi László

Azért használom a közíró kifejezést, mert a publicista nem pontosan azt jelenti. A közíró nem föltétlenül újságíró. Sokféle foglalkozást űzhet, és íráskészségét közéleti (politikai) témákban kamatoztatja. A publicista pedig szerkesztőséghez is kötődik. A belső és külső munkatársak közül emelkedett a redakció megmondó emberévé.

Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke 2018-ban kivonult a pártjából és a Parlamentből is. Létrehozott egy alapítványt, amely saját bevallása szerint egyelőre kevesebb pénzt hoz neki, mint a hajdani pártelnökség. Bloggerként, sőt látványra is építő vloggerként keresi a kenyérre valót, és mintha mostanában kezdene a közírói tevékenysége termőre fordulni. Az Index digitális felületén kapott heti rovatot, és pontokba szedve fejti ki az álláspontját politikai jelenségekről, vagy rajzol portrét az egykori képviselőtársakról. Még nem főmunkatárs, de nem lepődnék meg, ha előbb-utóbb szorosabban kötődne a szerkesztőséghez.

Tegnap Orbán Viktor lehetséges utódairól tűnődött, ábécé sorrendben Gulyás Gergelyről, Kocsis Mátéról, Lázár Jánosról, Szijjártó Péterről és Varga Juditról. A legtöbb potenciált Lázárban látja, talán épp azért, mert pillanatnyilag ő van legtávolabb a főhatalomtól. Szemlátomást kedveli a paradoxonokat, amelyek lehetővé teszik, hogy ütős mondatokban fejezze ki magát. A szállóigék világába még ritkán lép be, de már nem sok hiányzik, hogy otthonosan érezze magát benne.

Gulyás Gergelyről szólván például azt pedzegeti, mintha nem ambicionálná eléggé a hatalomra jutást. Majd így folytatja: „Mintha unná, mint Karácsony Gergely az előválasztást.” Majdnem tökéletes fogalmazás, egyetlen baj van vele: az összehasonlítás miatt nem lehet a két mondatot egyetlenné szikárítani. A digitális kávéházakban gyakrabban ismételgetnék, ha a banános hasonlat mintájára így fogalmazott volna: „Unja, mint Karácsony Gergely az előválasztást.”

Másik gondolatmenetén ennyit sem kéne kalapálni. Fölvehető a szállóige-gyűjteménybe, hogy „Az ellenzék Döbrögit látja Orbánban, és keresi a maga Lúdas Matyiját.” Kisejlik belőle, hogy a véleményvezérré fejlődö politikus a következő Index-publicisztikájában Orbán Viktor ellenzéki kihívóit fogja jellemezni. Addig is kóstolgassuk, hogyan keresett utat a figyelemre méltó mondatok világába.

 

Tíz mondat Vona Gábortól

 

Az emberek kétharmada jobbikos, legfeljebb még nem tud róla. (Zalai Hírlap, 2009. november 18.)

Elég nehéz helyzetben van az ország, ha már Gyurcsány is sátorban lakik. (Duna TV, 2012. szeptember 10.)

Nincs annál nagyobb nemzetbiztonsági kockázat, mint hogy gazemberek vezetik az országot. (Zalai Hírlap, 2014. március 3.)

Orbán összemixelte Horthyt és Kádárt, ízlett az országnak. (24.hu, 2018. augusztus 7.)

Magyarországnak nem új törzsfőnökre van szüksége. (ATV, 2019. augusztus 19.)

A kormány lélegeztetőgépen tartja az egészségügyet. (ATV, 2020. szeptember 25.)

Dobrev az ellenzék tyúkanyója, Márki-Zay Péter az ellenzék buldózere. (Index.hu, 2021. október 13.)

Akié a figyelem, azé az ország. (Index.hu, 2021. október 13.)

Nálunk semmilyen fa nem nő az égig, csak a narancs. (Index.hu, 2021. november 13.)

Az ellenzék Döbrögit látja Orbánban, és keresi a maga Lúdas Matyiját. (Index.hu, 2021. november 23.)

komment
süti beállítások módosítása