Médianapló

Médianapló - Orbánék hogyan vélekednek a véleményről?

2021. november 19. 10:30 - Zöldi László

A 36 éves Orbán Balázs politikai igazgató lett Orbán Viktor környezetében. Feltételezhető róla, hogy hitelesen fogalmazza meg a miniszterelnök elképzelését a nyilvánosságról. Másodállása is van, a Corvinus Alapítvány kuratóriumi elnökeként szervezett például nemzetközi tanácskozást a médiahelyzetről. Az MTI részleteket közölt az előadásából, a kiragadott mondatok azonban nem álltak össze gondolatmenetté. De a Magyar Nemzetnek adott egy interjút; ebből már kirajzolódik a vonulat, amelyet e bejegyzés utáni összeállításban dokumentálok.

Az Orbán-interjúból értettem meg, hogy 2019 elején miért váltották le Varga István orosházi ügyvédet a KESMA-kuratórium elnökségéről. A kormánypárti médiahálózatot összefogó cég első embere azt találta mondani a békéscsabai tévének, hogy „Igényes, jó tollú újságírókat a másik oldalon látok.”, és kifejtette, hogy a napilapok közül elsőként a Népszavát olvassa, a portálok között az Indexet részesíti előnyben az Origóval szemben, a hetilapok közül pedig az ÉS-t meg a Magyar Narancsot említette. Orbán Balázs abban különbözik tőle, hogy a diagnózisból kibontja a terápiát is.

Mondandóját úgy foglalnám össze, hogy hiába harcoltak ki előnyt a rengeteg pénzbe kerülő hírgyártásban, a véleményeknél defenzívában maradtak. A másik oldalon túl sok a vélemény, amelyek hatékonyabbak is, így alakult ki ellenzéki túlsúly a vélemények frontján. Okfejtése logikus és életszerű. A kormány hatalomgyakorlásából fakad, hogy a véleményformálók nem térhetnek el a miniszterelnök álláspontjától. S mert Orbán Viktor véleménye gyakran változik, óhatatlanul vele változik a publicisták véleménye is. Az olvasók körében ez eredményezi a hitelességi válságot. Orbán Balázs ezért nevezi az ellenzéki publicisztikát fősodornak, amelyet a kormánypárti publicisztika egyelőre nem képes ellensúlyozni.

Azt már én fűzöm hozzá, hogy azért nem képes, mert az ellenzéki oldal legsebezhetőbb pontja, a széttöredezettség éppenséggel a ellenzéki publicisztika szinte behozhatatlan előnye. A rakoncátlankodó, önállóságban egymással is vetélkedő véleményvezérek megnyilvánulásai a kormányzati oldalon érdeklődést váltanak ki. E helyzetet próbálják Orbánék megváltoztatni azzal, hogy a fősodortól eltérő véleményeket helyzetbe hozzák. Úgy például, hogy a fegyelmezett véleménytábornokok hangját fölerősítő Megafon Központ súlyos tízmilliókkal fizeti be posztjaikat a pillanatnyilag leghatásosabb közvélemény-formáló eszközre, a Facebookra.          

 

Tíz mondat a véleményről

 

Az objektív vélemény formában ütköztetett nézetek túlságosan nagy dominanciára tesznek szert a sajtóban. Ezekkel nem is lehet vitatkozni, hiszen a főszerkesztő maga dönti el, hogy melyik véleménynek ad helyet, és melyiknek nem. (Stumpf István, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, Heves Megyei Nap, 1998. szeptember 22.)

A médiatörvény /az információhoz jutás szabadságával szemben/ a vélemény szabadságát helyezi előtérbe. (Szalai Annamária Fidesz-politikus az 1996-os médiatörvényről, Magyar Hírlap, 2010. május 29.)

Van olyan kérdés, amit nem lehet szabadon megítélni, inkább el kell fogadni egy tekintély véleményét. (Orbán Viktor miniszterelnök, Fejér Megyei Hírlap, 2010. szeptember 4.)

Nem hiszem, hogy úgy kéne megítélni azt, amikor valaki otthon írogatja a véleményét a világról, azzal, aki mindezt egy 300 ezres látogatottságú portálon teszi meg. (Rogán Antal Fidesz-politikus, Index.hu, 2011. március 3.)

Furcsának tartanám azt a világot, ahol semmivel szemben sem lehet ellenvéleményt megfogalmazni. (Kovács Zoltán kormány-szóvivő, Hetek, 2015. augusztus 8.)

A nemzeti konzultációból kiderült, a véleményem egybeesik azzal, amit az emberek gondolnak. (Orbán Viktor miniszterelnök, Napló, 2018. február 15.)

Amikor elindítottam a Megafont, azt vállaltuk, hogy felkaroljuk és támogatjuk a jobboldali véleményvezéreket, amennyire csak erőnkből telik. (Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft ügyvezetője, Mandiner.hu, 2021. április 14.)

A véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlatát nemzeti kézbe kellene helyezni. (Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság elnöke, Mandiner.hu, 2020. augusztus 19.)

A Megafon jelentősége 2022 vonatkozásában felbecsülhetetlenül nagy. (Trombitás Kristóf publicista, Mandiner.hu, 2021. szeptember 19.)

 A konzervatív sajtónak biztosítania kell a fősodortól eltérő vélemények megjelenítését. (Orbán Balázs politikai igazgató, a miniszterelnöki tanácsadók összehangolója, Magyar Nemzet Online, 2021. november 18.)

komment
süti beállítások módosítása