Médianapló

Médianapló - Mi lett Gyurcsány milliójából?

2021. október 28. 09:43 - Zöldi László

Egy másodpercig se vennék részt a gyurcsányozásnak nevezett kormányzati karaktergyilkosságban, a Gyurcsány-jelenség azonban érdekel. Azt a mozzanatot emelem ki belőle, hogy megszemélyesítője hajlamos a nagyotmondásra.

A Demokratikus Koalíció alapítása előtti napon jelentette be az akkor még MSZP-politikus, hogy az általa vezetett platform kiválik a szocialista pártból. Kifejtette, hogy a következő országgyűlési választáson „milliónál is több” voksot remél az új pártjának. Elképzelése nem vált valóra, ezzel is magyarázható, hogy Orbánék 2014-ben újabb kétharmadra tettek szert. Utána Gyurcsány már óvatosabb volt, mert 2018 elején beérte volna 700 ezer szavazóval is. Ez sem jött be, a DK 308836 szavazatot kapott az országgyűlési választáson. Ez 5,37 százalékra volt elég, és az új párt épp csak átcsusszant az ötszázalékos parlamenti küszöbön. Erre mondta az elnöke, hogy „A végső célokat tekintve szinte semmit sem értünk el.” (ATV, 2018.05.09.)

Nyomban meg is ígérte, hogy elemzi a kudarcot, és idén februárban arra jutott, hogy legközelebb milliós szavazótáborra számíthat. A próbatétel nemrégiben érkezett el, és az ellenzéki előválasztás második fordulójában a DK miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára 283677 voksot kapott. Jókora hátránnyal szorult Márki-Zay Péter mögé. E szám többé-kevésbé megfelel a 2018-as eredménynek, bár ha most lett volna országgyűlési választás, a Demokratikus Koalíció be sem kerülne a parlamentbe. Az gondolná az ember, hogy a DK vezetői szembenéznek önmagukkal, és visszafogottabban fogalmaznak. Valamilyen rejtélyes ok folytán azonban összebeszéltek, és azóta ugyanazt a számot ismételgetik a nyilvánosság fórumain.

Abban különböznek egymástól, hogy a bűvös egymilliót változatosan adták közre. Dobrev Klára a „közel”-lel társította, Vágó István „majdnem”-et mondott, Gyurcsány Ferenc pedig a „nagyjából”-t választotta. Egyedül Varju László lógott ki a sorból, ő „több mint egymillió” velük együtt rezdülőt említett. Az a benyomásom, hogy talán nem gondolták végig a központosított kijelentést. Ha ugyanis foggal-körömmel ragaszkodnak ahhoz a fránya millióhoz, óhatatlanul bogarat ültetnek a fülünkbe. Vajon az előválasztás második fordulójában hová tűnt holdudvarukból közel, majdnem, nagyjából, sőt több mint 700 ezer szavazó?  

 

Tíz mondat a DK-ról

 

Az új párt sokaké lesz. Azt remélem, hogy 2014-re milliónál is több szavazóé. (Gyurcsány Ferenc, Vasárnapi Hírek, 2011. október 22.)

150 ezer látogatót mérnek, szerintünk viszont 3-400 ezer szimpatizánsunk van. (Gyurcsány Ferenc, Népszava, 2013. szeptember 13.)

Mögöttem van pár százezer ember, akik hiányoznak a közösből. (Gyurcsány Ferenc, InfoRádió, 2013. október 30.)

A DK-nak van 10 ezer tagja és 500 ezer támogatója. (Vadai Ágnes, ATV, 2017. április 25.)

Amit gondolok erről a világról, az 700 ezer embernek fontos. (Gyurcsány Ferenc, Hír TV, 2018. március 17.) 

1 millió szavazónk van. (Gyurcsány Ferenc, ATV, 2021. február 13.)

Közel 1 millió szavazója van a DK-nak. (Dobrev Klára, ATV, 2021. október 18.)

Majdnem 1 millió szavazója van a DK-nak. (Vágó István, ATV, 2021. október 19.)

Nagyjából 1 millió ember van körülöttünk. (Gyurcsány Ferenc, atv.hu, 2021. október 22.)

Ma több mint 1 millió ember gondolja azt, amit mi. (Varju László, ATV, 2021. október 22.)

komment
süti beállítások módosítása