Médianapló

Médianapló - Márki-Zayt hogyan látja egy magyar blogger a német-svájci-francia háromszögből?

2021. október 19. 10:59 - Zöldi László

A véletlen úgy hozta, hogy ugyanabban a keretben jelentünk meg. Ma reggel azt vettem észre, hogy az Index fogyókúrára fogott közéleti rovatában kettőnk bejegyzése látott napvilágot. A másik Korbely György, aki figyelemre méltó portrét rajzolt Márki-Zay Péterről. Azt írta róla, hogy „Végre valaki, akinek története van.” Neki, a szerzőnek is van története.

A magyar sajtó egyik digitális úttörője. Még a múlt század kilencvenes éveiben indult, és számítástechnikai felkészültségéből telt arra, hogy ne kelljen külalakot kölcsönöznie a Facebooktól vagy a Blog.hu-tól. Maga tervezte az Alföldi blogot, és rendre elgondolkoztató bejegyzésekkel vétette észre magát. Egy időben a Békés Megyei Hírlap online szerkesztőségében is dolgozott, majd számomra ismeretlen okból visszahúzódott orosházi otthonába, és íráskészségét bloggerként kamatoztatta.

S mert szűkebb pátriájában van magyarországi lakcíme is, jelenlegi munkahelyéről, a Németország legdélnyugatibb csücskében, a svájci és francia határ közelében fekvő Hausen im Wiesentalból fejti ki, hogy miként szavazott. Egyike ama néhány határainkon túl élő magyar bloggernek, akire azért érdemes odafigyelni, mert velünk ellentétben a fáktól is látja az erdőt. Nem él oly régóta külföldön, hogy feledné az itthoni összefüggéseket, ráadásul tágítja nézőpontját, hogy kívülről látva bennünket nem vész el azokban a fránya részletekben.

Az előválasztás győztesében például nemcsak a hódmezővásárhelyi polgármestert látja, hanem a gyulai gyökérzetűt is. Jólesően veszi tudomásul, hogy végre „az ellenzéknek is megvan a maga szegénylegény-sztorija”. Úgy véli, hogy a választási szövetségbe tömörült politikai csoportosulások immár közös miniszterelnök-jelöltje „fityiszt mutat a hazai politikai osztálynak”. S azt sem rejti véka alá, hogy szerinte „Az óbaloldal számára keserű volt ez az előválasztási pirula.”

Ha rajtam múlna, máshová helyezném a hangsúlyokat, bejegyzését azonban lokálpatrióta megállapításokkal hitelesíti. Ezzel magyarázható, hogy közelítésmódja továbbgondolásra késztet. Ugyanez ritkábban mondható el a nála szárazabban fogalmazó és a regionális körülményeket kevésbé ismerő fővárosi értelmezőkről. Vannak azért néhányan, akiknek a jellemzéséből hasonlóképpen hiteles kép kerekedik Márki-Zay Péterről. Íme.

 

Tíz mondat Márki-Zay Péterről

 

Egy szabadpiaci fundamentalista. (Tanács István újságíró, Facebook.com, 2021. október 11.)

Márki-Zay: Orbán-rendszer Orbán nélkül. (Antal Attila politológus, ATV, 2021. október 12.)

Az ellenzék buldózere. (Vona Gábor volt Jobbik-politikus, Index.hu, 2021. október 13.)

Tetszik benne, hogy nincs megcsinálva. (Röhrig Géza költő, Facebook.com, 2021. október 13.)

Még nem dőlt el, hogy jelenség vagy tényező lesz-e a magyar politikában. (Pulai András szociológus, ATV, 2021. október 14.)

A magyar ellenzék meghatározó szereplője. (Plankó Gergő újságíró, 444.hu, 2021. október 17.)

Márki-Zay Péter egy időzített bomba. (Nagy Attila Tibor politológus, ATV, 2021. október 18.)

Nem annak ellenére nyert, hogy nem állt párt mögötte, hanem részben éppen azért. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, Facebook.com, 2021. október 18.)

Még a baloldali tábor felében is népszerűtlen Gyurcsány-jelenségtől ő tudta a legnagyobb távolságot tartani. (Mráz Ágoston Sámuel politológus, Index.hu, 2021. október 18.)

Ami eddig Lázár János problémája volt, az most már Orbán Viktoré. (Török Gábor politológus, Index.hu, 2021. október 18.)

komment
süti beállítások módosítása