Médianapló

Médianapló - Mennyit ér egy motorizált hasonlat Tóth Bertalan előadásában?

2021. november 01. 10:10 - Zöldi László

Túl vagyunk az ellenzéki előválasztáson, a pártok éppen értelmezik a helyzetet. Vezetőik megpróbálnak olyan nyilvánosságot teremteni, hogy a tárgyalóasztalnál minél kedvezőbb körülményeket harcoljanak ki maguknak és szintén parlamentbe törekvő társaiknak. Az MSZP társelnöke azzal vétette észre magát, hogy kifejtette: a pártja mindvégig motorja volt az ellenzéki együttműködésnek. A bejegyzésem utáni összeállításból kirajzolódik, hogy ezt idestova két éve mondogatja. De vajon a motor szó elemzése alátámasztja-e vissza-visszatérő érvelését?

A motor ugyebár hajtómű, hajtóerő, átvitt értelemben tettre késztető erő. A motorizál azt jelenti, hogy gépesíteni, mozgatni valamit; mozgásba lendíteni, mozgósítani valakit. A motorikus alkat pedig azt, hogy az illető kezdeményező, mozgékony, mozgósító típusú. Esetleg izgága is, ez azonban az eredetileg ügyvéd, diplomatikusan fogalmazó, a sodrából soha ki nem jövő Tóth Bertalanról aligha mondható el. Mint ahogy az sem, hogy az imént felsorolt tulajdonságok miatt oly nagyon kezdeményező volna. Inkább a kivárás, az események mérlegelése jellemzi.

Amikor például az ellenzéki előválasztáson két miniszterelnök-jelölt maradt talpon, arra ösztökélte az elnökséget, hogy a párttagok lelkiismeretük szerint voksolhassanak bármelyik jelöltre. Holott magát baloldalinak nevezőként az MSZP-nek elvileg a baloldali programot meghirdető Dobrev Klára mellé kellett volna állnia. Ha a DK-s politikus nem lett volna a szocialista pártból kiváló és a hajdani bajtársak orra alá sok borsót törő Gyurcsány Ferenc felesége.

A motorhoz nem igazán méltó hezitálással magyarázható, hogy a társelnök Kunhalmi Ágnes és a választmányi elnök Hiller István Dobrevet választotta vezérlő csillagául. Mire Tóth Bertalan mozgósított az elnökséget, és a nem baloldali programmal kampányoló Márki-Zay Péter mögé állította. Vajon azt jelentette ez, hogy a szocialisták megtorolták a rajtuk esett sérelmeket? Vagy némi késéssel ugyan, de fölismerték, hogy baloldali programmal nem lehet legyőzni a Fideszt? Netán azt, hogy Márki-Zay oldalán olyan előnyre tehetnek szert, amely növelné esélyeiket az ellenzéki pártok tárgyalásain épp a DK-val szemben?

Az MSZP filléres gondokkal küszködik. Szavazói elöregedtek. Politikusai közül sokan igazoltak át a Demokratikus Koalícióba. Társelnökei szétfelé tájékozódtak. Elnöksége az események után kullogott. A Magyar Szocialista Párt nem kelti motorizált egység benyomását.         

 

Tíz mondat a motorról

 

Az elnök a párton belüli változások motorja. (Navracsics Tibor Fidesz-politikus Orbán Viktorról, hvg.hu, 2006. május 17.)

Mi voltunk a rendszerváltás motorja. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, volt miniszterelnök, Orbánviktor.hu, 2007. február 16.)

Én nem leszek a kormány, a kormányzati törvényalkotás lendületének a gátja, sőt inkább a motorja. (Schmitt Pál köztársasági elnökjelölt, Népszabadság, 2010. június 25.)

Doktor Motor. (Horváth István újságíró Schmitt Pálról, Népszava, 2012. január 14.)

A Fidesz motort rakott a fék helyére. (Mong Attila újságíró, hvg.hu, 2012. május 9.)

Nem motor lennék, hanem fék. (Majtényi László alkotmányjogász, az ellenzék köztársasági elnökjelöltje, Magyar Narancs, 2017. január 12.)

Az MSZP motorja lesz a Fidesz leváltásának. (Tóth Bertalan szocialista politikus, Népszava, 2019. október 19.)

Az MSZP készen áll, hogy motorja legyen egy erős baloldali pólus létrehozásának, amely egyenrangú partnere lehet a liberális pártoknak 2022-ben. (Tóth Bertalan szocialista politikus, Népszava, 2019. október 19.)

Az MSZP mindig motorja volt az együttműködésnek. (Tóth Bertalan szocialista politikus, ATV, 2020. szeptember 15.)

Mi, szocialisták végig a motorja voltunk az ellenzéki összefogásnak. (Tóth Bertalan szocialista politikus, Facebook.com, 2021. október 28.)

komment
süti beállítások módosítása