Médianapló

Médianapló - Kik oltakoznak ezen a héten?

2021. november 22. 07:39 - Zöldi László

Győző a barátom. Osztálytársak voltunk, cukrász lett belőle. Nyugdíjas, a szüleitől örökölt házban él. Ági az unokatestvérem. Szintén nyugdíjas, tanyán él. Vályogházban, amelyet a Szentlélek tart össze. Nyolc általánost végeztek, és másik közös ismertetőjelük, hogy távol maradtak az oltakozástól. Nincsenek abban a helyzetben, hogy bejelentkezzenek a kormányzati portálon. Másként ugyanis eddig nem lehetett „fölvenni” azt a fránya oltást.

A ma kezdődött akcióra már nem kell regisztrálni. Reggel hét óta 101 oltóponton várják a jelentkezőket. A kórházak száma 102, a járóbeteg szakrendelőké 151, a háziorvosi rendelőké 4401. Országszerte 4564 oltópont tartható számon. S bár 10 millió lakosról beszélnek az oltakozásra buzdító politikusok, és 6 millió oltottat kéne meghaladni, országunk lakossága 9 millió 770 ezer. Félmilliónyian vagy nem itthon élnek, vagy naponta járnak át dolgozni a szomszédos országokba. A maradék 3,2 millióból kéne levonni a 12 év alatti gyerekeket. Körülbelül másfél millió embert várnak az oltóhelyeken.

Valószínűleg azok maradnak távol, akik neteznek ugyan, de elhisznek mindent, ami megjelenik a vakcinák ártalmairól. Meg azok, akik nem férnek hozzá a világhálóhoz. Az Európai Unióban négy háztartásból háromban elérhető a net. Budapesten minden másodikban. Szűkebb pátriámban, Bács-Kiskunban minden harmadikban. Szabolcs-Szatmár-Beregben pedig, ahol a közelmúltban másfél évtizedig dolgoztam, minden ötödik háztartásban. Kirajzolódik előttem két ismerős típus.

Az egyik özvegyasszony. Kisnyugdíjból tengődik egy kistelepülésen. Ritkán megy el hazulról, inkább kiül a ház előtti kispadra pletykálni. Eljár a vasárnapi misére, ha van pap a faluban. Járvány-információi nem a leghitelesebbek. A másik típus férfi. Szintén kisnyugdíjas, és a kocsmában szerzi be az „információkat”. Vannak néhány százezren, nekik kéne eljutni a 101 városi oltópontra, ha volna tájékozottságuk az oltakozáshoz és pénzük az utazásra.

680 háziorvosi praxis nincs betöltve. Az ellátatlanokat a Magyar Honvédség vette gondozásba. Öt buszt alakított át. Egy jármű csapatához egy orvos, két egészségügyi katona, két adminisztrátor és négy szakasszisztens tartozik. Az érkezéstől számított egy órán belül fölállítják a sátrat, naponta 180 embert látnak el. Ha bekapcsolták őket az akcióba, a következő hét napban 1260 embert képesek beoltani. Az öt speciális jármű teljesítménye legföljebb 6300 lehet. Győzőt talán elérik, mert bent lakik a faluban, Ágit azonban aligha.        

 

Tíz mondat az oltásról

 

Aki nem regisztrált, azon nem tudunk segíteni. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2021. február 5.)

Magyarországon a kormány alárendelte saját politikai játszmáinak az oltáskampányt. (Parászka Boróka marosvásárhelyi újságíró, Facebook.com, 2021. február 23.)

Egyetlen esélyünk van a túlélésre: az oltás. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2021. február 26.)

Két dolog nincs az oltási tervben: oltás és terv. (Szakács László szocialista politikus, ATV, 2021. március 16.)

A keleti vakcinák 600 ezer magyar ember életét mentették meg, a nyugati vakcinák hiánya miatt pedig 20 ezer ember vesztette el az életét. (Lázár János Fidesz-politikus, Rádió7, 2021. március 30.)

Most az oltás-regisztrációs oldal halt bele abba, hogy használni akarták. (Andor Mihály szociológus, Facebook.com, 2021. április 30.)

Nem igaz, hogy az ellenzék oltásellenes. (Falus András immunológus akadémikus, Klubrádió, 2021. április 19.)

Oltást sem lehet internet nélkül kapni. (Dobrev Klára DK-politikus, ATV, 2021. május 3.)

Oltásban Európa-bajnokok vagyunk. (Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, 168 Óra, 2021. május 20.)

A kormány oltási politikája megbukott. (Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, ATV, 2021. november 5.)

komment
süti beállítások módosítása